Het Jaaroverzicht van TV-Visie: december 2009 (slot)

donderdag 31 december 2009

Het is zover, de laatste dag van het jaar 2009 is aangebroken. En dus is dit meteen ook het slot van het jaaroverzicht van TV-Visie. We kijken dus voor het laatst achterom. December is traditioneel een rustige maand, maar toch viel er dit jaar heel wat nieuws te rapen. Hoofdpunt in het medianieuws was de zwanenzang van Dirk Wauters als topman van de VRT. En er was ook bloot en seks in december. Véél bloot en seks...

Dirk Wauters zal zich december 2009 nog lang herinneren. Begin december staken de eerste geruchten de kop. Zijn positie als CEO zou al een tijdje ter discussie hebben gestaan. Vooral de Raad van Bestuur deed moeilijk en dat was niet naar de zin van Vlaams parlementslid Jurgen Verstrepen van LDD. De VRT-directie zag de bui echter al hangen en vroeg duidelijkheid over de toekomst van hun baas. De Vlaamse regering maakte zich sterk dat het probleem snel zou opgelost worden. Een dag later nam Wauters ontslag. En rara... wie werd (weer) interim-CEO? Juist ja!


Maar daarmee was het verhaaltje nog niet af. De interimbaas besloot dat het personeel maar beter geen nieuwjaarcadeau meer kreeg. En Tony Mary, die droomde opnieuw van een zitje op de troon van de openbare omroep.

Nog bij de VRT kondigde Radio 2-presentator Marc Brillouet aan met pensioen te gaan. Ook radiojournalist Mike De Mulder besloot om van een rustige oude dag te gaan genieten. Bij de Vlaamse Media Maatschappij wilde woordvoerder Mark Vanlombeek ook meer van het leven gaan genieten en kondigde aan te stoppen met zijn professionele loopbaan. Vanlombeek blijft nog woordvoerder tot maart 2010.

Ook wat babynieuws in december. Vanya Wellens, Femke uit 'Thuis', maakte haar zwangerschap bekend. Stany Crets verklapte dat nieuws deze keer niet, maar werd wel zélf opnieuw vader.

Hoewel het al maanden geleden is dat Claudio en Gaëlle 'Mijn Restaurant!' op vtm wonnen, bleef het duo (en dan vooral Claudio) de koppen van het medianieuws halen. Chef Dell'Anno kreeg opnieuw kritiek van zijn personeel te verduren én ook de organisatoren van de Oostendse kerstmarkt maakten zich boos op de West-Vlaamse enfant terrible. En nog meer culinair nieuws, maar dan van het positieve soort, was er dankzij 'De Beste Hobbykok van Vlaanderen'. De finale werd gewonnen door Claudia en bovendien toonde vtm zich uitermate tevreden over de gemiddelde kijkcijfers van de gehele reeks.

Minder goed kijkcijfernieuws was er van Eén. In december becijferde Het Laatste Nieuws dat de zender steeds meer marktaandeel zou verliezen. Misschien dat de nieuwe kijkcijfermeting vanaf januari daar verandering kan in brengen.

Vanaf janauri is op Eén alvast de nieuwe fictiereeks 'Oud België' te zien. TV-Visie maakte een videoverslag van de persvoorstelling. En nog in het voorjaar 2010 brengt Eén een reeks rond komiek Chris Van den Durpel. Na jarenlang VT4 dus opnieuw te zien bij de openbare omroep. En nog meer nieuwe fictie op Eén is 'Goesting'. Ook daar was TV-Visie bij!

Peter Van de Veire kon ook scoren in december. Hij kon zowaar Robbie Williams strikken voor zijn show 'Peter Live'. Een heleboel fans moest dat bezoekje echter aan zich voorbij laten gaan. En ook radio-dj Wim Oosterlinck stuntte. Hij zou een vrouw weggeven! Van echte mannen gesproken... Filip van België nam een heuse kerstboodschap op.

