Zondag in 'Podium Witteman': Edison Klassiek winnaars zoals Renee Fleming

zaterdag 10 november 2018
Foto: NTR - © Jean Pierre Heijmans 2018

Paul Witteman ontvangt sopraan Renee Fleming, mezzosopraan Nora Fischer, gitarist Marnix Dorrestein en andere winnaars van de Edison Klassiek.

De Edison Klassiek is een van de oudste muziekprijzen wereldwijd. Hij wordt jaarlijks uitgereikt aan 'geluidsdragers van buitengewone kwaliteit', lees: de beste klassieke cd’s van 2018. Het is inmiddels traditie dat Paul Witteman de eerste Edisons mag uitreiken!

De Amerikaanse sopraan Renee Fleming ontvangt uit handen van Paul de prestigieuze Edison Klassiek Oeuvreprijs 2018. De jury schrijft enthousiast: …alle facetten van haar stem en artistieke persoonlijkheid komen op de best mogelijke manier tot uitdrukking in de vele prachtige albums die ze uitbracht: Van glorieuze operaopnames tot Strauss’ Vier letzte Lieder, van Schubert-liederen tot musical- en popsongs!

Zangeres Nora Fischer en gitarist Marnix Dorrestein presenteerden in april hun nieuwe cd Hush in 'Podium Witteman'. Het duo krijgt de Edison Klassiek in de categorie De Ontdekking. De jury schrijft: Op haar debuutalbum Hush verpakt zangeres Nora Fischer 17e-eeuwse liederen in een modern geluid. Van melancholieke meezinger tot funky groove: samen met elektrisch gitarist Marnix Dorrestein vertaalt ze Monteverdi en Purcell voor eigentijdse oren.

'Podium Witteman Extra'
In 'Podium Witteman Extra' spreekt Emma van der Schalie met de muzikale duizendpoot Marnix Dorrestein. Hij is componist, gitarist, tekstdichter, arrangeur, zanger, drummer, etc. etc.. Marnix won al meerdere prijzen in de popmuziek en nu komt daar dus een klassieke Edison Award bij. 'Podium Witteman Extra' wordt wekelijks uitgezonden op het digitale kanaal NPO 2 Extra, aansluitend aan de reguliere uitzending van 'Podium Witteman'.

'Podium Witteman' omarmt de wereld van de klassieke muziek, maar zoekt ook de grenzen op met andere genres zoals pop, wereldmuziek, of jazz. Met ruimte voor bijzondere verhalen, jong talent en optredens van topmusici.

'Podium Witteman' wordt wekelijks uitgezonden op NPO 2, live vanuit De Hallen in Amsterdam. Het NTR-programma wordt daarna twee keer herhaald: op maandag om 23.45 uur en op zaterdagmiddag om 14.20 uur.

'Podium Witteman', zondag 11 november van 18.05 tot 19.05 uur op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'The Voice van Vlaanderen' (foto: VTM - © MEDIALAAN - De Persgroep Publishing 2019)

De kandidaten strijden voor een felbegeerde plek in de liveshows door samen - maar ook tegen elkaar - te zingen in een zangarena. De Battles beloven hard te gaan, want elke coach moet hartverscheurende keuzes maken en zijn team voor de helft uitdunnen.

'The Voice van Vlaanderen', om 20.40 uur bij VTM.

Dossiers