'Dexter': een psychopaat die criminelen doodt

donderdag 21 augustus 2008

Dexter is gebaseerd op het boek 'Darkly Dreaming Dexter' van Jeff Lindsay. Intussen zijn ook al 'Dearly Devoted Dexter' en 'Dexter in the Dark' verschenen. Dexter verloor zijn ouders op driejarige leeftijd en sleept een mysterieus trauma mee door het leven. Hij werd geadopteerd door politieman Harry Morgan, die zijn psychopathische neigingen herkende.

M


organ leert hem zijn onweerstaanbare drang om te moorden kanaliseren en legt hem een code op: hij mag enkel mensen vermoorden 'die het verdienen': seriemoordenaars die door de mazen van het gerecht glippen en op vrije voeten rondlopen. 

Dexter heeft van zijn adoptievader geleerd hoe hij zich in het dagelijkse leven normaal moet voordoen en gedragen. Hij werkt als bloedspatten analist bij de politie van Miami en heeft een vaste vriendin, Rita Bennett. Zij werd door haar ex-man mishandeld en is te getraumatiseerd voor een normaal seksleven. Ook Dexter heeft absoluut geen interesse in seks, dus Rita is de perfecte partner en een deel van Dexter's vermomming. Noch Rita, noch zijn zus Deborah, noch zijn collega's vermoeden wie Dexter werkelijk is. Enkel collega James Doakes vermoedt dat Dexter iets achterhoudt en begint zijn eigen speurtocht.

In het eerste seizoen ligt de focus voornamelijk op de seriemoorden met de bijnaam 'Ice Truck Killer'. Op een dag duiken lijken op in Miami zonder een druppel bloed in het lijk. Dexter is onmiddellijk gefascineerd door deze professionele moorden. Deze seriemoordenaar daagt Dexter uit en laat lijken achter op plaatsen uit Dexter's kindertijd. Dexter wil maar al te graag een luguber spel spelen met de seriemoordenaar die hem qua professionaliteit misschien wel overtreft. 

Controverse in de VS

In de VS wordt deze controversiële serie door critici beschouwd als de beste nieuwe serie van dat televisieseizoen. De reeks loopt in de VS op de kleine betaalzender Showtime, bekend van andere spraakmakende series als 'The L-Word', 'Weeds' en 'Queer as Folk'. Hierdoor ontsnapt deze 'stoutere' en expliciete serie aan de Amerikaanse censuurcommissie. In januari is CBS gestart met een gekuiste versie van het eerste seizoen. Hierop kwam protest van verschillende organisaties omdat Dexter de kijker zou aanzetten om te sympathiseren met een seriemoordenaar. 

Bloederige trivia: 

Dexter refereert vaak naar de boeken van Bret Easton Ellis, de schrijver van American Psycho.  In alles wat Dexter doet, zit een verwijzing naar zijn dubbelleven: zijn boot heet 'Slice of life', op zijn bowlingshirt staat het opschrift 'Bowl till you bleed' en hij eet bloedappelsienen als ontbijt.

Cast:

Dexter Morgan – Michael C. Hall

Michael C. Hall is best bekend van zijn rol als David Fisher in de dramaserie 'Six Feet Under'. Verder heeft Hall heel wat acteerervaring opgedaan in Broadway.

In 'Dexter' speelt hij seriemoordenaar Dexter Morgan, een man van vele gezichten. Dexter pakt zijn collega's in met donuts, charmeert zijn vriendin, maar kan ook zijn slachtoffers gewetenloos in stukken hakken. Achter zijn façade zit een monster met slechts één doel: zijn idee van gerechtigheid laten gelden. Deze rol leverde hem een Golden Globe nominatie voor beste acteur op. 

Rita Bennett – Julie Benz

Rita is alles wat Dexter zoekt in een vrouw: labiel en niet geïnteresseerd in seks. Dit alles door haar gewelddadige ex-man die haar herhaaldelijk verkrachtte en haar probeerde te vermoorden. Rita is getekend en heeft moeite met de opvoeding van haar twee kinderen. Met Dexter kan ze wat stabiliteit brengen in haar geschifte leven.

Julie Benz werd bekend door haar rol van de vampier Darla in 'Buffy the Vampire Slayer' en 'Angel'. Op het witte doek schitterde ze in 'As Good as it Gets' en recenter 'John Rambo'. Voor haar rol in 'Dexter' ontving ze in 2006 de Golden Satellite Award. 

Debra Morgan – Jennifer Carpenter

Debra is, mocht hij gevoelens hebben, het meest dierbaar voor 'Dexter'. Zijn zus is ook een agent op de afdeling zedenzaken, maar heeft de ambitie om te promoveren naar moordzaken. Deb kijkt op naar haar broer, maar voelt aan dat er iets meer zit achter de façade van Dexter. 

