'Meldpunt' ontmaskert dubieus 'goed doel'

donderdag 7 november 2019
Foto: © MAX/Roland J. Reinders 2019

Wenskaartenverkoop aan de deur door verkopers die beloven dat de opbrengst grotendeels gaat naar zieke kinderen. Is dat wel zo?

'Meldpunt' herkent een vergelijkbare stichting die in april onder een andere naam ook geld zei op te halen voor dit doel, maar dit niet kan aantonen. Opnieuw een ontmaskering van een dubieus 'goed doel'. Het is te zien in 'Meldpunt' vrijdag 8 november om 19.00 uur bij MAX op NPO 2.


In april van dit jaar onthulde 'Meldpunt' dat de stichting Lach met een Kind geld inzamelde voor zieke kinderen, maar niet kon aantonen dat het geld hier ook naar toe ging. De stichting heeft inmiddels andere namen (Stichting Kinderdag en Stichting Dans met een Kind) en websites, maar daarop staan vaak exact dezelfde teksten.

'Meldpunt' ontving klachten over deze stichtingen die langs de deuren gaan en kwam in contact met oud-medewerkers. Presentator Elles de Bruin confronteert kaartverkopers en gaat op zoek naar het brein achter deze dubieuze praktijken. In de studio reageren Map van der Wilden van Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) en misdaadjournalist Kees van der Spek.

MAX Ombudsman Rogier de Haan springt in de bres voor Karel en Gertie Hauben. Zij moeten onverwacht ruim 11.000 euro terugbetalen aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Meneer Houben zou jarenlang te veel toeslag hebben ontvangen bovenop zijn AOW. Zelf is het stel zich van geen kwaad bewust, omdat zij naar eigen zeggen alle informatie altijd netjes hebben aangeleverd. De situatie zorgt voor veel stress bij het echtpaar. Het geld dat ze moeten terugbetalen is allang uitgegeven. Rogier de Haan gaat in gesprek met de SVB om hen op andere gedachten te brengen.

'MAX: Meldpunt', vrijdag 8 november om 19.00 uur op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Q2 logo

Er hangt een zware schaduw over het leven en de relaties van rechercheur Nick Cafmeyer. Nick worstelt sinds zijn negende met de onopgeloste verdwijning van zijn broertje Bjorn. Op aanwijzen van Nick is zijn buurman Plettinckx, een zedendelinquent, toen verhoord en weer vrijgelaten. Plettinckx woont na al die jaren nog steeds in dezelfde buurt als Nick en schept er genoegen in om hem te tergen. Zijn chef Danni aarzelt om Nick te betrekken bij een nieuwe onrustwekkende zaak: een koppel is drie dagen vastgehouden door een indringer. Van hun negenjarig zoontje Robin en de dader ontbreekt elk spoor.

'De Behandeling', om 22.25 uur op Q2.

Dossiers