'Eurosong 08': 100% televoting

maandag 7 januari 2008

Zoals we al lieten uitschijnen, krijgt de kijker alle macht tijdens 'Eurosong 08'. Weg dus met de radio-, pers- en internationale jury. De - inderdaad! - driekoppige vakjury mag nog wild cards uitreiken en advies geven. Wie in de vakjury zit wordt pas op 15 januari bekend gemaakt. De Eurosongbijdragen zullen in première gaan op Radio 2 en Donna.

T


evens worden fragmenten van de nummers online gezet. In de marge werd duidelijk gemaakt dat Nelson geen diskwalificatie riskeert ingevolge het vroegtijdig uitlekken van zijn Eurosongbijdrage. 
  
100% televoting
Voor de allereerste keer mag de Vlaamse kijker beslissen wie naar het Songfestival gaat. Tijdens 'Eurosong 2008' zal een professionele vakjury wel elke song beoordelen, maar stemrecht heeft het trio niet. De drie juryleden becommentariëren alle optredens en geven de kijkers aan het einde van deel 1 advies over wie volgens hen beter wel of niet doorstoot naar een volgende ronde. Tijdens 'Katarakt' kunnen de Eén-kijkers dan per telefoon, sms of via de rode knop hun stem uitbrengen op één van de vijf kandidaten.

Eénmaal stemmen per toestel
Per toestel kan slechts één maal gestemd worden. Vanuit het buitenland is stemmen niet mogelijk, liet Eurosong-producent Dries Vehaeghe aan Eurosong.be weten. De televoting loopt tot het eind van het programma 'Katarakt'.

In deel 2 wordt bekendgemaakt wie de kijkers het minst konden appreciëren. Die kandidaat moet 'Eurosong 2008' definitief verlaten en maakt geen kans meer op het ticket voor Belgrado.

Vakjury geeft wild cards
De nummers één en twee stoten door naar de volgende ronde. De twee overblijvende kandidaten tenslotte maken kans op een zogenaamde 'wildcard'. De vakjury reikt er twee uit na de vier voorrondes en één in aanloop naar de finale.

In die finale is het opnieuw alleen de tv-kijker die over de Belgische inzending voor het 53ste Eurovisiesongfestival zal beslissen.

Geen muzikale gast tijdens deel 2
Ingevolge het nieuwe format en het beperkter aantal kandidaten wordt Eurosong een stuk compacter. Het eerste deel zal zowat 65 minuten duren. Deel 2 zal naar verwachting een klein kwartier in beslag nemen. In tegenstelling tot bij Junior Eurosong zal er tijdens deel twee geen optreden van een muzikale gast worden voorzien.

Marija Serifovic in finale?
Of de Servische songfestivalwinnares Marija Serifovic zal worden uitgenodigd tijdens de finale kon producent Dries Verhaeghe ons nog niets vertellen. 'Daarover hebben we eigenlijk nog niet nagedacht', aldus Verhaeghe.

Liedjes in première op Radio 2 en Donna
Net als tijdens de voorgaande edities van Eurosong, eerbiedigt Eén ook de crossmediale aanpak. De radiojury's mogen dan wel verdwijnen, het betekent geenszins dat de radiozenders geen rol meer te vervullen hebben.

De première van de liedjes zal zowel op Radio 2 als Donna plaats vinden. 'Ik vermoed dat het niet elke dag op hetzelfde tijdstip en in hetzelfde programma zal gebeuren', vertelde ons Dries Verhaeghe. Hij voegde er meteen wel aan toe dat uitreksels van de liedjes ook zullen te beluisteren zijn via een.be/eurosong.

Geen diskwalificatie voor Nelson
In de marge liet Dries Verhaeghe nog weten dat Nelson niet gediskwalificeerd wordt. De openbare omroep zat verveeld met het uitlekken van Nelsons Eurosongbijdrage via het internet. Intussen werden de nodige afspraken gemaakt om het nummer off line te halen, maar Nelson zal niet gediskwalificeerd worden. Over het precieze hoe en waarom kon, wou of mocht Nelson geen verdere toelichting on the record geven tijdens de meet & greet-dag in het Amerikaans Theater in Brussel.

Artikel: Raf van Bedts - Eurosong.be

DOSSIER: Eurosong 2008

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Vive le Vélo, Leve de Ronde' - Karl Vannieuwkerke (Eén)

Karl ontvangt David van der Poel, Jolien D'hoore en Stijn Steels aan zijn tafel in de Vlaamse Ardennen om te praten over hun passie voor de koers en 'Vlaanderens mooiste'. Sammy Neyrinck duikt in de sfeer van de Ronde voor dagverse reportages uit het peloton. En Bart Aerts gaat op zoek naar verhalen rond wielerlegende Briek Schotte.

'Vive le Vélo, leve de Ronde', om 21.00 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 06:00
    Radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
    00:05
    Journaallus
  • 23:50
    Nachtlus
    07:30
    Ketnet Junior
  • 07:00
    Edmond & Lucy
    21:00
    Geen uitzending
  • 07:00
    Maya de Bij
    01:25
    Geen uitzending
  • 06:55
    Blind getrouwd: Australië
    00:50
    Geen uitzending
  • 02:40
    Geen uitzending
    00:50
    The Big Bang Theory
  • 02:10
    Geen uitzending
    14:40
    Stargate SG-1
  • 06:45
    Offspring
    01:00
    The Flying Doctors
  • 06:00
    Joe
    00:40
    Geen uitzending
  • 06:00
    TEAM OCHTEND
    00:00
    Celebrity MasterChef Vlaanderen
  • 05:00
    Geen uitzending
    00:20
    ER
  • 06:50
    Geen uitzending
    00:45
    Hawaii Five-0
  • 05:00
    Geen uitzending
    00:35
    Love Island
  • 05:00
    Geen uitzending
    00:50
    Castle
  • 06:00
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 07:00
    Goeiemorgen Morgen
    00:00
    Je Kijkt Naar De Sterren
  • 06:55
    Het Weekmenu
    00:55
    Guillaume's Paris
  • 07:00
    Six Nations
    02:50
    Formule 2
  • 06:30
    All Creatures Great and Small
    00:35
    Murdoch Mysteries
  • 07:00
    NOS Journaal
    01:11
    EenVandaag
  • 07:00
    NOS Journaal met gebarentaal
    00:26
    Portrait de la jeune fille en feu
  • 06:57
    Kiri & Lou
    00:25
    Sophie & Jeroen