'Stand van Nederland': de wiet economie

dinsdag 12 juni 2018

Terwijl het aantal coffeeshops in Nederland al jaren daalt, neemt de illegale kweek van hennep industriŽle vormen aan. Waar is al die gekweekte wiet dan voor bestemd? De export.

Circa 80 procent van de Nederwiet wordt uitgevoerd naar het buitenland. Inmiddels is onze cannabis-export vergelijkbaar met de vis-export.

De Nederlandse wet is glashelder. Gebruik van softdrugs is niet strafbaar. Bezit, handel, import en productie van softdrugs zijn dat wel. Maar door het gedoogbeleid is die situatie in de praktijk een stuk minder duidelijk. Inmiddels is de Nederlandse hennepindustrie volgens de politie 'een economie in een economie'.

Deze week duikt Stand van Nederland diep in de schimmige wereld achter het Nederlandse softdrugsbeleid. Wat wordt er nou omgezet in een coffeeshop? En waar komt al die wiet vandaan? Eigenaar Henry.van coffeeshop Cappuchino in Mijdrecht geeft ons openheid van zaken.

Per week worden er in Nederland ruim 100 illegale hennepkwekerijen opgerold. In vrijwel alle gevallen wordt in die zogenaamde ‘wiethokken’ stroom gestolen. Volgens netbeheerder Enexis wordt er per jaar voor ruim 200 miljoen euro aan elektriciteit gestolen. Ter vergelijking: dat is net zoveel als het jaarlijkse huishoudelijk verbruik van de stad Den Haag.

Daarnaast levert die stroomdiefstal onveilige situaties op. Per jaar zijn er tientallen branden die te wijten zijn aan ondeugdelijk aangelegde hennepkwekerijen. Klara Emck uit Leerdam verhuurde een pand aan onbekenden. Er brak brand uit en naar later bleek dat te komen door een wietkwekerij. Schade: 875.000 euro.

'Stand van Nederland', woensdag 13 juni om 20.25 uur op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Alejandra Theus, Ini Massez en Tine Embrechts in 'Zie Mij Graag' (foto: Eťn - © VRT 2018)

Na haar tegenslag met Willem en de mysterieuze vrouwenstem aan de telefoon toen ze Jean-Philippe opbelde, besluit Anna dat ze voorgoed klaar is met mannen. Wanneer ze avances krijgt van een vrouw, vraagt ze zich af of ze misschien altijd al lesbisch was. Terwijl Anna met de hulp van Sas en Nicole aan haar experimentele fase begint, worstelen Ben en Sien met de ongewenste zwangerschap. Gunther en Nicole kunnen het alvast niet laten om zich ermee te moeien.

'Zie Mij Graag', om 20.35 uur op Eťn.

Dossiers