Woensdag in 'Stand van Nederland': Arbeidsjacht

dinsdag 13 maart 2018

De economie draait op volle toeren. De werkloosheid daalt, maar er dient zich een ander probleem aan: een schreeuwend tekort aan personeel. Er zijn 230 duizend nieuwe werknemers op de arbeidsmarkt nodig, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ook in de vervoersbranche is een groot tekort.

'Stand van NederIand' reed een dagje mee met voormalig staatssecretaris Fred Teeven. Hij verdient zijn brood tegenwoordig als buschauffeur.

In de bouw zijn sinds het begin van de crisis 100.000 mensen naar andere sectoren vertrokken, inmiddels zijn er 10.000 terug, maar er is behoefte aan veel meer. De vraag naar mensen in de bouw is het afgelopen jaar met 130% gegroeid. Meryl Hengeveld besloot de overstap te wagen. Ze werkte in de paardenbranche en begon aan een opleiding tot loodgieter.

Ook Safaripark De Beekse Bergen heeft honderden seizoenskrachten nodig. Maar hoe vind je die op een overspannen arbeidsmarkt? Dan organiseer je een job safari. Een groot event met sollicitatie speeddates, workshops, hapjes en drankjes. En dat allemaal tussen de giraffen en de waterbuffels.

In de transport en logistiek zijn er 100.000 nieuwe arbeidskrachten nodig tot 2022. Ook busbedrijven als Connexxion hebben te kampen met de krapte. Chauffeur Fred Teeven heeft er volop werk. Hij zou eigenlijk parttime aan de slag, maar in de praktijk zit hij fulltime op de bus. Een zij-instromer vanuit de politiek.

'Stand van Nederland' is het wekelijkse economie programma van de NPO. Elke woensdag zoekt een onderzoeksredactie van WNL op basis van data-onderzoek van het  CBS en SCP naar trends in cijfers en mooie verhalen. Bijzonder is dat de verhalen toegankelijk worden gemaakt, zodat iedereen ze kan begrijpen. En waar het op cijfers aankomt worden er speciale heldere grafieken in de reportage verwerkt.

'Stand van Nederland', woensdag 14 maart om 20.25 uur op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Alejandra Theus, Ini Massez en Tine Embrechts in 'Zie Mij Graag' (foto: Eén - © VRT 2018)

Na haar tegenslag met Willem en de mysterieuze vrouwenstem aan de telefoon toen ze Jean-Philippe opbelde, besluit Anna dat ze voorgoed klaar is met mannen. Wanneer ze avances krijgt van een vrouw, vraagt ze zich af of ze misschien altijd al lesbisch was. Terwijl Anna met de hulp van Sas en Nicole aan haar experimentele fase begint, worstelen Ben en Sien met de ongewenste zwangerschap. Gunther en Nicole kunnen het alvast niet laten om zich ermee te moeien.

'Zie Mij Graag', om 20.35 uur op Eén.

Dossiers