'De Werf': interview met afvallers Emmy en Roger

zondag 19 maart 2006

Emmy en Roger waren de ouderdomsdekens van de tweede editie van De Werf. Helaas voor hen moesten ze als eersten De Werf verlaten. We hadden een uitgebreid gesprek over hun avonturen in de race naar de villa. "Voor jonge mensen is dit het ultieme cadeau. Ons leven is al gemaakt. Wij hebben in de eerste plaats voor het spel gekozen. Het leek ons wel leuk om die ervaring eens mee te maken."

<


STRONG>Jullie zijn de eerste afvallers van 'De Werf'. Doet het pijn?
Roger: Toen Francesca ons zei dat er een stemming was, hebben we tegen de groep gezegd dat ze op ons mochten stemmen. Veel koppels wisten immers niet wie ze moesten kiezen. Wij hebben ons kandidaat gesteld om dit spel gewoon mee te spelen. Die villa was heel mooi meegenomen. In onze opinie blijft zo'n prijs echter iets voor jonge mensen. Ons leven is al gemaakt. Het belangrijkste is dat wij hiervan nog kunnen verder genieten. 

Waarom gaan jullie dan de uitdaging aan?
Emmy: Vergelijk het maar met een loterij. Regelmatig koop ik ook wel eens een lotje. Zelden heb ik al iets gewonnen. Wie echter niets koopt, kan ook niets winnen.   

Eens verandert dat.
Emmy: Je kan het inderdaad nooit weten.
Roger: Het was gewoon voor het plezier. Wij hebben altijd in ons leven hard moeten werken. Nu we ons pensioen zijn, wilden we eens een nieuwe ervaring meemaken.

Je stopte met werken, toch ging je een villa gaan metselen.
Roger: We hebben altijd het spel willen spelen. Nooit was het in ons gedachte gekomen om het spel te winnen. Ik zat thuis aan de computer en ik had voor de grap eens besloten om me in te schrijven voor De Werf.
Emmy: Ik had helemaal niet het idee van : "Wat doet hij nu?". Met alle plezier laat ik Roger doen waarin hij zin heeft. Wie gaat er in godsnaam denken dat we geselecteerd zouden worden? Ik associeer De Werf nog altijd met mensen, die aan kinderen moeten beginnen. Toch niet zo'n twee mensen zoals wij. 

Ervaring kan ook tellen.
Roger: Ervaring had ik in die sector niet zo veel. Ik kende van metsen helemaal niets. Nu heb ik dat wel geleerd. Het kan me altijd van pas komen, wanneer ik eens een muurtje moet metselen thuis.  

Hoe blik je nu terug op 'De Werf'?
Roger: Het was een heel leuke groep, waarin we vertoefden. We hebben dit avontuur meegemaakt. Ik kan iedereen aanraden om zo'n spel eens mee te spelen.

Jullie waren de oudsten. Heeft dit in jullie nadeel gespeeld?
Emmy: In deze theorie geloof ik niet zo hard. Het is niet dat we ons afzonderden omdat we de oudste deelnemers waren. Zeker niet. We hebben in de groep enorm veel plezier gemaakt. Onze leeftijd heeft zeker niet in ons nadeel gespeeld. Als het er echt op aankomt naar de laatste weken toe, gaan ze zeker voor de jongere mensen kiezen. Daar hebben de mensen volkomen gelijk in. Wat kunnen wij in hemelsnaam doen met een huis met zo veel kamers?  Ik kan misschien kamers gaan verhuren. Of anders moeten we in een commune gaan leven (lacht).

De vrouwen moesten eerst metselen. De mannen bleven in de keuken.
Roger: Ik schrok er wel van. In het begin heb ik gewoon heel hard mee de afwas gedaan. Op den duur kreeg ik zelfs van die afwashanden.
Emmy: Hij kwam regelmatig aan mij voor zalf vragen (lacht).
Roger: Persoonlijk vond ik het goed dat ze het op deze manier hebben gedaan. Ze namen alle vrouwen samen en ook alle mannen. Hierdoor werd het groepsgevoel versterkt. De mannen konden samen eens praten en de vrouwen ook. 

Hoe intensief was het groepsgebeuren op 'De Werf'?
Roger: Dat groepsgebeuren moet er zijn. Anders ga je dit project nooit tot een goed einde krijgen. In een verder stadium gaan er strubbelingen komen. Daar twijfel ik niet aan.
Emmy: We hebben in schoonheid De Werf mogen verlaten. De groep was nog een heel hechte groep. Er zijn zelfs tranen gerold toen we zijn vertrokken. Dat hadden wij nooit durven denken. We hebben er maar een paar dagen ingezeten. Voor ons gevoel duurde dat een pak langer. 24 uur op 24 uur zit je bij elkaar. Onrechtstreeks kruipt dat toch in de kleren.

