Zaterdag bij Omroep WNL: 'De Aankomst van de Vlag van D-Day'

vrijdag 19 juli 2019

De Nederlandse zakenman Bert Kreuk koopt ruim twee jaar geleden voor 500 duizend euro de Amerikaanse vlag die als eerste aankomt op Utah Beach in NormandiŽ.

Vanaf het moment dat hij de vlag in bezit heeft weet hij dat hij de vlag terug wil geven aan de Verenigde Staten. Op donderdag 18 juli 2019 - 75 jaar na D-Day - overhandigt hij de vlag aan de Amerikaanse President Trump. In 'De aankomst van de vlag van D-Day' van Omroep WNL zie je zaterdag het exclusieve verhaal achter dat moment.


De belangstelling voor de vlag is enorm. Er is al een bod gedaan van 7 miljoen dollar. Maar eigenaar Bert Kreuk denkt er niet over de vlag te verkopen. Hij wil de vlag hoogstpersoonlijk overhandigen aan de opperbevelhebber van het leger: Donald Trump.

In de documentaire 'De Reis van de Vlag van D-Day', die op 31 mei is uitgezonden op NPO 2, volgen de makers de pogingen van de eigenaren om de vlag aan Trump te overhandigen. Ook vertellen ze het verhaal van commandant Howard Vander Beek, een Amerikaanse militair met Nederlandse voorouders die de vlag op de LCC 60 (Landings Crafts Control) voerde.

De documentaire portretteert de eigenaren en vraagt naar het waarom van hun aankoop. In hun pogingen om de vlag aan de opperbevelhebber van het Amerikaanse leger te overhandigen schakelen ze onder meer de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra, premier Mark Rutte en oud-minister Hennis Plasschaert in.

En nu heeft President Donald Trump eigenaar Bert Kreuk uitgenodigd om met premier Rutte en minister Blok mee te komen naar het Witte Huis. Daar zal de overdracht van de vlag plaatsvinden met een speciale ceremonie. Later zal de vlag in het prestigieuze Smithsonian Museum in Washington tentoongesteld worden.

In 'De Aankomst van de Vlag van D-Day' van Omroep WNL volgen we de eigenaar vanaf het moment dat de uitnodiging van Trump wereldkundig wordt gemaakt en reconstrueren we de weg naar het Witte Huis van deze bijzondere D-Day vlag.

'De Aankomst van de Vlag van D-Day', zaterdag 20 juli om 19.25 uur bij Omroep WNL op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Pink Xmas met VIJF en Qozmo (foto: VIJF - © SBS Belgium 2019)

Al tien jaar lang is Mia een trouwe en hardwerkende manager van een kerstmutsenwinkel in een kleine stad. Maar dit seizoen heeft haar baas een teleurstellende mededeling voor haar. De positie die ze begeerde gaat naar zijn zoon Nick, die vanuit New York komt om het familiebedrijf over te nemen. Mia is ontevreden met het vooruitzicht de zoon te moeten opleiden, maar ontdekt al snel dat Nick een charismatische charmeur is en wordt verliefd op hem. Nick heeft aanvankelijk zijn twijfels over het feit dat hij zijn leven in de grote stad achter zich heeft gelaten, maar hij en Mia beseffen langzaam dat zij het kerstwonder zijn waar ze elk op gewacht hebben.

'Hats Off to Christmas!', om 20.35 uur op VIJF.

Dossiers