Vrouwen aan de top in 'Stand van Nederland'

dinsdag 6 november 2018

Het percentage vrouwen in de top van het Nederlandse bedrijfsleven is gestegen. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS die door omroep WNL zijn opgevraagd.

In organisaties met minimaal 500 werknemers is in de top van de loonlijst nu 20 procent vrouw. Dat is 5 procent meer dan in 2010. 'Stand van Nederland' volgt deze vrouwen aan de top waarbij fulltime werken bijna altijd een vereiste lijkt. Maar is dat ook zo? Stand van Nederland over het spanningsveld tussen fulltime en parttime werken, kinderen krijgen en een topbaan hebben.

Quotum voor vrouwen aan de top
Eén van die topvrouwen is Eugenie van Wiechen. Zij is directeur van de FDMG Mediagroep en daar geeft zij leiding aan zo'n 350 vaste medewerkers en zo'n 350 freelancers. Vroeger draaide ze bij McKinsey minimaal 80 uur per week, maar inmiddels heeft ze een werkweek van 4 dagen. Ze is geen voorstander van een quotum om meer vrouwen aan de top te krijgen. De sleutel ligt daarvoor volgens haar bij mannen. Die moeten inzien dat je  in 4 dagen, ook in de top, het werk gedaan kan krijgen.

Kinderen
Daarnaast volgen we de 33-jarige Ruth Rottiné-Weidenaar. Zij werkt nu in een boekwinkel, terwijl het haar  droom was om bij een grote onderneming marketing-directeur te worden. Ze deed een opleiding in communicatie en maakte gestaag carrière. Totdat ze rond haar dertigste moedergevoelens kreeg. Ze werd niet lang daarna moeder van 2 kinderen en ze vond zelfs dat haar loopbaan haar moederschap in de weg ging zitten. Ruth reisde voor haar werk inmiddels veel, en elke keer als ze weer in het vliegtuig zat op weg naar een klant of congres moest ze huilen, omdat ze haar kinderen miste. Ruth staat staat hierin niet alleen. Van alle moeders werkte maar 15 procent voltijd in 2017. Als we dat vergelijken met de vaders, dan zien we heel  andere cijfers. Van hen werkt bijna 80 procent voltijd.

Arbeidspotentieel
Een andere topvrouw, Emily Ansenk, regelde het heel anders voor haar kinderen. Zij is directeur van de Kunsthal in Rotterdam en heeft 3 kinderen. Zij liet een nanny voor haar kinderen zorgen, omdat ze het ook belangrijk vindt haar arbeidspotentieel te benutten.

'Stand van Nederland', woensdag 7 november om 20.25 bij Omroep WNL op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Blind Gekocht' (foto: VIER - © SBS Belgium 2019)

In Gentbrugge zijn de werken volop aan de gang. Binnenkort kunnen Nisse en Mathilde verhuizen. En dan stuit Bart op een lastminuteprobleem. Het vijfde koppel, Vicky en Tom, woont al in Mechelen met de kleine Nobel en wil met het oog op verdere gezinsuitbreiding graag een groter huis, eveneens in Mechelen. Ook het laatste koppel stelt zich voor: Klaas en Heleen. Na talloze omzwervingen hebben ze zich eindelijk gesetteld in Antwerpen. Ze willen graag de volgende stap in hun leven zetten en een huis kopen.

'Blind Gekocht', om 20.35 uur op VIER.

Dossiers