Traditioneel is december de maand van de goede doelen. Zo bracht 'Kom Op Tegen Kanker' 13.441.103,55 euo op. 'Music for Life' verzamelde dan weer 3.649.595. De Nederlandse tegenhanger '3FM Serious Request' klokte af op 7.113.447 euro.

Onvermijdelijk ook EXQI-nieuws in december. Topman Fehervari reageerde furieus op beschuldigingen van sociale uitbuiting.  Aimé Van Hecke van Sanoma Magazines bevestigde ondertussen dat er gesprekken waren met Woestijnvis rond het weekblad HUMO. Woestijnvis zorgde er dan weer voor dat alle filmpjes rond het figuurtje Kabouter Wesley van YouTube werden gehaald.

Diva Goedele Liekens zou dan weer in gesprek zijn met vtm om opnieuw een contract met de zender te ondertekenen. En Radio 2-presentatrice Conny De Boos overleed na een jarenlange strijd tegen kanker.

De ooit zo populaire vrije radio keten Contact verdween in december definitief uit de ether. En de regionale zenders Focus en wtv moesten enkele medewerkers ontslaan.

Tot slot nog enkele relletjes op de valreep. In 'De Slimste Mens ter Wereld' was onverwacht een naaktfoto van 'mevrouw Lotti' te zien. En presentatrice Ann Lemmens gaf op de Nederlandse tv openhartig uitleg over seks en drugs in haar leven.

Dit was 2009 bij TV-Visie. Ook in 2010 willen we dé referentie voor méér tv zijn en blijven. De voltallige redactie wenst je alvast een boeiend en verrassend nieuw jaar toe!


DOSSIER: Het jaaroverzicht van TV-Visie: 2009

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Axel Gaat Binnen' (VTM)

Wat is tantra? Ook Axel wist het niet voor hij vertrok. Nog meer dan anders betreedt hij hier het onbekende. Eén ding is zeker: hij is emotioneel nog nooit zo diep gegaan. In deze aflevering komt Axel zichzelf helemaal tegen op verschillende vlakken. Met de nodige scepsis vertrekt hij naar de retraite in de Ardennen, maar hij keert terug naar Antwerpen als een compleet ander mens.

'Axel Gaat Binnen', om 21.45 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 10:00
    radio2 op VRT 1: ann&daan
    02:15
    Journaallus
  • 07:30
    Ketnet Junior
    12:30
    Lentebeelden
  • 10:05
    Tok Tok
    05:00
    Geen uitzending
  • 09:45
    Geen uitzending
    06:00
    Plop & de Peppers
  • 10:00
    Renovate Don't Relocate
  • 09:05
    Geen uitzending
    11:15
    Sturm der Liebe
  • 09:05
    Geen uitzending
    14:20
    Banlieue 13
  • 09:45
    The X-Files
    02:15
    Married ... With Children
  • 10:00
    Joe
    09:30
    Geen uitzending
  • 10:05
    Geen uitzending
    06:00
    TEAM OCHTEND
  • 09:50
    FBI
    02:05
    Neighbours: A New Chapter
  • 09:50
    Two and a Half Men
    02:50
    Backroad Truckers
  • 10:00
    The Block NZ
    02:15
    Geen uitzending
  • 09:50
    Snapped
    05:00
    Geen uitzending
  • 10:00
    Herhalingslus
    20:00
    Z-Nieuws
  • 10:05
    Roger
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 09:50
    Het Weekmenu
    02:30
    Snel, Makkelijk & Lekker
  • 08:50
    Tennis: Rolex Monte-Carlo Masters 2024
    02:10
    Eredivisie
  • 09:50
    Midsomer Murders
    02:35
    DCI Banks
  • 10:00
    NOS Journaal
    08:11
    Goedemorgen Nederland
  • 09:36
    Nieuwsuur
    08:00
    BinnensteBuiten
  • 10:06
    Bumba
    07:50
    De boterhamshow