Op bezoek bij de inwoners van Bellingwolde in nieuwe reeks 'Typisch'

zondag 10 november 2019
Foto: BNNVARA - © Marjon Lukje 2019

De documentaireserie 'Typisch' speelt zich vanaf 11 november af in het uitgestrekte lintdorp Bellingwolde. Het dorp in Oost-Groningen ligt op steenworp afstand van de Duitse grens.

Door dit dorp loopt de vier kilometer lange Hoofdweg. Hieraan staan enorme herenhuizen met chique bordessen. Daar belt niemand aan want iedereen komt gewoon achterom. In Bellingwolde volgen we bewoners die er geboren en getogen zijn, maar ook mensen die vanuit 'het Westen' naar Bellingwolde zijn getrokken vanwege de rust en ruimte.


De meer dan 50 jaar getrouwde Wim en Oktje zijn beiden geboren en getogen in Bellingwolde, samen zijn ze 'Bennewolsters' in hart en nieren. Zij zorgen ervoor dat alles in orde is voor hun voetbalclub: VV Bellingwolde. Ze gaan één keer per jaar 10 dagen op vakantie in Ommen, langer kunnen ze niet wegblijven. Dit in tegenstelling tot wakeboardkampioen Sanne. Bellingwolde is haar thuisbasis, maar haar leven speelt zich verder af in het buitenland. Haar moeder en stiefvader verhuisden dertien jaar geleden vanuit de Randstad naar Bellingwolde en knapten hier een schitterend huis op. De familie Dinkla is al twee eeuwen boer in Bellingwolde. 'Typisch' volgt hier opa Willem, vader Pieter en zoon Willem: de vijfde, zesde en zevende generatie Dinkla's. Voorheen hadden de herenboeren personeel om het werk uit te voeren, maar tegenwoordig zitten ze zelf op de trekker.

Kijkers maken ook kennis met Romy. Zij is vol vertrouwen begonnen aan de Hotelschool in Groningen. Ze houdt van hiphop en basketbal en kan niet wachten het kleine dorp achter zich te laten! Want 'hell no' dat ze in Bellingwolde blijft. Haar vriendin Laura daarentegen wil juist nooit meer weg van haar geboortegrond. Farid en Mozjgan hadden deze keuze niet. Tien jaar geleden vluchtten zij uit Afghanistan en kwamen in het asielzoekerscentrum in Bellingwolde terecht. Na omzwervingen door het land wonen ze nu samen met hun twee zonen in Bellingwolde.

'Typisch Bellingwolde', vanaf maandag 11 november iedere maandag t/m donderdag op 19.15 uur bij BNNVARA op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Alloo bij de Wegpolitie' (foto: VTM - © DPG Media 2019)

Een dag na de tiende flitsmarathon toont Luk hoe de politie n de bekeurden zo'n actiedag beleven. Luk volgt de wegpolitie in het noorden van de provincie Antwerpen en daar blijken nogal wat Nederlanders n toeristen te snel te rijden. Ze worden meteen bekeurd. Een Chinese bestuurder heeft bij de flitsmarathon de twijfelachtige eer de eerste Chinees te zijn die in Alloo bij de Wegpolitie op de bon vliegt wegens te snel rijden. Alloo en zijn agenten hebben al veel meegemaakt op de baan, maar een trucker die gewoon op de smalle middenberm van een autostrade parkeert om daar de nacht door te brengen, dat nog niet.

'Alloo bij de >Wegpolitie', om 21.45 uur op VTM.

Dossiers