De Tour verliest (overal) kijkers

woensdag 18 juli 2018

De Ronde van Frankrijk, toch een van de grootste sportieve evenementen ter wereld, verliest dit jaar veel kijkers. In BelgiŽ liggen de cijfers maar liefst 33 procent lager, maar ook elders in de wereld is er veel slappere aandacht voor het wielercircus.

Het Nieuwsblad schrijft woensdag dat er dit jaar veel minder aandacht is voor de ritten van de Ronde van Frankrijk. De kijkcijfers liggen zo'n 33 procent lager. En ook in andere landen gaat het niet goed met hét wielerevenement van het jaar. In Spanje kijken 43 procent minder rmensen, 13 procent minder Duitse fans en in Australië zijn de cijfers met zo'n 15 procent gedaald.

Volgens Het Nieuwsblad zijn daar verschillende oorzaken voor. Belangrijkste reden is natuurlijk het WK voetbal. Enkele belangrijke wedstrijden in de finalefase overlapten met ritten tijdens de eerste week van de Tour. En daarnaast is het ook gewoon te warm om een hele namiddag binnen voor de buis te zitten. Bovendien is de eerste week van deze Tour-editie ook de saaiste in jaren geweest. Lange ritten waarin amper iets gebeurde en op het einde een massaspurt voor de overwinning. Benieuwd of de bergritten het tij nog zullen kunnen keren. En laat dit nu net een jaar zijn waarin Greg Van Avermaet al dagenlang schittert in de gele trui.

Een andere oorzaak voor de mindere belangstelling voor de Tour dit jaar is de persoon van Chris Froome. De fel gecontesteerde renner had al jaren veel tegenstanders, maar de recente dopingaffaire rond zijn persoon en het getouwtrek over het al dan niet mogen starten hebben er ook geen goed aan gedaan. Het lijkt erop dat de wielerfan Froome-moe is.

Bij de VRT zien ze (nog) geen reden tot paniek. Ze zijn er zich ook van bewust dat de eerste Tour-week een bijzonder 'saai' parcours reed en dat het WK voetbal vermoedelijk de grote boosdoener is.

Benieuwd hoe 'Vive le Vélo' scoort. De populaire wielertalkshow met Karl Vannieuwkerke is sinds dinsdag weer te zien. Die resultaten krijg je hier later vandaag. En verder maar duimen dat de kijkcijfers van de populaire wielerronde zich alsnog herstellen.

Bron: Het Nieuwsblad - eigen bericht

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Eviva Espa√Īa - Annemie Struyf

In Carboneras maakt Sabah een afspraak om haar droomhuis voor de tweede keer te bezoeken. In AsturiŽ leven Raf en Birgit voorlopig in hun camper, naast een loods waar ze hun spullen stockeren. In de buurt van Lťon ontmoet Annemie de West-Vlaamse Christine die een herberg uitbaat op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Buurman Gumercindo is haar enige vriend in dit dorp vol ruzies en conflicten.

'Eviva Espana', om 20.35 uur op Eťn.

Dossiers