Coming OUTdag: wie volgt Bo Van Spilbeeck op als meest LHBT+ vriendelijke mediafiguur?

donderdag 10 oktober 2019

Ieder jaar reikt tv-zender OUTtv, in Vlaanderen te bekijken via Telenet, de OUT Media Award uit aan de persoon die de LHBT+ gemeenschap op een positieve manier onder de aandacht bracht in de media.

Traditiegetrouw wordt er door de Vlaamse LHBT+ gemeenschap en sympathisanten vanaf 11 oktober (Coming Outdag) t.e.m. 31 oktober online op de genomineerden gestemd. De winnaar wordt telkens op het einde van het jaar uitgeroepen. De genomineerden voor 2019 zijn regisseur Lukas Dhont, zanger Sam Bettens, dragqueen Lola McQueen uit 'Belgium's Got Talent', Queer Eye-persoonlijkheid Jonathan Van Ness, Emmy-winnaar Billy Porter, Amerikaans voetbalster Megan Rapinoe, Iers premier Leo Varadkar en Luxemburgs premier Xavier Bettel.


In het verleden werd de award in Vlaanderen al uitgereikt aan o.a. Ex-Songfestivalwinnares Conchita Wurst, Belgisch ex-premier Charles Michel, popgroep K3 en de winnares van vorig jaar: journaliste Bo Van Spilbeeck.

'Voor elk land waar we uitzenden proberen we sterke nationale en internationale persoonlijkheden te nomineren die via de media een positief verschil gemaakt hebben voor de LHBT+ gemeenschap. België staat momenteel op de tweede plaats van de Rainbow Index van de Europese LHBT+ organisatie ILGA Europe. Dit betekent dat België, op Malta na, het beter doet dan de andere landen wat betreft LHBT+ rechten', vertelt Marc Putman, CEO van OUTtv Europe.

'Toch merken we ieder jaar weer dat het voor België moeilijk is om een nationale bekendheid uit de sporttak te nomineren. Zeker als een topsporter zoals voetballer Leandro Trossard anno 2019 media haalt door publiekelijk 'Alle boeren zijn homo's' te zingen. Zo werk je als rolmodel natuurlijk algemene acceptatie van LHBT+ personen binnen de sportwereld enorm tegen. Dit zien we in 2020 graag anders', aldus Putman.

Vorig jaar ging Bo Van Spilbeeck met de OUT Media Award naar huis. Dit jaar nomineert de zender met Sam Bettens voor het eerst een transgenderman. Ook regisseur Lukas Dhont is genomineerd vanwege zijn debuutspeelfilm 'Girl', een film die transseksualiteit aankaart.

'We merken dat het taboe 'transgenders' dankzij persoonlijke mediaverslagen gelukkig niet meer zo sterk gemarginaliseerd wordt in onze samenleving. K3 die in 2017 over transseksualiteit zong en natuurlijk de moedige getuigenis van Bo Van Spilbeeck vorig jaar hebben daar zeker toe bijgedragen. Hun mediaverhaal heeft een impact gehad op de Vlaamse LHBT+ gemeenschap en de manier hoe onze maatschappij omgaat met thema’s zoals 'homoseksualiteit' en 'transseksualiteit'. Toch moet ons land, als we naar ILGA luisteren, nog veel inspanningen doen met betrekking tot de rechten van intersekse mensen: mensen geboren met geslachtskenmerken die niet eenduidig mannelijk of vrouwelijk zijn. Het afstappen van een heteronormatieve samenleving en het volledig normaliseren van LHBT+ thema’s in de media en daarbuiten is precies wat we met de OUT Media Award willen en moeten bereiken', zegt Jens Geerts, Europees LHBT+ ambassadeur van OUTtv.

Vorig jaar brachten meer dan 6.000 mensen, waarvan 1.500 Vlamingen, hun stem uit. Stemmen voor de meest LHBT+ vriendelijke mediapersoonlijkheid 2019 kan vanaf vrijdag 11 oktober (Coming Outdag) tot en met 31 oktober via de www.out.tv.

De uitreiking van de OUT Media Award 2019 zal later dit jaar bekend gemaakt worden en wordt  in Vlaanderen uitgezonden op OUTtv via Telenet, kanaal 52.

De genomineerden:

Lukas Dhont
Regisseur Lukas Dhont gooide hoge ogen met zijn debuutspeelfilm 'Girl'. De film vertelt het waargebeurde verhaal over een transballerina die geboren is als een jongen. De ontroerende, maar ook krachtige film won verschillende filmprijzen, waaronder de prestigieuze 'Caméra d’or', de prijs die de beste debuutfilm in Cannes bekroont.

