Binnenkort op Eén: 'Marsman'

dinsdag 11 maart 2014

In de nieuwe tragikomische fictiereeks 'Marsman' speelt Jurgen Delnaet Nico Marsman, een man die op verschillende kruispunten in zijn leven is aanbeland en tegen zijn natuur in keuzes moet maken. Maar hoe begin je daaraan?

Op 25 maart pakt Eén uit met 'Marsman', een licht surrealistische fictiereeks over een veertiger die zijn moeder verliest en sindsdien de zorg voor zijn autistische broer op zich neemt. Wanneer hij ook zijn job verliest en zijn vrouw Vera een adempauze inlast in hun huwelijk, komt Nico er min of meer alleen voor te staan. Marsman is een hartverwarmend verhaal over keuzes en relaties, over trouw en vriendschap, over onvoorwaardelijkheid en over twijfels.


Jurgen Delnaet kruipt in de huid van Nico Marsman en David Cantens vertolkt de rol van zijn autistische broer Rudy. Maaike Cafmeyer speelt Vera, de vrouw van Nico en Lynn Van Royen is hun dochter Femke. Ze heeft een relatie met Dominique, gespeeld door Laurence Roothooft.

Nico vormt al jaren het muziekgroepje De Mannen Van Mars met zijn drie vrienden: Peter Bytinck (Robby Cleiren), Mark De Vogelaere (Mathias Sercu) en Ludovic Maertens (Tom Audenaert). In de reeks duiken ook beelden op van de overleden moeder Yvonne, een rol van Machteld Ramoudt.

Hoofdpersonage Nico Marsman wil zijn leven weer op de sporen krijgen, maar hoe begin je daaraan? Alles wat hij doet, doet hij voor een ander en hij weet niet goed hoe hij die instelling zomaar kan veranderen.

Gelukkig zijn er in het leven nog zekerheden. Zijn boezemvrienden Mark, Peter en Ludovic waarmee hij al sinds jaar en dag een muziekgroepje vormt, laten hem niet in de steek. Ook op zijn jongvolwassen dochter Femke kan Nico rekenen. Stap voor stap probeert Nico zijn nieuwe parcours uit te stippelen en een blijvende oplossing voor zijn broer te vinden.

Opnames
De opnames van de reeks gebeurden voornamelijk in de Vlaams-Brabantse gemeente Kapelle-op-den-Bos. Vooral de Mechelseweg en het Marktplein fungeerden als locatie, maar ook het kerkhof, het zwembad en het gemeentehuis zijn te zien in de reeks.

Nico Marsman (Jurgen Delnaet)
Nu zijn moeder er niet meer is, neemt veertiger Nico de zorg voor zijn autistische broer Rudy op zich. Aangezien zijn vrouw een adempauze in hun huwelijk inlast en hij ook nog eens zonder job komt te zitten, heeft hij tijd om dat voluit te doen. Zelfs zijn muziekgroepje De Mannen van Mars zet hij voorlopig in de koelkast om zich aan zijn nieuwe taak te wijden. Nico brengt- ondanks zichzelf- dingen teweeg bij anderen omdat hij nu eenmaal is wie hij is: het hoofdpersonage dat er geen wil zijn. Hij ondergaat de dingen schijnbaar rustig en als hij het even niet meer weet, praat hij met zijn overleden moeder. Natuurlijk is dat niet echt zijn moeder, maar gewoon hij die tegen zichzelf spreekt. Maar wat moet een mens anders?

Rudy Marsman (David Cantens)
Rudy is de tien jaar jongere broer van Nico. Hij heeft autisme. En hij kan als geen ander met een naaimachine overweg. Hij kent alles van herstellen, aanpassen, overlocken, afbiezen. Al vijftien jaar is dat zijn dagelijkse bezigheid in de lingeriewinkel van zijn moeder. In de loop van de jaren ontpopte hij zich tot niets minder dan een meester-retoucheur. Rudy is ook gefascineerd door het heelal en hij is gehecht aan zijn speelgoedpianootje. Zo kan hij, net als zijn broer, muziek maken. Het huis en de winkel zijn voor hem zijn vertrouwde omgeving.

Vera Marsman (Maaike Cafmeyer)
Vera is de vrouw van Nico en nogal neurotisch. Ze zijn al samen van toen ze achttien waren en al even lang probeert Vera wat vuur in Nico te krijgen. De eeuwige besluiteloosheid van Nico is een punt van ergernis voor haar. Ze zou heel graag willen dat Nico wat ondernemender was. En ze is op een punt gekomen dat ze denkt dat het echte leven meer in petto moet hebben ergens anders. En daarom wil Vera even een pauze inlassen in hun huwelijk en overweegt ze zelfs een volledige scheiding. Al twijfelt ze daar ook wel aan want Nico is eigenlijk een goed mens.

Femke Marsman (Lynn Van Royen)
Femke is de enige dochter van Vera en Nico. Ze zit op kot en is heel zelfstandig. Eigenlijk is Femke veel volwassener dan haar ouders. Ze kan zeer goed met Rudy overweg en neemt – zonder zich daar bewust van te zijn – een beetje de functie van haar overleden grootmoeder in. Ze blijft niet bij de pakken zitten en spoort haar vader aan om zijn leven in handen te nemen.

