13 nieuwe misdrijven in Antwerpen en in 'Zone Stad'

donderdag 28 augustus 2008

Na drie seizoenen en 39 afleveringen is 'Zone Stad' uitgegroeid tot één van de meest dynamische politiereeksen van eigen bodem. 'Zone Stad' vaart dan ook resoluut een eigen koers en serveert een spannende cocktail van actie en misdaad in Antwerpen, met boeiende plots die snel in mekaar vloeien en even dynamisch verfilmd worden.

D


e aanpak van 'Zone Stad' resulteerde reeds in een trouwe aanhang in de Vlaamse huiskamer en bij de critici in een nominatie voor de Plateau Prijs.

In september gaat het vierde seizoen van 'Zone Stad' van start en dat zal vertrouwd maar toch anders zijn. Vertrouwd, want Guy Van Sande, Katrien Vandendries, George Arrendell en Warre Borgmans zijn uiteraard opnieuw op het appel. Anders, want Werner De Smedt, Tine Van den Brande, Peter Van Asbroeck, Lien Van de Kelder, An Vanderstighelen en Frank Van Erum hebben dit seizoen meegewerkt aan 'Zone Stad'. Zij zullen hun stempel drukken op de dertien afleveringen en voor meeslepende plotwendingen zorgen.

Anders, want er worden nieuwe invalshoeken uitgewerkt. Voor het eerst krijgt het forensisch onderzoek een belangrijk aandeel in de reeks en meer dan ooit laten de schrijvers ons de vele werelden van Antwerpen verkennen, waardoor het universele karakter van de stad voortdurend afgewisseld wordt met de couleur locale.

Wat de verhaallijnen betreft, kunnen we onthullen dat Dani (Katrien Vandendries) promotie maakt en aan het hoofd van 'Zone Stad' komt te staan. Haar vroegere politiepartner Tom (Guy Van Sande) moet nu een team vormen met de jonge Fien (Lien Van de Kelder). Hun samenwerking neemt een moeilijke start. Agent Jimmy (George Arrendell) moet ook wennen, want zijn nieuwe politiepartner Mike (Peter Van Asbroeck) is een macho pur sang. En dan zijn er nog forensisch expert Lucas (Werner De Smedt) en wetsdokter Kathy (Tine Van den Brande), twee krakken in hun vak die zowel een impact hebben op het professionele als op het persoonlijke leven van de inspecteurs in het korps.

De regie van het vierde seizoen van 'Zone Stad' is in handen van Hans Herbots (tekende o.a. voor de regie van 'Windkracht 10'en 'Verlengd Weekend'), Johan Thiels, Frank Tulkens en Jean-Paul Van Steerteghem. Hun moderne en sfeervolle verfilming en de interessante scenario's van het schrijverscollectief hebben flink wat grote namen ertoe aangezet om een gastrol in de nieuwe afleveringen van 'Zone Stad' te aanvaarden: Marie Vinck, Frans Van der Aa, Michaël Pas, Gert Winckelmans, Maarten Claeyssens, Manou Kersting, Ben Van Ostade, Govert Deploige om er enkele te noemen.

De makers van 'Zone Stad' konden voor de realisatie van deze reeks opnieuw rekenen op de bereidwillige medewerking van Stad Antwerpen en Politie Antwerpen.

De nieuwe 'Zone Stad' cast

WERNER DE SMEDT SPEELT HOOFD FORENSISCH LABO LUCAS NEEFS VANAF AFLEVERING 1

Lucas is deeltijds docent forensische technieken aan de universiteit. Hij heeft een scherp oog voor details, wat hem goed van pas komt op de plaatsen van delict. Hij heeft een eerlijk en open karakter, en wordt door de vrouwen ervaren als een 'nieuwe man'. Lucas is getrouwd met wetsdokter Kathy Vanparijs en samen hebben ze twee kinderen. Hoewel ze elkaar nog altijd met 'schat' aanspreken, stelt hun huwelijk niet zoveel meer voor. Het is vooral de zorg voor hun kinderen die hen samenhoudt in hetzelfde huis.

Lucas kent Fien uit haar studententijd toen hij een van haar lesgevers was en hij ziet haar terug op de parking van een autosnelweg, waar een misdrijf is gepleegd. Hij is verrast dat ze voor het veldwerk heeft gekozen, maar is wel blij haar terug te zien. Zij heeft het vooral moeilijk om zich een houding te geven...

