'Instant Dreams': een ode aan de Polaroid in 'Het Uur van de Wolf'

woensdag 13 juni 2018

In het digitale tijdperk van Instagram en haarscherpe foto's op de mobiele telefoon blijft de Polaroidfoto onverminderd populair. Waarin schuilt toch de magie van deze inmiddels ouderwetse techniek?

Is het omdat het beeld langzaam opdoemt? Zijn het de onvoorspelbare kleuren? Het feit dat er maar één uniek exemplaar van is?

Filmmaker Willem Baptist verkent in de documentaire Instant Dreams de visionaire genialiteit van dr. Edwin H. Land, de man die in 1948 de Polaroidcamera introduceerde. En hij filmt de mensen die zijn instant droom levend houden.

Uitvinder Edwin Land nam het geheim van zijn vondst mee zijn graf in. Sindsdien zijn wetenschappers op zoek naar de magische chemische formule, die aan Polaroid ten grondslag ligt. Stuwende kracht is de gepensioneerde chemicus Stephen Herchen, die eerder samenwerkte met Edwin Land. Sinds het sluiten van de laatste fabriek zoekt hij naar mogelijkheden om de techniek weer in productie te krijgen. Maar Herchen is niet de enige liefhebber. De Duitse kunstenares Stefanie Schneider schiet in de Californische woestijn één van haar laatste fotosessies op originele Polaroidfoto’s – de voorraad beslaat nog slechts één koelkast vol. Schneider gebruikt de vervaging die optreedt bij film die over de datum is, als extra esthetische laag in haar fotografische werk.

Christopher Bonanos, schrijver van het boek Instant: The Story of Polaroid, vertelt: 'Toen ik hoorde dat Polaroid zou stoppen met het maken van film, voelde het alsof er een goede vriend overleden was.' Hij probeert met de laatste instant film de relatie met zijn zoontje te verbeteren, terwijl een Japans meisje in Tokio voor het eerst de magie van Polaroid ontdekt. Vier mensen, wiens levens zijn verbonden door de fascinatie en liefde voor de instant film van Polaroid.

Willem Baptist maakte een ambitieus visueel essay met een beeldende soundtrack en hypnotiserende, expressieve beelden. Archiefmateriaal, interviews en scheikundige reacties ontmoeten elkaar in een achtbaan van kleur en licht. De film ging in 2017 in première op IDFA.

Regie: Willem Baptist
Productie: Pieter van Huystee Film & TV

'Instant Dreams' wordt vrijdag 15 juni om 13.20 uur herhaald op NPO 2.

'Het Uur van de Wolf: Instant Dreams', donderdag 14 juni om 22.55 uur bij de NTR op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Weekenden' - groepsfoto (foto: Canvas - © VRT/De chinezen 2018)

Lut staat al 41 jaar in het onderwijs en dit schooljaar gaat ze tegen haar zin met pensioen. Kris werd vorig jaar weduwnaar. Hij staat nu alleen in voor de opvoeding van zijn twee tienerkinderen. Omar vluchtte weg uit Syrië en hij wil in België een diploma hoger onderwijs behalen. Jay, een 20-jarige Brusselse ket, wil in 2018 doorbreken met z'n muziekcarrière. En Jo lijdt aan jong-parkinson, hij wil zijn ziekte onder controle krijgen met een operatie.

'De Weekenden', om 21.20 uur op Canvas.

Dossiers