Besparingen VRT: CEO Hellemans boos om uitgelekt plan [Update!]

dinsdag 8 september 2015

Afgevaardigd bestuurder van de VRT, Leo Hellemans, is boos omdat het besparingsplan van de openbare omroep vanmiddag aan diverse media werd gelekt. Hij gaat ervan uit dat iemand van de Raad van bestuur het lek op zijn kerfstok heeft.

In 'Het Journaal' kwam Leo Hellemans het besparingsplan van de VRT toelichten. Dat was vroeger dan verwacht. Het plan werd namelijk dinsdagmiddag gelekt. En de CEO was daarmee helemaal niet opgezet. Hij liet ook duidelijk verstaan dat de het lek vanuit de Raad van bestuur komt. Ongetwijfeld zal die zaak dus nog een staartje krijgen.

Wat de besparingen zelf betreft, wordt bij de radio vooral Radio 2 getroffen. dat is de populairste radiozender van Vlaanderen, maar meteen ook de duurste. Bij MNM en Studio Brussel zou niet verder beknibbeld worden. Op gebied van televisie sijpelden al enkele maatregelen door. Daarover kon je gisteren al meer lezen op TVvisie. Vooral fictie wordt zwaar geviseerd. Zo zal in de toekomst alleen 'Thuis' nog intern gemaakt worden. Alle andere fictiereeksen zullen uitbesteed worden aan productiehuizen. De vakbonden trekken deze maatregel alvast in twijfel. Want zij zijn er niet van overtuigd dat fictie die door privébedrijven wordt gemaakt zoveel goedkoper zal zijn.

Nieuws en duiding behoren wel tot de kerntaken van de VRT. Daar zal minder bespaard worden.

Met dit alles én 286 ontslagen voor de boeg beraden de VRT-vakbonden zich op dit ogenblik over acties. Woensdagochtend zal het gemeenschappelijk vakbondsfront alvast pamfletten uitdelen aan de ingang van de openbare omroep. Ze gaan ervan uit dat er zich, met de hulp van misnoegde personeelsleden, spontaan een piket zal vormen. Het actiecomité komt donderdag bijeen en sluiten ene verrassingsbezoek aan de directie dan niet uit. 'Dit is een schandalig plan', aldus Luc Vandenhoeck van het ACOD in Het Nieuwsblad. 'Wij moeten kleiner gemaakt worden om ruimte te geven aan de private markt. Maar het zou wel eens kunnen dat dit het omgekeerde effect zal sorteren en die private zenders zullen meegesleurd worden naar beneden.'

Ook  in de niet-kerntaken van de VRT zal gesnoeid worden. Zo zullen security, onthaal en catering afgebouwd worden en zullen deze diensten op termijn uitbesteed worden aan private bedrijven. ook daar stellen de vakbonden zich grote vragen bij.

CEO Leo Hellemans begrijpt dat het toekomstplan van de VRT geen leuke boodschap is. 'Het is niet de bedoeling om plots met 286 mensen minder verder te werken. Gemiddeld zullen per jaar 50 banen verdwijnen', zei hij op Radio 1. Hij benadrukt ook dat het plan geen afbouwscenario is, maar de eerste stap is naar een nog sterkere VRT tegen 2020.

Maar of dat zonder slag of stoot zal gaan, dat valt nog af te wachten.

[Update!]

De concrete, voelbare, gevolgen voor kijker/luisteraar:

- Radio 2 sluit de radioredacties in Kortrijk, Hasselt en Antwerpen.
- Radio 1 en Klara werken samen rond cultuur.
- Geen verdere besparingen bij MNM en Studio Brussel.
- Eén heeft reeds bespaard en moet dus niet dieper snijden.
- Canvas mag geen populaire quizzen meer uitzending. Duiding is prioritair.
- Ketnet moet verder digitaliseren.
- Minder sport.
- Meer programma's bij externe productiehuizen bestellen.


Lees ook:
Besparingen VRT: Regioredacties Radio 2 staken nieuwsuitzendingen

DOSSIER: Besparingen bij de VRT: omroep in crisis

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Q2 logo

Tijdens de 39e uitreiking van The Brit Awards treden onder anderen George Ezra, Dua Lipa, Rag'n'Bone Man, Sam Smith en Jess Glynne op. Dua Lipa en Anne-Marie zijn beiden vier keer genomineerd. 'Shotgun'-zanger George Ezra drie keer. Wie kan zijn nominaties verzilveren?

'The Brit Awards', om 22.30 uur op Q2.

Dossiers