Speciale aflevering van 'Het Klokhuis' over de laatste fase van WOII

woensdag 1 mei 2019

Op donderdag 2 mei besteedt 'Het Klokhuis' in een speciale aflevering aandacht aan de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog: de periode waarin ons land was verdeeld in een bevrijd zuiden en een bezet noordelijke deel.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Nederland bijna acht maanden verdeeld geweest in een bevrijd en een bezet gebied. Pas op 5 mei 1945 kon de bevrijding van heel Nederland gevierd worden. Presentatrice Sosha staat stil bij belangrijke momenten in deze periode. Ze gaat daarvoor onder andere naar De Biesbosch, dat op de grens lag van bevrijd en bezet gebied. Dit was een perfect smokkelgebied voor voedsel, medicijnen, militaire personen en geheime berichten.


In verschillende slagen werd ons land uiteindelijk bevrijd. Van de mislukte Operatie Market Garden met de Slag om Arnhem, tot de geslaagde Slag om de Schelde in Zeeland. Deze slag is veel minder bekend, maar heel bepalend voor de bevrijding van ons land en de rest van Europa. Na vijf weken zware gevechten en aanvallen gaat de overwinning naar de geallieerden. De slag wordt gewonnen, maar kost duizenden mensenlevens. Sosha praat met ooggetuige Katrien over wat zij heeft meegemaakt tijdens de Slag om de Schelde. Katrien was 7 jaar toen ze haar oma, opa en 2 ooms in deze slag verloor door een bombardement.

In een sketch in deze aflevering is 'Het Klokhuis' te gast bij een gezin aan tafel in de hongerwinter.

Deze uitzending is mede mogelijk gemaakt door Nationaal Comité 4 en 5 mei.

'Het Klokhuis' - Nederland bevrijd en bezet, donderdag 2 mei om 18.40 uur op NPO Zapp.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM logo

Het mooie leventje van de succesvolle reclamevrouw Sarah krijgt een onverwachte deuk wanneer Alex, de man van haar leven, haar na tien jaar opbiecht geen kinderen te willen. Sarah wijst hem de deur en overtuigt een oude vriend - de eeuwige vrijgezel Bart - om haar zwanger te maken in ruil voor een som geld. Ze spreken af om elkaar daarna nooit meer te zien.

'Plan Bart', om 22.35 uur op VTM.

Dossiers