'Opgelicht?!' over de (on)betrouwbaarheid van DNA-tests

maandag 11 februari 2019

Je schraapt met een wattenstaafje langs je wang, betaalt 35 euro en na twee weken krijg je een analyse van je DNA. Tenminste dat zou je denken als je de DNA Healthtest bestelt bij 123 Healthy in Bussum.

'Opgelicht?!' ontdekte dat er van alles mis is met deze tests. Enkele gedupeerden, die twee keer de test deden, kregen in beide gevallen geheel andere resultaten thuisgestuurd. Hierop besloot 'Opgelicht?!' zelf een test te doen en ook die uitslagen bleken verrassend. In het nieuwe seizoen van 'Opgelicht?!' zijn dinsdag 12 februari de beelden van deze 'proefpersonen' en een specialist die verbonden is aan het UMC in Utrecht, en alles behalve voorstander is van deze test, te zien.


Twee verschillende tests werden gedaan. Een wattenstaafje met het DNA van een hond en een wattenstaafje gedoopt in een flesje water werd opgestuurd voor nader onderzoek. In beide gevallen kreeg de redactie keurig een DNA-rapport toegestuurd, waarbij het flesje water een koolhydraatarm dieet geadviseerd kreeg. Ook dook 'Opgelicht?!' in het verleden van de eigenaar van het bedrijf die de DNA tests uitvoert. Tijdens een undercoveractie van de redactie verklaarde hij dat hij tegenwoordig diëtist is, een beschermde titel waar hij geen recht op heeft. Hij beweert zelfs dat je met een dieet Alzheimer kunt genezen. Alle reden dus, de man aan de tand te voelen.

Verder tipte een oplettende kijker 'Opgelicht?!' dat de telefoon die hem ontvreemd was, een dag later te koop stond op Marktplaats. 'Opgelicht?!' kwam in actie en in samenwerking met de politie kwam er al snel een eind aan zijn praktijken.

'Opgelicht?!', dinsdag 12 februari om 21.25 uur bij AVROTROS op NPO 1.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Canvas logo

'American Pie' van Don McLean was zonder twijfel een van de meest kenmerkende singer-songwriter-lp's van 1971. De plaat, met als absolute hoogtepunten het titelnummer en 'Vincent', McLeans ontroerend huldebetoon aan Vincent Van Gogh, is een klassieker in het folkrockgenre. Don McLean zelf vertelt over de impact die het album destijds had op de babyboomgeneratie, maar ook over de relevantie ervan, tot op de dag van vandaag. Ook producer Ed Freeman en muzikant Jake Bugg komen aan het woord en we krijgen unieke beelden te zien van George Michael die het nummer 'The Grave' brengt.

'Classic Albums', om 22.45 uur op Canvas.

Dossiers