TINE VAN DEN BRANDE SPEELT WETSDOKTER KATHY VANPARYS VANAF AFLEVERING 1

Wetsdokter Kathy Vanparys is de echtgenote van Lucas Neefs. Ze is een aantrekkelijke, zij het wat koele vrouw met zin voor droge humor. Kathy is heel intelligent en heeft de neiging de grenzen van haar job te overschrijden, door zelf met theorieën over de misdaad of de aanpak ervan aan te komen zetten. Theorieën die vaak nog steek houden ook. Het huwelijk van Kathy en Lucas is uitgeblust. Ze hebben een deal gesloten om samen te blijven voor de kinderen, maar voor de rest geven ze elkaar de vrijheid. Wanneer Kathy hoofdinspecteur Tom Segers leert kennen, voelt ze zich meteen tot hem aangetrokken.

PETER VAN ASBROECK SPEELT AGENT MIKE VAN PEEL VANAF AFLEVERING 1

4Ik ben zot van twee dingen: gevaar en speelgoed. En vrouwen, dat is gevaarlijk speelgoed.' Dit is Mike Van Peel ten voeten uit. Deze nieuwe agent in uniform is een macho pur sang. Hij bluft elke vrouw te kunnen krijgen, maar in werkelijkheid kan hij er geen enkele houden. Mike kan het ook bijzonder goed uitleggen. Hij kent iedereen en heeft geen tekort aan informanten. Hij is dan ook een echte plantrekker en gaat daarbij graag eigengereid te werk. Hij is ook grappig en zit niet verlegen om een wise crack. Soms kunnen zijn collega's hard om hem lachen, maar andere keren ergeren ze zich blauw aan zijn arrogante manier van doen. Ook zijn politiepartner Jimmy krijgt het af en toe op de heupen van Mike, maar als puntje bij paaltje komt vormen de twee een hecht team.

LiEN VAN DE KELDER SPEELT INSPECTEUR FIEN BOSVOORDE VANAF AFLEVERING 2

Fien Bosvoorde studeerde recent af en haalde zowel een diploma in de rechten als in de criminologie. Ze weigerde de doctoraatsbeurs die haar door de universiteit werd aangeboden, omdat ze liever in het 'echte leven' wou staan. Met de hulp van haar vader, een politicus uit het Antwerpse met een adellijke titel, kan ze meteen als inspecteur aan de slag bij 'Zone Stad'. Ze moet er een team vormen met Tom Segers. Tom Segers heeft het moeilijk met de intellectuele en adellijke achtergrond van Fien en met manier waarop ze onmiddellijk in een functie stapt waar hij lang heeft voor moeten werken. Maar hij moet ook toegeven dat haar karakter behoorlijk tegenovergesteld is aan wat hij had gedacht: Fien houdt meer van actie dan van theorieën, ze heeft een hekel aan politieke inmenging en ze pronkt niet met haar adellijke titel. Fien vindt het oordeel van Tom heel belangrijk en zijn schaarse complimenten over haar werk betekenen veel voor haar. Fien en Tom vullen elkaar perfect aan. Hij heeft de ervaring en de intuïtie van de ancien. Zij is scherpzinnig en moedig.

FRANK VAN ERUM SPEELT INFORMANT LUDO SCHEPERS VANAF AFLEVERING 2

Ludo Schepers kent het misdaadmilieu als zijn broekzak. Hij speelt er niet bepaald een grote rol in, maar hij houdt wel altijd zijn ogen en oren open en is daardoor een belangrijke informant voor de politie. Ludo heeft de afgelopen drie jaar in de cel gezeten voor gefoefel met chèques. Nu hij terug op vrije voeten is, wil hij zijn leven beteren en gaat hij in zaken. Hij begint een bar met geld dat hij geleend heeft van zijn'vrienden': allemaal ex-bajesklanten, schurken en oplichters. Zij zijn dan ook de vaste clientèle van Ludo's bar en hierdoor blijft hij het centrum van nieuwtjes en tips over kleine en grote criminaliteit, want hij hoort en ziet van alles in zijn bar.

