Nederlands meest succesvolle rocker Adje Vandenberg in 'Het Uur van de Wolf'

woensdag 7 november 2018

Hij is vooral bekend van Burning Heart, zijn internationale hit met zijn eigen band Vandenberg. Nog veel succesvoller is hij later met Whitesnake, de Amerikaanse rockgroep: het nummer Is this love trekt alleen al meer dan 90 miljoen kijkers op Youtube.

De in Den Haag geboren Adrian ‘Adje’ Vandenberg is waarschijnlijk Nederlands meest succesvolle rockartiest. In de documentaire Adje volgt regisseur Marcel de Vré de 64-jarige gitarist met zijn nieuwe band Vandenberg’s Moonkings op meerdere continenten.

De nuchtere Vandenberg is zelf nauwelijks onder de indruk van zijn succes. Hij beleeft alles op zijn eigen manier: met humor, wars van ego’s en alles wat nep is. Hij woont in Enschede waar hij de rust vindt om te schilderen, te componeren en te skaten.

Adrian Vandenberg richt in 1980 de band Vandenberg op, waarmee hij internationaal succes opbouwt. Hij valt op met zijn gitaarspel en z’n verschijning (hij is bijna twee meter lang). David Coverdale, zanger van Whitesnake, vraagt hem bij zijn band te komen spelen. In 1986 hapt hij toe. Het resultaat: de wereldhits Is this love en Here I go again. Voor dit laatste nummer maakt hij een nieuw arrangement en speelt hij de gitaarsolo. Vanaf dat moment schrijft hij (tot 1999) samen met Coverdale de nummers voor Whitesnake en toeren ze met de band vele malen de hele wereld over, in de allergrootste stadions en arena’s.

In 1999 vindt hij het genoeg. De vriendschap met Coverdale blijft tot de dag van vandaag in stand. Terug in Nederland pakt hij het schilderen weer op en gaat zelfs exposeren. Na het afronden van zijn kunstopleiding beschouwt hij dat als zijn belangrijkste werk. Af en toe blijft hij tijdens concerten van Whitesnake als verrassing opduiken, maar muzikaal blijft het stil.

Tot vijf jaar geleden. Samen met zanger Jan Hoving, eigenaar van een groot agrarisch bedrijf in de Flevopolder, en twee jonge muzikanten op drum en bas richt hij de Nederlandse hardrockband Vandenberg’s MoonKings op. Hij ontvangt direct de Buma Rocks Export Award voor het debuutalbum. Internationale optredens zijn overal uitverkocht.

De documentaire laat zien wat Ad Vandenberg drijft om opnieuw te beginnen. En de kruistocht die hij voert om dit muziekgenre en de kwaliteit ervan hoog te houden. Gaat dit lukken in Nederland?

Regie: Marcel de Vré
Productie: Anja Hoff

'Het Uur van de Wolf: Adje', donderdag 8 november om 23.00 uur bij de NTR op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Blind Gekocht' (foto: VIER - © SBS Belgium 2019)

In Gentbrugge zijn de werken volop aan de gang. Binnenkort kunnen Nisse en Mathilde verhuizen. En dan stuit Bart op een lastminuteprobleem. Het vijfde koppel, Vicky en Tom, woont al in Mechelen met de kleine Nobel en wil met het oog op verdere gezinsuitbreiding graag een groter huis, eveneens in Mechelen. Ook het laatste koppel stelt zich voor: Klaas en Heleen. Na talloze omzwervingen hebben ze zich eindelijk gesetteld in Antwerpen. Ze willen graag de volgende stap in hun leven zetten en een huis kopen.

'Blind Gekocht', om 20.35 uur op VIER.

Dossiers