Sam Bettens
Zanger Sam Bettens kwam dit jaar publiekelijk uit de kast als transgender. De zanger van K’s Choice draagt hierdoor op een positieve manier bij aan de zichtbaarheid van transpersonen door zowel Belgische als Nederlandse media te woord te staan.

Lola McQueen
De Vlaamse dragqueen Lola McQueen maakte indruk tijdens de auditieronde van 'Belgium's Got Talent'. Lola is doof, maar wist desondanks een fenomenaal playbackoptreden te geven. Haar performance droeg bij aan de zichtbaarheid van alle uitingen in de LHBT+ gemeenschap. Met haar boodschap ‘enkel jijzelf bepaalt wat je je beperking is’, veroverde ze de harten van de jury en Vlaanderen en werd ze de allereerste dove dragqueen wereldwijd die een golden buzzer kreeg.

Jonathan Van Ness
Kapper en Queer Eye-persoonlijkheid Jonathan Van Ness maakte dit jaar bekend hiv-positief te zijn. Hij vertelde hierover in meerdere interviews en in zijn boek 'Over The Top'. Door zijn openhartigheid over zijn diagnose is hij een voorbeeld met betrekking tot het verbreken van het maatschappelijke stigma rond hiv.

Billy Porter
Billy Porter won als eerste Afro-Amerikaanse openlijk homoseksuele acteur een Emmy Award voor 'beste acteur in een dramaserie’' Hij won deze prijs voor zijn rol in de serie 'Pose'. Tijdens zijn speech nam Porter de tijd om stil te staan bij diversiteit en acceptatie. Op deze manier maakt hij zich op een zichtbare manier hard voor de maatschappelijke ongelijkheid in de wereld.

Megan Rapinoe
Amerikaans voetbalster Megan Rapinoe nam, toen ze de award voor 'beste voetbalster van het jaar' won, de tijd om stil te staan bij homofobie in de voetbalwereld. Ze stak alle LHBT+’ers een hart onder de riem die, ondanks de heersende homofobie, gewoon de sport beoefenen waarvan ze houden.

Leo Varadkar
Iers premier, Leo Varadkar, mocht dit jaar de Amerikaanse vicepresident Mike Pence ontvangen. Pence staat bekend om zijn homofobie en conservatieve ideeën. Varadkar en zijn man maakten internationaal een statement door Pence samen als echtpaar te ontvangen. Varadkar benadrukte wel dat hij beoordeeld wenste te worden op zijn politieke acties en niet op zijn seksuele geaardheid, huidskleur, geslacht en geloof.

Xavier Bettel
De openlijk homoseksuele premier van Luxemburg, Xavier Bettel, maakte tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een krachtig standpunt tegen haat zaaien jegens LHBT+'ers. 'Homo zijn is geen keuze, maar het niet accepteren is er wel een. Homofobie is een keuze. Daar moeten we tegen vechten', liet hij de aanwezige wereldleiders weten.


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Stephanie Planckaert (VTM)

Het nieuwe schooljaar gaat van start en bij de familie Luki brengen ze hun zevende kind naar school. De familie Leys staat voor een dilemma tijdens het winkelen: wordt het schoolgerief of toch speelgoed? Voor de familie Naudts, met hun acht dochters, brengt het nieuwe schooljaar eveneens extra kosten met zich mee. Stephanie bezoekt ook Kevin en Nena, die helaas minder goed nieuws hebben ontvangen over hun baby Yarne.

'Families XXL', om 20.30 uur bij VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 23:55
    Journaallus
    08:00
    radio2 op VRT 1
  • 21:30
    The Post
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 21:00
    Geen uitzending
    06:00
    Tik Tak
  • 00:40
    The Good Doctor
    05:30
    Geen uitzending
  • 00:35
    Ambulance
    03:10
    Geen uitzending
  • 00:35
    The Big Bang Theory
    09:00
    Geen uitzending
  • 00:05
    Walker, Texas Ranger
    08:55
    Geen uitzending
  • 00:15
    JAG
    07:50
    Beverly Hills, 90210
  • 00:45
    Geen uitzending
    06:00
    Joe
  • 00:35
    Geen uitzending
    08:30
    Nuances
  • 00:20
    ER
    05:00
    Geen uitzending
  • 00:50
    Listing Impossible
    02:20
    Backroad Truckers
  • 00:40
    MasterChef UK
    05:00
    Geen uitzending
  • 00:40
    Castle
    05:00
    Geen uitzending
  • 20:25
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 00:50
    Publireportage
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 00:50
    Guillaume's Paris
  • 00:30
    Under the Skin
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 00:50
    Devil's Peak
  • 00:32
    Op1
    02:02
    EenVandaag
  • 00:03
    A Spy Among Friends
    08:00
    Vroege Vogels
  • 00:55
    Sophie & Jeroen
    02:51
    NOS Jeugdjournaal met gebarentaal