'Tijd voor MAX' in het teken van Venezolaanse vluchtelingen

dinsdag 12 februari 2019
Foto: © Omroep MAX 2018

'Tijd voor MAX' staat op woensdag 13 februari om 17.10 uur op NPO 1 in het teken van de grote vluchtelingenstroom uit Venezuela. Sinds 2014 zijn inmiddels zo'n 3 miljoen Venezolanen op de vlucht geslagen voor de economische misre in eigen land.

Er is een tekort aan alles: eten, medicijnen en geld. Te gast bij 'Tijd voor MAX' zijn Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling en presentator Art Rooijakkers.


De meeste vluchtende Venezolanen trekken over de bergen naar Colombia. Dat land vangt bijna 1 miljoen vluchtelingen op. De noden zijn groot. Vooral aan onderdak, eten en medische zorg is een groot gebrek. Talloze gewone middenklasse gezinnen leven op straat. Ouders zoeken naar iets eetbaars tussen het afval.

Stichting Vluchteling biedt acute noodhulp aan de talloze vluchtelingen die van Venezuela naar Colombia lopen, de zogenoemde 'caminantes'. In de bergen wordt het steeds kouder en de meeste mensen lopen op slippers omdat ze niets anders meer hebben. Ook steunt Stichting Vluchteling projecten waarbij de vluchtelingen van medische zorg worden voorzien.

Tineke Ceelen en Art Rooijakkers bezochten Venezuela in oktober 2018. Ceelen: 'Ik heb deze week talloze Venezolanen gesproken die vertelden over voedseltekorten, eten uit vuilnisbakken, stervende landgenoten omdat er geen medicijnen meer zijn en sterk gestegen criminaliteit.” Art Rooijakkers zegt over zijn reis: Deze vluchtelingen hadden een leven net als het onze. Dat maakt dat hun lot me zo raakt. Het had ons ook kunnen overkomen. Een gewoon leven dat helemaal verdampt is.'

Ook Anneke van Giersbergen is te gast. De zangeres loopt dit jaar voor de derde keer mee in de Nacht van de Vluchteling. Met die loop wordt geld opgehaald voor Stichting Vluchteling.

Verder schuift de Nederlandse Venezolaan Enrique Guzman aan in de 'Tijd voor MAX'-studio. Zijn gehele familie zit nog in Venezuela en zucht onder de crisis.

Venezuela was dankzij grote olievoorraden tot in de jaren negentig een van de meest welvarende landen van Zuid-Amerika. De politieke keuzes van Chávez en Maduro hebben het land aan de rand van de afgrond gebracht. De onrust is groot in het land. De instabiliteit in het land maakt dat nog meer mensen hun biezen pakken.

Over Stichting Vluchteling
Stichting Vluchteling biedt in ’s werelds ernstigste humanitaire crises hulp aan vluchtelingen en ontheemden. Bij acute nood bieden ze levensreddende hulp, zoals schoon drinkwater, voeding en medische zorg. Maar ook bij langdurige crises kunnen mensen op Stichting Vluchteling rekenen. Zo ruimen ze bijvoorbeeld landmijnen en zorgen ze voor onderwijs en psychosociale steun.

Deze uitzending wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Vluchteling.

'Tijd voor MAX', woensdag 13 februari om 17.10 uur op NPO 1.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VIER logo

Terwijl de strandredders de drukte in en rond het water in goede banen proberen te leiden, krijgen ze te maken met een man die van de golfbreker is gevallen en niet meer kan opstaan. Inspecteurs Thomas en Marco van de lokale politie in Oostende krijgen een oproep voor een vechtpartij, maar raken niet meteen ter plaatse. De vrijwilligers van de Blankenbergse zeereddingsdienst krijgen melding van een zeiljacht met een afgebroken mast. Er is een gezin aan boord. Hoe sneller ze ter plaatse zijn, hoe beter. Maar de zware zee maakt de reddingsoperatie er niet makkelijker op.

'De Kust is Veilig', om 21.30 uur op VIER.

Dossiers