De container lijkt me toch iets anders dan je eigen bed.
Roger: Het mag eens iets anders zijn. Je leven moet niet altijd bestaan uit opstaan, eten en terug gaan slapen. Soms moet je eens iets doen om de dagelijkse sleur te doorbreken.

We hebben hier het avontuur wat opgezocht.
Emmy: Als we echt oud zijn, kunnen we hierover nog jaren praten.
Roger: Wanneer we ooit in een home zouden terechtkomen, kunnen we nog altijd opscheppen dat we in De Werf hebben gezeten.
Emmy: Weet je nog , die tijd op 'De Werf' … Ik zie het me al helemaal doen (lacht). 

Aan jullie accent te horen, zijn jullie geen Limburgers.
Emmy & Roger (in koor): Wij zijn van Antwerpen (lachen). 

Is het lastig om van Antwerpen in Limburg te gaan wonen?
Roger: Bij ons maakt het helemaal niet uit, waar we wonen. Nu wonen we 17 jaar in Brecht. Zowel Emmy als ik zijn helemaal niet streekgebonden.
Emmy: Wij wonen daar wel heel graag. Zolang ik niet in een stad moet wonen, is het voor mij goed. Ik heb er nu helemaal geen zin in om tussen de blokken huizen te wonen.
Roger: In ons leven hebben we altijd voor een landelijke omgeving gekozen. Zo wonen we nu tenslotte ook. 

Hoe zien jullie 'De Werf' verder evolueren?
Emmy: Ik verwacht dat er stevige ruzie zal komen. Er zijn een aantal koppels, die vanaf de eerste dag al bezig waren met de stemming. Als je daar al vanaf dag 1 mee bezig bent, ben je al veel te snel bezig met dat huis. Dat deksel krijg je enorm snel tegen je neus. Op dat vlak zijn we enorm gelukkig dat we de spanningen voor zijn. We gaan niet meer tussen de ruzie zitten. 

Kan je het begrijpen dat mensen zo hevig bezig zijn met het spel?
Roger: Voor jonge mensen is het winnen van dit huis een serieuze cadeau. Voor je hele leven lang moet je immers geen leningen betalen. Het is iets heel moois, dat je in je schoot krijgt geworpen.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Vive le Vélo, Leve de Ronde' - Karl Vannieuwkerke (Eén)

Karl ontvangt David van der Poel, Jolien D'hoore en Stijn Steels aan zijn tafel in de Vlaamse Ardennen om te praten over hun passie voor de koers en 'Vlaanderens mooiste'. Sammy Neyrinck duikt in de sfeer van de Ronde voor dagverse reportages uit het peloton. En Bart Aerts gaat op zoek naar verhalen rond wielerlegende Briek Schotte.

'Vive le Vélo, leve de Ronde', om 21.00 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 03:01
    Journaallus
    08:00
    radio2 op VRT 1
  • 23:50
    Nachtlus
    07:30
    Ketnet Junior
  • 05:00
    Geen uitzending
    06:00
    Tik Tak
  • 05:00
    Geen uitzending
    06:00
    Kabouter Plop
  • 02:50
    Geen uitzending
    07:15
    The Big Body Hotel
  • 02:40
    Geen uitzending
    00:50
    The Big Bang Theory
  • 02:10
    Geen uitzending
    14:40
    Stargate SG-1
  • 05:15
    Offspring
    01:00
    The Flying Doctors
  • 00:50
    Geen uitzending
    06:00
    Joe
  • 05:00
    Geen uitzending
    00:00
    Celebrity MasterChef Vlaanderen
  • 05:00
    Geen uitzending
    00:20
    ER
  • 05:25
    Geen uitzending
    00:45
    Hawaii Five-0
  • 05:00
    Geen uitzending
    00:35
    Love Island
  • 05:00
    Geen uitzending
    00:50
    Castle
  • 00:45
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 05:30
    Bibliotheek
    00:00
    Je Kijkt Naar De Sterren
  • 05:00
    Ottolenghi's Mediterranean Feast
  • 04:15
    Eredivisie
    01:00
    Six Nations
  • 05:25
    Ghosts
    00:35
    Murdoch Mysteries
  • 04:02
    NOS Journaal
    01:11
    EenVandaag
  • 04:30
    Suhoor Stories
    00:26
    Portrait de la jeune fille en feu
  • 05:31
    Pingu
    00:25
    Sophie & Jeroen