AN VANDERSTIGHELEN SPEELT PLANTON ELS BUYENS VANAF AFLEVERING 8

Els Buyens gaat vanaf aflevering 8 aan de slag als plantonbediende. Deze alleenstaande moeder is volks en recht voor de raap. Els functioneert goed in het team, al hebben sommigen het knap lastig met haar bemoeizucht. Vooral Dani heeft het er moeilijk mee dat ze ongegeneerd ieders post openmaakt en rondneust in bestanden. Els doet het allemaal met de beste bedoelingen, en begrijpt dan ook niet waarom haar collega's daar zo moeilijk over doen.

De Vertrouwde 'Zone Stad'-cast

GUY VAN SANDE SPEELT HOOFDINSPECTEUR TOM SEGERS

Tom Segers is een gedreven en eigenzinnige hoofdinspecteur, die het gevaar allerminst schuwt. Zijn manier van werken is niet altijd orthodox en geregeld loopt hij te hard van stapel. Dat zorgt meer dan eens voor conflicten met zijn oversten, maar ook die tonen respect voor zijn intuïtieve criminele logica. Als Tom spreekt, wordt er geluisterd. Tom is een echte workaholic, die voor zijn job leeft. In dit 4de seizoen van 'Zone Stad' wil Tom zich meer dan ooit bewijzen. De promotie van zijn vroegere partner Dani en de komst van Fien die, pas afgestudeerd, zijn collega wordt, doen hem immers beseffen dat hij een tandje moet bijsteken om niet overklast en voorbijgestoken te worden. Voor Fien wil hij enerzijds een voorbeeld zijn, anderzijds wil hij bewijzen dat hij geen rijke papa nodig had om een goede hoofinspecteur te worden. Hoewel Tom koel overkomt, draagt hij het hart op de juiste plaats. Zijn moeder –een rol van Lut Tomsin- kan hierover getuigen. Haar leren we trouwens in de nieuwe afleveringen beter kennen.

KATRIEN VANDENDRIES SPEELT COMMISSARIS DANI WAUTERS

Dani Wauters vormde jarenlang een team met Tom Segers. In haar manier van werken was ze zijn tegenpool: ze denkt eerst en handelt pas daarna, en problemen lost ze bij voorkeur al pratend op. Geweld is voor haar de laatste optie. Heimelijk was Dani al die tijd verliefd op Tom, en ook omgekeerd waren er warme gevoelens, maar toch is het nooit wat tussen hen geworden. Hun complexe verhouding wordt er niet eenvoudiger op wanneer Dani -vanaf de 2de aflevering - gepromoveerd wordt tot commissaris en aan het hoofd komt te staan van 'Zone Stad'. Het kost haar moeite om Tom haar autoriteit op te leggen, zonder hun oude vriendschap op te blazen. Dani heeft het in haar nieuwe functie trouwens niet onder de markt. De korpschef, die een andere kandidaat steunde voor de functie van commissaris, gunt haar geen enkel succesje en houdt haar onder druk. Naar boven toe verdedigt Dani haar team met hand en tand, maar laat dit naar onder toe niet blijken en toont zich een strenge maar rechtvaardige commissaris, die wil dat de puntjes op de i worden gezet.

GEORGE ARRENDELL SPEELT AGENT JIMMY N'TONGO

Jimmy N'Tongo houdt van zijn werk als agent en hij draagt zijn uniform met trots. Hij besteedt dan ook veel aandacht aan zijn fysieke conditie en is goed geoefend in gevechtstechnieken. In dit 4de seizoen van 'Zone Stad' vormt hij een team met nieuwkomer Mike en hun samenwerking verloopt prima. Ze vullen elkaar goed aan en dekken mekaar in wanneer de ene een steek heeft laten vallen. Als zoon van een Afrikaanse vader en een Vlaamse moeder was Jimmy in zijn jeugd een gedroomd doelwit voor pestkoppen. Door die ervaring is hij meer dan andere agenten uit het korps gevoelig voor de problematiek van de allochtone gemeenschap en komt hij al eens in gewetensnood, als de belangen van zijn –soms illegaal in het land verblijvende- volksgenoten op het spel staan: moet hij consequent zijn taak als politieman vervullen, of moet hij trouw blijven aan zijn Afrikaanse roots? En wanneer verwanten op hem een beroep doen, wordt zijn loyaliteit aan het korps pas echt op de proef gesteld.

