De drie nieuwe Eén-docusoaps uit de doeken gedaan

maandag 4 augustus 2008

Zoals eerder gezegd komt Eén dit najaar met drie nieuwe spraakmakende docureeksen. In 'Dokters Van Morgen' volgt de zender studenten geneeskunde, in 'Voorbije De Grens' gaan we met gehandicapten richting Nicaragua en in 'Doodgraag Leven' zien we portretten van terminaal zieke patiënten.

<


STRONG>'Dokters Van Morgen'

'Dokters Van Morgen' houdt de vinger aan de pols van een van de meest tot de verbeelding sprekende studierichtingen aan de K.U. Leuven: de opleiding geneeskunde. De serie neemt je mee naar de fascinerende wereld van een aantal dokters in spe. We maken kennis met heel verschillende jonge mensen met dezelfde grote ambitie: een zo goed mogelijke arts worden. Dat is wat hen bindt. Daar werken ze allemaal aan, elk op hun eigen manier.

We volgen studenten uit de verschillende jaren van de opleiding. We maken ook kennis met hun familie en vrienden, en zien hoe ze hun zware opleiding proberen te verzoenen met hun persoonlijk leven en af en toe ook tijd maken voor ontspanning. Maar we volgen hen vooral tijdens hun intensieve opleiding en training. De eerste vijf jaar is die vooral theoretisch, gecombineerd met praktische oefeningen in gesimuleerde omstandigheden: een wonde leren hechten op handdoekjes, een gynaecologisch onderzoek op plastic poppen, door middel van rollenspelen leren communiceren met patiënten. Tijdens de laatste twee jaren van de opleiding worden ze geconfronteerd met echte patiënten en komen ze terecht in de harde realiteit van het echte doktersleven.

'Dokters Van Morgen' begint al op woensdag 3 september om 21.40 uur.

'Doodgraag Leven'

Wat doe je als je weet dat je waarschijnlijk niet lang meer zal leven? Het overkomt Maria, Kim, Martine, Natacha en Patrick. Zij hebben een kanker die niet meer te genezen valt, maar zijn niet van plan om dat lijdzaam te ondergaan en proberen het beste te halen uit de tijd die hen nog rest. Kobe Ilsen volgde hen gedurende een jaar in hun dagelijks leven en brengt in 'Doodgraag Leven' verslag uit van hun ups en hun downs.

'Doodgraag Leven' is een documentaire reeks waarin vooral het 'leven' centraal staat; het leven waarvan de geportretteerde mensen zo lang mogelijk ten volle willen genieten. Zo bezoekt Maria (28) regelmatig haar broer die in Schotland woont. Martine (40) wil haar vierjarig zoontje absoluut Parijs laten zien. Natacha (39) wil nog zoveel mogelijk tijd met haar gezin doorbrengen. Levensgenieter Patrick (46) wil kost wat kost nog een optreden zien van zijn lievelingsgroep dEUS. En Kim (23) wil met zijn Anneke nog zo veel mogelijk uit het leven halen.

'Doodgraag Leven', het verhaal van mondige mensen die in de bloei van hun leven plots met een mogelijk levenseinde worden geconfronteerd. Pakkend, confronterend en ook een hart onder de riem.

'Doodgraag Leven' is er later dit jaar op Eén

'Voorbij De Grens'

Hoe ver kan je gaan met een handicap? In 'Voorbij De Grens' verleggen tien Vlamingen samen grenzen. In het Zuid-Amerikaanse Nicaragua beginnen ze aan een loodzware trektocht van 18 dagen dwars door het land, van west naar oost: langs de Stille Oceaan, over de heuvels van Rivas, tot op de top van de vulkaan Concepcion, 1600 meter boven de zeespiegel.

Daarna verder over de steppes van Jontales door de dichte jungle tot ze de Caribische kust bereiken. Ze hebben elkaar nooit eerder ontmoet en hebben allemaal een handicap: Sven is bijna blind en Jef is doof geboren; Pieter heeft een verlamming van het rechterbeen en Sylvie een groeistoornis; Julie is gedeeltelijk verlamd door een hersenbloeding; Vincent is tetraparetisch (gedeeltelijk verlamd aan de ledematen) en zit in een rolstoel, net als Anita en Henk. Arnout is zijn rechterbeen verloren en Sam heeft van bij zijn geboorte korte armen en benen. De tien hebben dan wel een handicap, maar het zijn stuk voor stuk mensen met pit en teamspirit, die het leven omhelzen en niet willen dat hun handicap hen beperkt. Alleen als ze samenwerken kunnen ze hun beperkingen overwinnen en de expeditie doen slagen door allemaal het Caribische strand van de oostkust te bereiken.

Fotografe Lieve Blancquaert vergezelt de groep op deze unieke tocht. Uiteraard heeft zij ook haar fototoestel mee. Daarmee zal ze het avontuur vereeuwigen in een boek. Handicap of niet. Uiteindelijk gaat het om mensen, met elk een eigen verhaal.

'Voorbij De Grens' is er vanaf 1 september 2008 op maandag om 20.40 uur op Eén.

DOSSIER: Het tv-najaar van 2008

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Eenmaal Andermaal' (VTM)

Op de enorme rommelmarkt van Maastricht zorgen Jacques en Axel voor een 'Tien om te zien'-reünie tussen Anne De Baetzelier en Willy Sommers. Deze keer staan Anne en Willy niet naast elkaar, maar tegenover elkaar. Anne vormt een duo met Axel, terwijl Willy met Jacques op zoek gaat naar verborgen parels.

'Eenmaal, Andermaal', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 02:15
    Journaallus
    06:00
    Radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
  • 01:10
    Nachtlus
    07:30
    Ketnet Junior
  • 21:00
    Geen uitzending
    06:00
    Tik Tak
  • 01:15
    Geen uitzending
    06:00
    Plop & de Peppers
  • 03:30
    Geen uitzending
    07:20
    Achter gesloten deuren
  • 01:05
    Geen uitzending
    08:45
    Wordt aangekondigd
  • 01:05
    Geen uitzending
    14:10
    Ultimate Police Interceptors
  • 03:50
    Married ... With Children
    01:30
    Baywatch
  • 01:10
    Geen uitzending
    06:00
    Joe
  • 01:50
    Geen uitzending
    06:00
    TEAM OCHTEND
  • 02:45
    Geen uitzending
    02:05
    ER
  • 03:45
    Geen uitzending
    01:20
    Sydney Harbour Force
  • 01:30
    Geen uitzending
    06:25
    Extreme Makeover: Home Edition
  • 01:30
    Geen uitzending
    07:45
    Dead Asleep
  • 00:40
    Herhalingslus
    20:00
    Z-Nieuws
  • 03:44
    Roger
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 03:45
    BBQ Vanavond?!
    02:20
    Tot op het Bot: Het Varken
  • 02:05
    Eredivisie
    01:45
    Tennis: Rolex Monte-Carlo Masters 2024
  • 03:25
    DCI Banks
    02:10
    The Change
  • 03:19
    NOS Journaal
    02:03
    EenVandaag
  • 01:09
    Nieuwsuur
    07:00
    NOS Journaal met gebarentaal
  • 03:37
    Sophie & Jeroen
    02:36
    Podium Zwart Unplugged