Dominique Van Wassenhove (Laurence Roothooft)
Dominique is 24 jaar en studeerde mode. Ze probeert haar eigen modelijn te ontwikkelen. Ze is de vriendin van Femke en al heel snel wordt ze een deel van de Marsman-familie. Alsof ze er altijd al bij hoorde. Dominique straalt een soort rustige zekerheid uit. Wat Femke is tegenover haar vader en moeder, is Dominique dan weer tegenover Femke.

Ludovic Maertens (Tom Audenaert)
Ludovic wou psycholoog worden maar hij maakte zijn studies nooit af. Hij is een idealist en doorgaans een positieve mens. Hij gelooft in het goede van de mens en staat altijd klaar om te praten als een van zijn vrienden daar nood aan heeft. Hij baat leescafé De Komma uit, sinds jaar en dag het stamcafé van Nico en zijn vrienden. Het is ook de plek waar Nico’s groepje De Mannen van Mars repeteren, met ook Ludovic als toetsenist.

Peter Bytinck (Robby Cleiren)
Peter is hartspecialist en een materialist. Hij is de bassist van de groep. De grootverdiener van de bende en een eeuwige tegenpool van Mark in zowat alles. Hij heeft al jaren een slecht huwelijk en rijdt regelmatig een scheve schaats. Een levensstijl waar hij best fier op is, tot grote ergernis van Mark. Ondanks zijn status op de maatschappelijke ladder, blijft Peter vooral een kwajongen in een volwassen lichaam.

Mark De Vogelaere (Mathias Sercu)
Mark is de drummer van De Mannen van Mars. Of beter was. Want sinds hij maar een arm meer heeft, maakte zijn drumstel plaats voor een ritmebox. En werd hij afhankelijk van het ziekenfonds en drinkt hij teveel. Mark heeft een groot hart en een nog grotere mond. Hij kan het niet nalaten om op de kop van zijn vrienden te zitten zodra hij daar de kans toe krijgt. Maar tegelijk weet iedereen dat hij voor hen door het vuur zou gaan.

Aflevering 1 - dinsdag 25 maart
Nico Marsman wordt ontslagen op zijn werk. Potentiële kopers aanraden om zo weinig mogelijk geld uit te geven is niet direct wat van een autoverkoper verwacht wordt. Het geplande optreden dat Nico met De Mannen van Mars zou spelen op de opendeurdag van de zaak wordt dan ook geannuleerd. Thuisgekomen in de oude lingeriewinkel van zijn moeder, waar hij sinds haar dood terug is komen wonen om voor zijn autistische broer te zorgen, deelt zijn vrouw Vera hem mee dat ze een pauze in hun huwelijk wil inlassen en terug naar hun appartement gaat. Nico’s leven zoals hij het kent, staat helemaal op de helling, maar hij heeft geen idee wat hij er aan kan doen.

'Marsman', vanaf dinsdag 25 maart om 20.40 uur op Eén.


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Liefde voor Muziek' - Susan & Freek (VTM)

Vandaag staat het charmantste koppel uit Nederland centraal: Suzan & Freek. Bij hun vorige deelname in 2022 wisten ze menig Vlaams hart te veroveren en ook deze keer leggen ze hun ziel bloot. In ruil voor zoveel openheid krijgen ze wondermooie versies van hun nummers te horen die hen meermaals tot tranen toe weten te ontroeren.

'Liefde voor Muziek', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 22:20
    VRT NWS laat
    06:00
    Radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
  • 22:05
    Comedy Casino
    07:30
    Ketnet Junior
  • 21:00
    Geen uitzending
    06:00
    Tik Tak
  • 22:05
    De Kasteelmoord
    05:30
    Geen uitzending
  • 22:05
    Alles Mag Weg
    02:30
    Geen uitzending
  • 22:35
    Magnum P.I.
    09:00
    Geen uitzending
  • 22:20
    Kafka
    09:10
    Geen uitzending
  • 22:35
    The X-Files
    15:50
    Married ... With Children
  • 22:35
    Nonkel Jef
    06:00
    Joe
  • 22:15
    Stukken van mensen
    04:50
    Geen uitzending
  • 21:35
    Vermist
    02:15
    Neighbours: A New Chapter
  • 22:15
    World's Most Dangerous Prisoners
  • 22:30
    The Real Housewives of Beverly Hills
    02:20
    Geen uitzending
  • 22:00
    Cold Case
    05:00
    Geen uitzending
  • 20:25
    Herhalingslus
    20:00
    Z-Nieuws
  • 22:37
    Mijn tuin
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 22:30
    Wordt aangekondigd
    02:00
    Roger van Damme: Bakken
  • 22:20
    The Paddock
    03:35
    Tennis: Rolex Monte-Carlo Masters 2024
  • 22:00
    The Castaways
    02:30
    Grantchester
  • 22:20
    Op1
    02:15
    NOS Journaal
  • 22:10
    De Hofbar
    07:00
    NOS Journaal met gebarentaal
  • 22:32
    Mindfck
    02:01
    Schiffmacher's Legacy