Vrijdag in 'Meldpunt': Extra verpleeghuisplekken zijn hard nodig

donderdag 6 juni 2019
Foto: © MAX/Roland J. Reinders 2019

De wachtlijsten voor verpleeghuizen lopen op, terwijl de echte vergrijzing nog moet beginnen. Wanneer komen er nieuwe verpleeghuisplekken bij? En wie gaat de zorg verlenen?

Daarover gaat de verpleeghuisspecial van 'Meldpunt' op vrijdag 7 juni, om 19.10 uur bij MAX op NPO 2.


Al vijf jaar lopen de wachtlijsten voor verpleeghuizen op. Het afgelopen jaar gaat het ineens heel snel. Hierdoor nemen ook de wachttijden verder toe. Meneer Fieret staat al een jaar op een wachtlijst voor een verpleeghuis en moet nóg een jaar wachten. Hij is diabeet, heeft een pacemaker, een stoma en een urologisch probleem. Daarnaast lijdt hij aan dementie. Desondanks woont hij noodgedwongen zelfstandig met ondersteuning van thuiszorg. Zijn zoon Aad maakt zich grote zorgen om zijn vader, die grote delen van de dag alleen is. Ook de wijkverpleegkundige vindt het onverantwoord. 'Dit is een meneer die echt meer zorg nodig heeft', zegt zij. 'We doen hem tekort.'

Volgens Gert-Jan Waterink, directeur Careyn in Utrecht is de situatie door de strenge toelatingseisen vaak al schrijnend als iemand op een wachtlijst mag worden geplaatst. 'Iedere maand wachten is dan te lang', zegt hij vrijdag in 'Meldpunt'.

Om de grote vraag naar verpleeghuisplekken op te vangen wordt er wel bijgebouwd, maar veel te weinig. 'Meldpunt' neemt een kijkje bij nieuwbouw in Ermelo. En wie gaat de komende jaren de zorg verlenen? Presentator Elles de Bruin bezoekt een praktijkles ouderenzorg op een ROC-opleiding in Twente.

In de studio reageren Katja van Essen, verpleegkundig specialist en verbonden aan de beroepsvereniging Verzorgenden Verpleegkundigen (V&VN), Nienke Nieuwenhuizen, specialist ouderengeneeskunde en tevens voorzitter van de Vereniging van specialisten ouderengeneeskunde (Verenso) en Jacqueline Joppe, vice-voorzitter van ActiZ, de organisatie van zorgondernemers.

'MAX: Meldpunt', vrijdag 7 juni mei om 19.10 uur op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Doorblader onze nieuwsberichten en kom alle nieuwtjes uit televisieland te weten!

Dossiers