'De Thuisploeg' is geen plagiaat: VRT krijgt gelijk

maandag 19 november 2007

Het Hof van Beroep te Brussel heeft geoordeeld dat het En-programma 'De Thuisploeg' geen plagiaat is van het format dat aan de basis lag van het Britse programma Come and have a go. De producent van dat laatste programma, Tailor Made Films, wordt zo voor de derde maal in het ongelijk gesteld.

N


a de Voorzitter van de Rechtbank van Koophandel en de Voorzitter van de Rechtbank van Eerste Aanleg heeft nu dus ook Het Hof van Beroep de eis van Tailor Made Films afgewezen.

'De Thuisploeg' is een interactief quizprogramma waarbij alle kijkers actief kunnen meespelen en ploegen in de studio het opnemen tegen n ploeg die van thuis uit meequizt: 'De Thuisploeg'. Het programma is een format van de VRT en productiehuis deMENSEN en werd voor het eerst uitgezonden op En in januari 2005.

Nog voor de eerste uitzending werd door Tailor Made Films, de Britse producent van het programma Come and have a go, een uitzendverbod gevraagd bij de Voorzitter van de Rechtbank van Koophandel te Brussel op grond van vermeende oneerlijke handelspraktijken. De Voorzitter wees die eis in januari 2005 af.

Vervolgens spande Tailor Made Films op basis van vermeende auteursrechten een vordering in bij de Voorzitter van de Rechtbank van Eerste Aanleg te Brussel. Met een omstandig gemotiveerd vonnis werd Tailor Made Films ook daar in het ongelijk gesteld.

Tailor Made Films ging tegen die uitspraak in beroep, maar in de uitspraak van 13 november 2007 heeft nu ook het Hof van Beroep geoordeeld dat er van plagiaat geen sprake is. Het Hof stelt dat het programma De thuisploeg weliswaar van hetzelfde idee vertrekt als het format Come and Have a Go, maar dat aan dit idee op een substantieel verschillende wijze vorm wordt gegeven in 'De Thuisploeg'.

De VRT en deMENSEN zijn verheugd met deze uitspraak die hun creatieve en zakelijke integriteit bevestigt.

Van 'De Thuisploeg' werden drie series uitgezonden, in totaal 33 afleveringen. De eerste serie werd gepresenteerd door Rob Van Oudenhoven en Rani De Coninck. De tweede en de derde door Marcel Vanthilt en Evy Gruyaert. De laatste serie behaalde gemiddeld 737.000 kijkers, een marktaandeel van meer dan 32% en een hoge waardering van 7,8. In oktober van dit jaar zond n ook nog twee afleveringen uit van een nieuwe variant op het format: 'De Bij Ons Thuisploeg', over positief opvoeden.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VIER logo

Terwijl de strandredders de drukte in en rond het water in goede banen proberen te leiden, krijgen ze te maken met een man die van de golfbreker is gevallen en niet meer kan opstaan. Inspecteurs Thomas en Marco van de lokale politie in Oostende krijgen een oproep voor een vechtpartij, maar raken niet meteen ter plaatse. De vrijwilligers van de Blankenbergse zeereddingsdienst krijgen melding van een zeiljacht met een afgebroken mast. Er is een gezin aan boord. Hoe sneller ze ter plaatse zijn, hoe beter. Maar de zware zee maakt de reddingsoperatie er niet makkelijker op.

'De Kust is Veilig', om 21.30 uur op VIER.

Dossiers