'Kruispunt': Het zwijgen van de familie Hond

zaterdag 22 september 2018

'Realiseer je je eigenlijk wel dat jouw opa en oom zijn omgekomen in Auschwitz?'. Iris Hond vraagt het haar 64-jarige vader Steven terwijl ze samen in de auto op weg zijn naar Polen.

'Wat ik me realiseer is dat wij de enigen van de familie Hond zijn die een retourtje Auschwitz krijgen', zegt Steven lachend.

In 'Kruispunt' maken we de emotionele reis naar Auschwitz van de internationaal bekende pianiste Iris Hond (31) en haar vader Steven Hond mee. We zien hoe ze de confrontatie met hun Joodse familiegeschiedenis en met elkaar aangaan. Zal het zwijgen van de familie Hond worden doorbroken?

Iris maakt de reis met haar vader aan de vooravond van een nieuwe theatertour.  De pianiste kreeg bovendien de prestigieuze opdracht om muziek te schrijven voor de wereldpremière van 'The Pianist'. Een Amerikaanse theater productie voor Broadway over het oorlogsverhaal van een Joodse pianist. Des te meer reden voor Iris om haar eigen familiegeschiedenis uit te zoeken.

Voor Iris is het doel van de reis de relatie met haar vader te verbeteren en bespreekbaar te maken wat haar vader vooral probeert te negeren: zijn Joodse achtergrond en de wonden die de Tweede Wereldoorlog in haar eigen familie heeft aangebracht. Haar opa, Salomon Hond, overleefde de oorlog door onder te duiken maar verloor zijn hele familie in de Duitse concentratiekampen.

Iris voelt haar hele leven intuïtief al aan dat er niet over de oorlog gesproken mag worden. Juist daardoor houdt dat verleden de familie Hond nu al drie generaties in zijn greep. Steven: 'Mijn vader maakte altijd hetzelfde afwerende gebaar als we vroegen naar de oorlog. Dat betekende geen vragen stellen, dus ik wist helemaal niks.'

De impact daarvan is groot. Ook voor Iris. Zolang ze zich kan herinneren heeft ze nachtmerries: 'Als klein meisje droomde ik meerdere malen per week over de oorlog,  ze haalden mijn familie weg en ik bleef achter. Ik durfde daardoor niet meer te slapen.'

Als 3e generatieoorlogsslachtoffer durft ze haar vader niet met haar persoonlijke problemen te belasten, bang dat hij het niet aankan. Het zorgt ervoor dat hun band niet zo goed is als Iris zou willen. Toch zijn er veel paralellen in hun leven. Zowel Iris als haar vader zijn al heel jong het huis uit gegaan, beiden kenden een periode van dakloosheid. En beiden hebben, ondanks tegenslagen, hun leven een succesvolle wending gegeven.

In 'Kruispunt' zien we hoe Iris en haar vader tijdens hun bewogen Auschwitz-reis dichterbij elkaar komen door de geschiedenis van hun familie bijna letterlijk onder ogen te zien.

'Kruispunt', zondag 23 september om 23.05 uur op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Reizen Waes Europa' (foto: Eťn - © VRT 2018)

Met 75 miljoen bezoekers per jaar is Spanje een van de populairste vakantiebestemmingen. De meeste toeristen gaan naar steden als Barcelona en Madrid en naar de Spaanse Costa's, maar hoe ziet de rest van het land eruit? Tom trekt vanuit het zuiden van Spanje, langs het westen helemaal naar het noorden. Een gebied dat wel eens de achterkant van Spanje wordt genoemd...

'Reizen Waes Europa', om 20.35 uur op Eťn.

Dossiers