Eén gaat dit najaar de zondagavond op 'Safari'

dinsdag 19 augustus 2008

Hoe krijg je een verdoofde giraf weer op de been? Door in zijn staart te bijten. Het is maar één van de nuttige weetjes in 'Safari', een fascinerende docuserie over de charmante Britse dierenarts Emma, die samen met haar echtgenoot Shaun (en hun negen maanden oude dochtertje Phoebe) giraffen, neushoorns en andere wilde dieren verzorgt en verplaatst van het ene Zuid-Afrikaanse natuurpark naar het andere.

D


e adembenemende natuurbeelden, de spannende confrontatie met de onvoorspelbare dieren, de romantiek van het prille gezinnetje en de exotiek van het leven op de savanne maken van 'Safari' een ideale serie om even bij weg te dromen aan het einde van het weekend, net voor het begin van de nieuwe werkweek. De reeks wordt ingelezen door Chris Dusauchoit.

Net als de legendarische sixties-reeks 'Daktari' (swahili voor 'dokter') gaat 'Safari' (swahili voor 'reis') over een gezin dat zich bekommert om de wilde dieren in de woeste natuur van zuidelijk Afrika. Maar anders dan 'Daktari' is 'Safari' geen fictie. Integendeel: Emma Hollingworth (38) is een volbloed dierenarts. In 2000 hield ze haar huisdierenpraktijk in het Engelse Surrey voor bekeken en trok ze naar Zuid-Afrika, op zoek naar grotere dieren en avontuur. Ze werd er niet alleen verliefd op het land, maar ook op Shaun Rambert (36), een knappe rancher uit Zimbabwe en een specialist in het vangen van wilde dieren die moeten worden verplaatst naar andere natuurgebieden.

Emma en Shaun trouwden en runnen nu samen een bedrijfje dat dieren transporteert in heel Zuid-Afrika. Sinds kort is het gezinnetje uitgebreid: de kleine Phoebe is nu negen maanden en heeft het grootste deel van haar jonge leven doorgebracht in haar 'safari-kinderzitje' op de achterbank van de jeep van mama en papa. Acht maanden per jaar reizen Shaun en Emma door  Zuid-Afrika om grote dieren te vangen, waar nodig te verzorgen en ze te verplaatsen. Het gaat daarbij onder meer om neushoorns, buffels, giraffen, leeuwen en antilopen.

De dieren moeten verhuizen wegens de verschraling van hun traditionele jacht- en weidegronden of omdat hun historische migratietrajecten door boerderijen of andere menselijke activiteiten geblokkeerd zijn. De dieren worden vanuit een helikopter neergeschoten met een verdovingsgeweer. Piloot John Blythe-Wood speelt daarbij een cruciale rol, maar ook Shaun moet vaak halsbrekende toeren uithalen om, half uit de helikopter hangend, de dieren zo snel en pijnloos mogelijk te verdoven. Daarna moeten de verdoofde dieren op een truck worden geladen: een riskante operatie want zelfs in half slapende toestand kunnen mastodonten als buffels en neushoorns gevaarlijk uithalen.

'Safari' volgt de ongewone familie tijdens hun avonturen en hun reizen door het land. Ze verplaatsen zich week na week, net als de wilde dieren die ze transporteren. Ondanks dit nomadenbestaan in de onherbergzame Zuid-Afrikaanse natuur, proberen Emma en Shaun voor hun dochtertje Phoebe de beste mama en papa ter wereld te zijn. Tussen de opdrachten door verblijft het gezinnetje in hun thuisbasis, een 'Daktari'-achtig kamp in de Eastern Cape-provincie waar ze gewonde dieren verzorgen. We vernemen meer over wat er met die dieren gebeurd is en zien hoe ze behandeld worden.

De zomermaanden (de Europese winter) brengt het gezin door in hun idyllische huis op een rots in Kaapstad, met uitzicht over de Indische Oceaan. Met Kerstmis gaan ze op familiebezoek in het Engelse Scunthorpe, waar Emma vroeger haar praktijk had. Het is een wereld van verschil tussen het druilerige Engeland en de eindeloze savanne en de blauwe luchten van Zuid-Afrika, maar Phoebe moet ook haar Engelse 'roots' leren kennen. Voor Emma is een droom uitgekomen: 'Als iemand mij zes jaar geleden had gezegd dat ik ooit in Zuid-Afrika zou wonen, met wilde dieren zou werken en een baby zou hebben: ik had er niks van geloofd. Het was allemaal niet echt zo gepland, maar Afrika kruipt onder je huid'.

Deel 1 op 7 september 2008

Emma, haar man Shaun en Big John, de helikopterpiloot, moeten twee giraffen vangen. Maar dat verloopt niet geheel volgens plan. Emma bekommert zich om drie antilopekalfjes. En dan is er ook nog haar eigen baby, de negen maanden oude Phoebe.

'Safari', vanaf 7 september elke zondag om 19.55 uur op Eén.

DOSSIER: Het tv-najaar van 2008

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Stephanie Planckaert (VTM)

Het nieuwe schooljaar gaat van start en bij de familie Luki brengen ze hun zevende kind naar school. De familie Leys staat voor een dilemma tijdens het winkelen: wordt het schoolgerief of toch speelgoed? Voor de familie Naudts, met hun acht dochters, brengt het nieuwe schooljaar eveneens extra kosten met zich mee. Stephanie bezoekt ook Kevin en Nena, die helaas minder goed nieuws hebben ontvangen over hun baby Yarne.

'Families XXL', om 20.30 uur bij VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 23:55
    Journaallus
    09:00
    Lentebeelden
  • 23:25
    Nachtlus
    07:30
    Ketnet Junior
  • 21:00
    Geen uitzending
    06:00
    Tik Tak
  • 01:40
    Geen uitzending
    06:05
    Kabouter Plop
  • 03:10
    Geen uitzending
    07:15
    Project Runway
  • 01:00
    Geen uitzending
    11:40
    The Bold Type
  • 01:00
    Geen uitzending
    15:10
    All New Traffic Cops
  • 04:40
    JAG
    02:30
    Baywatch
  • 00:45
    Geen uitzending
    06:00
    Joe
  • 00:35
    Geen uitzending
    02:25
    Sports Late Night
  • 01:50
    Geen uitzending
    07:30
    CSI: Miami
  • 04:40
    Geen uitzending
    02:40
    Kitchen Commando
  • 01:10
    Geen uitzending
    06:20
    The Block NZ
  • 01:25
    Geen uitzending
    08:20
    Hailey Dean Mystery: 2+2=4 Murders
  • 00:25
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 04:38
    Mijn tuin
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 04:15
    De Garde van Gert
    02:35
    Sarah's Sweet Table
  • 02:30
    Tennis: Rolex Monte-Carlo Masters 2024
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 04:15
    Silent Witness
    02:45
    Midsomer Murders
  • 03:10
    NOS Journaal
    01:44
    Mindfck
  • 02:03
    Nieuwsuur
    08:04
    Petrus in het land
  • 03:16
    Tekst-TV
    02:10
    NOS Jeugdjournaal met gebarentaal