Actua-TV start nieuw interactief digitaal format

zondag 18 juni 2006

Op maandag 19 juni lanceert Actua-TV haar volledig nieuwe interactieve digitale televisieformat. Actua-TV wordt daarmee niet enkel de eerste Vlaamse omroep die volledig en continu interactief en digitaal gaat. Tegelijkertijd toont en gebruikt Actua-TV alle toegevoegde waarde die mogelijk wordt gemaakt via digitale distributie van televisiebeelden.

A


ctua-TV introduceert een volledig nieuw concept in het Vlaamse televisieland. Naast het televisiebeeld krijgt de kijker continu een permanente peiling te zien. De kijker kan daarbij zelf zijn opinie uitbrengen over actuele hangijzers. Daarnaast combineert Actua-TV beeld met tekst. Naast een permanent overzicht van het nieuwsaanbod, kan met de digitale tekst een hele reeks persberichten worden geraadpleegd. Zo brengt Actua-TV een permanente selectie van persberichten van politieke partijen en politieke fracties. Het meest recente nieuws wordt aangekondigd via een nieuwstikker die onderaan het scherm meedraait.

Actua-TV koppelt ook tekst aan nieuwsberichten en reportages. Zo wordt bijvoorbeeld een reportage over een persconferentie aangevuld met de bijhorende persmededeling die vrij opvraagbaar is. De kijker vult op die manier het aangeboden beeldmateriaal zelf aan met tekstinformatie. Opmerkelijk daarbij is dat bij het gebruik van de digitale tekst op het tv-scherm het actieve beeld niet verdwijnt maar wel in een kleiner formaat opschuift naar de hoek van het scherm. Op die manier kan de tv-kijker naast het beeld ook tegelijkertijd de tekst raadplegen.

Actua-TV zendt elke week op woensdag de plenaire zittingen van het Vlaams parlement live en integraal uit. Hetzelfde gebeurt vanaf volgende week ook met de plenaire zitting van de federale Kamer op donderdag. 'Het spreekt voor zich dat we ook deze uitzendingen zullen versterken en aanvullen met tekstinformatie', zegt Ludwig Verduyn, hoofdredacteur van Actua-TV. 'Het gebruik van digitale tekst is een ideaal instrument voor een nieuwszender als Actua-TV. Het biedt de kans de kijker een volledig nieuwsaanbod te brengen via zijn klassieke tv-toestel. Tegelijkertijd krijgt de kijker meer inhoudelijke houvast bij het nieuwsaanbod.'

In de nabije toekomst wordt het volledig aanbod van Actua-TV on demand gratis opvraagbaar. 'Momenteel werken wij met een dynamische nieuwslus', aldus Verduyn. 'Elk nieuwsitem wordt daarbij onmiddellijk op antenne gebracht. De digitale tekst laat onmiddellijk zien welk nieuws meest recent is. Binnenkort kan de kijker zelf gaan scrollen in het nieuwsaanbod en zelf kiezen welk nieuws hij eerst wil zien.'

Actua-TV ontwikkelde de nieuwe interactieve televisietoepassing in samenwerking met Zappware, specialist in het ontwikkelen van interactieve televisietoepassingen, en Telenet. Actua-TV is te bekijken via Telenet Digital TV en op internet via PCTV op de portaalsite van Telenet.

DOSSIER: Digitale televisie in Vlaanderen

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM logo

De patiënt van Addison en Pete komt in een driehoeksverhouding terecht met haar zus en schoonbroer. Ondertussen proberen Cooper en Sam een gezin ervan te overtuigen dat de gezondheid van hun zoon belangrijker is dan zijn succesvolle sportcarrière.

'Private Practice', om 23.45 uur op VTM.

Dossiers