'KRO-NCRV 2Doc': De Beveiligers

dinsdag 8 januari 2019

In steden hangen beveiligingscamera's op straat en in het openbaar vervoer, politici worden dag en nacht bewaakt en de kans op een aanslag in Nederland is reŽel. Beveiliging lijkt vanzelfsprekend en vooral nodig.

Zijn beveiligers in staat om ons te beschermen of leveren ze vooral schijnveiligheid? Regisseur Anneloek Sollart filmde voor De Beveiligers vijf personen die ons veilig moeten houden, waaronder een persoonsbeveiliger van Geert Wilders en de securitymanager van de kerncentrale in Borssele. 

Voor regisseur Anneloek Sollart was de draaiperiode intensief en spannend. Het is de eerste keer dat een persoonsbeveiliger van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) wordt geportretteerd. De DKDB mocht niet onthullen waar ze op welk moment met een beveiligde persoon, zoals Geert Wilders of iemand van het Koninklijk Huis zou zijn. De crew was daarom volledig op twitteraccounts aangewezen.

In De Beveiligers zien we Michael, persoonsbeveiliger van Geert Wilders, oefenen met een AK-47. De afgetrainde professional moet tijdens zijn werk kunnen reageren als een robot: 'Als ik moet kiezen tussen het leven van een zesjarig kind en de persoon die ik beveilig, zal ik voor de laatste kiezen. Dat is mijn taak.'

Andere hoofdpersonen in De Beveiligers zijn: John de Nooijer, Security Manager van kerncentrale Borssele, waar nooit eerder iemand is geïnterviewd over de beveiliging van de nucleaire installatie, en Jory Brenders, beveiliger tijdens de Gaypride, het jaarlijkse evenement dat hoog op de targetlijst staat als mogelijk doelwit voor terroristen.

Michael van Gulik en Albert Verhoeven werken als camerabeveiligers van de Rotterdamse metro (RET). Zij kunnen met ruim 1.600 camera’s inzoomen op het scherm van je mobieltje en tegelijkertijd een heel metrostation overzien.

Beveiliger in opleiding Donald Basabose (Hofstad Security) is de enige beveiliger in de film die terrorisme aan den lijve heeft meegemaakt toen hij als kind in Burundi woonde, waar Hutu's en Tutsi's elkaar naar het leven stonden. Daarom wil hij het vak in, om te kunnen ingrijpen. Donald vindt dat zijn taak als mens: 'Terreur, je weet niet hoe snel het kan gaan, totdat je het zelf meemaakt.'

De Beveiligers is een film van Anneloek Sollart, geproduceerd door Basalt Film in samenwerking met KRO-NCRV. Anneloek Sollart maakte eerder de veelbesproken documentaires Rauw en Rauwer. De Beveiligers is de winnaar van de KRO-NCRV documentaire wedstrijd 2016, over angst in de samenleving. De film kwam mede tot stand met steun van CoBo.

'KRO-NCRV 2Doc: De Beveiligers', woensdag 9 januari om 22.40 uur op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Eviva Espa√Īa - Annemie Struyf

In Carboneras maakt Sabah een afspraak om haar droomhuis voor de tweede keer te bezoeken. In AsturiŽ leven Raf en Birgit voorlopig in hun camper, naast een loods waar ze hun spullen stockeren. In de buurt van Lťon ontmoet Annemie de West-Vlaamse Christine die een herberg uitbaat op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Buurman Gumercindo is haar enige vriend in dit dorp vol ruzies en conflicten.

'Eviva Espana', om 20.35 uur op Eťn.

Dossiers