WARRE BORGMANS SPEELT KORPSCHEF FREDERIK SPELTINCKX

De korpschef is een hiërarchisch denkende overste, voor wie het zeer belangrijk is dat iedereen hem in zijn functie erkent. Hij heeft een mediageil trekje en doet niets liever dan optreden voor pers en televisie. Sinds hij verdacht werd van betrokkenheid in een moordzaak, is zijn behoefte om zich als overste te manifesteren alleen maar sterker geworden. Het wegpromoveren van hoofdcommissaris An Treunen kan beschouwd worden als revanche van zijn kant voor de ondergane vernederingen. Daarmee heeft hij zijn macht bewezen en zijn diegenen die nu de wacht lopen bij 'Zone Stad' gewaarschuwd: Frederik Speltinckx laat zich niet passeren, laat staan over zich heen lopen. Maar de invloed van de korpschef is niet onbegrensd. Hij heeft niet kunnen verhinderen dat Dani Wauters de nieuwe commissaris werd, ten koste van zijn eigen kandidaat. Dat zet meteen de toon tussen de twee. Enerzijds wil de korpschef haar zoveel mogelijk laten voelen dat hij de baas is en anderzijds wil Dani zoveel mogelijk autonomie voor haar en haar speurdersteam.

RUDY DELHEM SPEELT PLANTON IVO CELIS TOT AFLEVERING 7

Ivo Celis is de planton van 'Zone Stad'. Hij is een toegewijde oudere politieman, die met plezier dubbele shiften draait en geen probleem heeft met zijn louter administratieve functie. Wanneer er nieuwe computerprogramma's komen voor de dispatching, wordt duidelijk dat Ivo niet meer mee kan. Hij doet zijn best, maar stapelt de fouten op. Dani vangt die in eerste instantie op, maar onder druk van de korpschef overtuigt ze Ivo ervan dat hij het beste met pensioen gaat.

'Zone Stad', seizoen 4 vanaf 1 september 2008 op maandag om 21.45 uur op vtm.

DOSSIER: Het tv-najaar van 2008

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Stephanie Planckaert (VTM)

Het nieuwe schooljaar gaat van start en bij de familie Luki brengen ze hun zevende kind naar school. De familie Leys staat voor een dilemma tijdens het winkelen: wordt het schoolgerief of toch speelgoed? Voor de familie Naudts, met hun acht dochters, brengt het nieuwe schooljaar eveneens extra kosten met zich mee. Stephanie bezoekt ook Kevin en Nena, die helaas minder goed nieuws hebben ontvangen over hun baby Yarne.

'Families XXL', om 20.30 uur bij VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 10:00
    Lentebeelden
    07:20
    Journaallus
  • 07:30
    Ketnet Junior
    12:30
    Lentebeelden
  • 10:00
    De week van Karrewiet
    05:15
    Geen uitzending
  • 10:00
    Geen uitzending
    06:05
    Kabouter Plop
  • 10:00
    Geen uitzending
    07:15
    Project Runway
  • 09:30
    Geen uitzending
    11:40
    The Bold Type
  • 09:00
    Geen uitzending
    15:10
    All New Traffic Cops
  • 09:35
    Beverly Hills, 90210
    02:30
    Baywatch
  • 10:00
    Joe
    09:30
    Geen uitzending
  • 09:55
    Young Sheldon
    02:25
    Sports Late Night
  • 09:25
    Criminal Minds
    02:00
    Geen uitzending
  • 09:40
    NCIS: Los Angeles
    02:40
    Kitchen Commando
  • 09:35
    Love It or List It
    05:00
    Geen uitzending
  • 09:30
    Another Mother
    05:00
    Geen uitzending
  • 06:00
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 09:56
    Meesterwerk
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 09:30
    Hidden Gems
    02:35
    Sarah's Sweet Table
  • 09:20
    Premier League
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 09:55
    McDonald and Dodds
    02:45
    Midsomer Murders
  • 09:44
    Liefde voor het landgoed
    01:44
    Mindfck
  • 09:32
    God, Jesus, Trump!
    08:04
    Petrus in het land
  • 10:01
    Zapp Kids Top 20
    02:10
    NOS Jeugdjournaal met gebarentaal