Jennifer Carpenter maakte indruk met haar ijzingwekkende vertolking in 'The Exorcism of Emily Rose'. Verder was ze ook te zien naast Liam Neeson in 'The Crucible'. 

Sgt. Doakes – Erik King

Doakes is de enige collega die vermoedt dat er iets niet pluis is met Dexter. Hij vindt Dexter een 'psycho' en trekt op onderzoek om uit te pluizen wat Dexter achterhoudt.

Acteur Erik King schitterde naast Nicolas Cage in 'National Treasure'. Ook is hij bekend als Moses Deyell in de serie Oz.

Lt. Maria LaGuerta – Lauren Vélez

De baas van de afdeling, de flirterige, maar dictatoriale Lt. LaGuerta, steekt haar seksuele interesse in Dexter niet onder stoelen of banken. 

Lauren Vélez schitterde in 'New York Undercover', 'Oz', 'Numb3rs', 'Law & Order', 'Medium'...

Harry Morgan – James Remar

Harry Morgen, de adoptievader van Dexter en een voormalig rechercheur, ontdekte als eerste Dexter's passie voor moorden en hielp zijn zoon deze impulsen te kanaliseren in iets constructiefs: rechtvaardigheid.

James Remar kennen we allemaal als Richard, de overspelige, schatrijke minnaar van Samantha in 'Sex and the City'. Verder schitterde hij op VT4 ook in de serie 'Jericho'. 

Aflevering 1, donderdag 4 sept: Piloot

Dexter Morgan is een forensisch expert bij de politie in Miami, waar hij werkt op de afdeling moordzaken. Hij onderzoekt bloedspatten en kan op die manier afleiden hoe een moord is gepleegd. Dexter leidt echter een dubbelleven, want zijn werk is een cover voor zijn nachtelijke activiteiten. Dan wordt hijzelf een psychopaat. Hij heeft namelijk een oncontroleerbare drang om te moorden. Zijn prooien zijn seriemoordenaars die uit de klauwen van het gerecht konden geraken. Op een dag duiken lijken op in Miami zonder bloedsporen. Dexter is onmiddellijk gefascineerd door deze professionele moorden. De seriemoordenaar, die algauw de bijnaam 'the Ice Truck Killer' krijgt, lijkt Dexter uit te dagen om een luguber spelletje te spelen. 

'Dexter', vanaf donderdag 4 september om 22.55 uur op VT4.

DOSSIER: Het tv-najaar van 2008

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Liefde voor Muziek' - Stan Van Samang (VTM)

Johannes Genard, de energieke frontman van School is Cool, is aan de beurt. Zijn vorige deelname in 2016 was voor hem een grote rollercoaster en ook dit jaar wordt hij op muzikaal vlak weer verwend. K3, Tourist LeMC en Jasper Steverlinck krijgen Johannes muisstil terwijl Clouseau het over een funky boeg gooit. En dan moet de performance van Stan Van Samang nog komen.

'Liefde voor Muziek', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 10:00
    radio2 op VRT 1: ann&daan
    06:00
    Radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
  • 07:30
    Ketnet Junior
    12:00
    Lentebeelden
  • 10:00
    Tok Tok
    05:00
    Geen uitzending
  • 09:50
    Geen uitzending
    05:55
    Kabouter Plop
  • 10:00
    Renovate Don't Relocate
  • 09:05
    Geen uitzending
    11:35
    Sturm der Liebe
  • 09:15
    Geen uitzending
    14:15
    All New Traffic Cops
  • 09:35
    Beverly Hills, 90210
    02:15
    The X-Files
  • 10:00
    Joe
    09:30
    Geen uitzending
  • 09:55
    Geen uitzending
    06:00
    TEAM OCHTEND
  • 09:30
    CSI: Miami
    02:15
    Neighbours: A New Chapter
  • 09:50
    The Blacklist
    02:35
    Heavy Rescue: 401
  • 09:20
    Space Invaders
    05:00
    Geen uitzending
  • 09:45
    Forensic Files
    05:00
    Geen uitzending
  • 10:00
    Herhalingslus
    20:00
    Z-Nieuws
  • 09:44
    Het appartement
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 09:50
    Feest van Eigen Bodem
    02:00
    Peppe's Toscane
  • 08:15
    Premier League
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 09:50
    Midsomer Murders
    02:35
    Grantchester
  • 10:00
    NOS Journaal
    05:55
    Nederland in Beweging
  • 09:35
    Nieuwsuur
    07:00
    NOS Journaal met gebarentaal
  • 09:56
    Teletubbies
    02:08
    Sophie & Jeroen