An Jordens met 'Ons Sterrenkookboek' op Vitaya

zaterdag 15 december 2007

In Vitaya's nieuwe programma Ons Sterrenkookboek nemen Vlaamse topchefs elke week gerechten uit 'Ons Kookboek', onder handen. De chef trekt hiervoor samen met presentatrice An Jordens naar een Vlaamse hoeve waar hij met de vrouw of heer des huizes de gerechten van een extra touch of nieuwe insteek voorziet.

D


e topchef bereidt recepten uit ' Ons kookboek' en gebruikt hiervoor typische streek- en hoeveproducten. Terwijl hij een klassiek gerecht naar zijn hand zet, verkent An de boerderij en gaan we op ontdekkingstocht in de omgeving van de hoeve. 

An Jordens was jarenlang een vertrouwd Ketnet-gezicht. Naast presenteren, leende ze haar stem ook aan tal van tekenfilms en programma's en bleef ze trouw aan haar eerste passie: het schrijven en spelen van theatervoorstellingen voor kinderen. Na zeven jaar wrappen op Ketnet, besloot An het over een andere boeg te gooien. De laatste jaren maakte ze deel uit van het creatieve team in een reclamebureau, organiseerde ze verschillende evenementen en was ze te zien in Emma. Speciaal voor Vitaya keert ze nu terug naar het scherm en trekt ze de boer op. Met de twinkel in de ogen en het hart op de tong presenteert ze nu 'Ons Sterrenkookboek'.

Ons Kookboek
Sinds het eerste exemplaar van Ons Kookboek in 1927 van de pers rolde, zijn er van de moeder der Vlaamse kookboeken al meer dan 2 500 000 exemplaren verkocht. Wat ooit begon als een schriftelijke begeleiding bij de cursussen 'Koken en voeding' van de toenmalige Boerinnenbond om landelijke huisvrouwen lekker en gezonder te leren koken met producten die hun man teelde op het land, groeide uit tot een standaardwerk van 1000 pagina's waarvan kwaliteit, eenvoud en volledigheid nog steeds de kernwoorden zijn. Beginneling, kookfanaat of doorgewinterde kok, iedereen vindt zijn gading in Ons Kookboek. Zelfs topchefs vallen wel eens terug op Ons Kookboek. In Ons Sterrenkookboek wagen enkele Vlaamse topchefs zich nu aan recepten van Ons Kookboek en gebruiken een basisrecept om een gerecht met een geheel eigen toets te bereiden.          

Koks
Geert Van der Bruggen (Restaurant De lijsterbes * )
Lijsterbes ofte Sorbus Aucuparia is een lekkernij voor vele vogels en daarom als naam voor een restaurant wel bijzonder goed gekozen."Koken is een samenspel van creativiteit, kennis en techniek...", zegt Geert, en dat kan je er als gast op je bord ook ervaren.

Robert Van Landeghem (Restaurant Michel )
Het restaurant staat bekend om zijn kwaliteitsvolle producten. En de filosofie van het huis is om die kwaliteit te bieden tegen een redelijke prijs.

Bert Meewis (Restaurant Slagmolen * )
Het restaurant is een oude watermolen uit 1511. Dit vormt het bijzonder gezellige en exclusieve kader voor de uitstekende gerechten van Bert.

Johan Lismont (Restaurant Ambrozijn)
Ambrozijn betekent letterlijk "...nectar voor de goden"! En dat is er wat je er ook op je bord vindt.
Johan is een chef die erg graag kookt met streekproducten.

Wouter Keersmaekers (Restaurant De Schone Van Boskoop *)
In het aanbod  van de keuken van de Schone van Boskoop staan twee elementen centraal : dagverse kwaliteitsproducten uit de eigen streek gebruiken en daar op een creatieve manier mee omgaan in een moderne keuken.

Christian Denis (Restaurant Clos St. Denis **)
Na een uitmuntende leerschool in een aantal toprestaurants openden Christian Denis en zijn vrouw Denise een klasserijk restaurant in een 17de-eeuwse kasteelhoeve nabij Tongeren. Op een tiental jaren bereikten zij de top van culinair Belgi met onder andere twee Michelin-sterren en hoge Gault Millau- en Henry Lemaire-quoteringen.

Daniel Lassaut (Restaurant Lassaut)
Na zijn studies aan de befaamde hotelschool te Namen deed Daniel Lassaut de nodige ervaring op in vermaarde eettempels in Belgi, Nederland, Frankrijk, Itali en Monaco. Na de nodige omzwervingen doorheen de beste Europese keukens, kwam hij terug naar Belgi en begon met de organisatie van banketten. Samen met zijn echtgenote is hij er in geslaagd om een persoonlijke stijl te ontwikkelen. Danil Lassaut is een aanhanger van de grote Franse keukenmeester Auguste Escoffier en omschrijft zelf zijn stijl als een Frans-Belgische feestkeuken die is aangepast aan de tijd.

Lieven Demeestere  (Arenberg *)
In 1996 openden Iris en Lieven Demeestere het gezellige en moderne restaurant Arenberg. Hun passie voor koken is niet alleen terug te vinden in hun gerechten, maar vindt ook zijn uitweg in het onthaal, de service en de jonge omkadering van het restaurant. In zijn lichte, creatieve keuken draagt Lieven de begrippen eenvoud en eerlijkheid hoog in het vaandel .

Aflevering 1
Bert Meewis, chef van restaurant Slagmolen (*) in Opglabbeek, ging de uitdaging aan om op de Catharinahoeve in Hamont-Achel een recept uit Ons Kookboek naar zijn hand te zetten! De Catharinahoeve is een prachtig gerenoveerde boerderij van de familie Bonen. De broers Bert en Peter runnen er het melkveebedrijf n de kaasmakerij. Terwijl Peter met onze sterrenchef in de keuken aan 't kokkerellen is, ontdekt An Jordens de verschillende aspecten van de hoeve en de toeristische aandachtspunten van de omgeving. Haar gids hierbij is Bert Bonen.

'Sterrenkookboek' vanaf zondag 23 december om 19.20 uur bij Vitaya.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VIER logo

Terwijl de strandredders de drukte in en rond het water in goede banen proberen te leiden, krijgen ze te maken met een man die van de golfbreker is gevallen en niet meer kan opstaan. Inspecteurs Thomas en Marco van de lokale politie in Oostende krijgen een oproep voor een vechtpartij, maar raken niet meteen ter plaatse. De vrijwilligers van de Blankenbergse zeereddingsdienst krijgen melding van een zeiljacht met een afgebroken mast. Er is een gezin aan boord. Hoe sneller ze ter plaatse zijn, hoe beter. Maar de zware zee maakt de reddingsoperatie er niet makkelijker op.

'De Kust is Veilig', om 21.30 uur op VIER.

Dossiers