Innovaties van medische wereld in nieuw seizoen 'Dokters van Morgen'

maandag 1 oktober 2018

Harddrugs als ketamine en GHB worden steeds vaker ingezet als medicijn, bijvoorbeeld voor depressie of narcolepsie. Sportteams selecteren jonge sporters mede op basis van hun DNA.

Antoinette Hertsenberg onderzoekt in een nieuw seizoen 'Dokters van Morgen' innovaties in de zorg op het gebied van voeding, geheugen, DNA, en medicijnen. Kan geheugentraining helpen bij dementie, en kun je genezen door anders te gaan eten?

Voeding als medicijn
Het seizoen start dinsdag 2 oktober met een uitzending over voeding als medicijn. Hierin doet Antoinette Hertsenberg met drie kandidaten onderzoek naar het Pioppi-dieet, vernoemd naar het Zuid-Italiaanse dorpje dat gezien wordt als de gezondste plek op aarde. Eén kandidaat heeft obesitas, een ander heeft diabetes type 2 en de derde hartproblemen. Wat kunnen zij in drie weken tijd veranderen? Ook is er aandacht voor een door TNO ontwikkelde stresstest waardoor bekeken kan worden hoe het lichaam reageert op specifieke voedingsmiddelen. Ook Antoinette doet de stresstest en hoort wat ze beter kan laten staan.

Het geheugen
De week erop staat 'Dokters van Morgen' in teken van het geheugen. Antoinette doet hiervoor mee aan de 'MAX Geheugentrainer' én (nadat ze een training heeft gekregen van een geheugen-atleet) het internationaal kampioenschap Geheugen. Heeft het zin dit soort trainingen te geven aan mensen met Alzheimer? En in hoeverre kunnen robots helpen bij de zorg voor ouderen die geheugenproblemen hebben?

DNA
In de derde aflevering duikt Antoinette in de wereld van ons DNA. Wetenschappers zijn niet alleen in staat om ons DNA uitvoerig in kaart te brengen, maar ook om ons DNA te veranderen. Hoe doen ze dit? Welke aandoeningen en ziekten kunnen ze daar in de toekomst mee bestrijden? En wat voor rol speelt DNA in de topsport?

Drugs als medicijn
Middelen als ketamine en GHB staan bekend als partydrugs, maar in een andere setting kunnen ze het leven van mensen totaal veranderen. Ketamine kan ingezet worden tegen langdurige depressies en GHB als middel tegen narcolepsie. Hoewel de wetenschap de gedachte van drugs als medicijn in de jaren zeventig liet vallen na een mislukt experiment met LSD en psychiatrische patienten, vinden nu overal ter wereld onderzoeken plaats hoe drugs wetenschappelijk ingezet kunnen worden om mensen te genezen.

De bionische mens
De tijd van de houten poot is definitief voorbij: geamputeerde ledematen kunnen vervangen worden door bionische handen, voeten, benen en zelf een bionisch hart. De nieuwste prostheses worden zelfs vanuit de hersenen bestuurt. Antoinette Hertsenberg bezoekt voor deze uitzending ondermeer de vermaarde wetenschapper Hugh Herr die aan het hoofd staat van onderzoeksinstituut MIT in Boston. Herr verloor zelfs zijn beide benen op zijn zeventiende na een tragisch ongeluk tijdens het bergbeklimmen. Daarna heeft hij zijn leven gewijd aan het bedenken en ontwerpen van bionische protheses waarmee mensen alles kunnen doen wat ze het liefst willen: rennen, bergbeklimmen of zelfs balletdansen.

'Dokters van Morgen', vanaf dinsdag 2 oktober om 21.25 uur bij AVROTROS op NPO 1.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Komen te Gaan' (foto: Eén - © VRT 2019)

Gert Verhaert heeft een OCMW-begrafenis van een verongelukte motorrijder. Er komt echter veel meer volk dan verwacht. Marieke Depoorter gaat samen met vader Joris de muziekinstallatie testen in de kerk van Houtave. Tijdens de uitvaart loopt toch niet alles zoals gepland. En Greet Chielens overweegt de aankoop van een eigen bos om daar ceremonies te organiseren.

'Komen Te Gaan', om 21.25 uur op Eén.

Dossiers