'Het Uur van de Wolf': M.C. Escher – Het oneindige zoeken

woensdag 12 september 2018

'Ik ben bang dat er in de wereld maar één persoon is die een echt goede film over mijn werk kan maken en dat ben ik zelf.' Dat schrijft de beroemde graficus M.C. Escher in 1969 aan een Amerikaanse verzamelaar van zijn werk.

Regisseur Robin Lutz heeft in de documentaire Het oneindige zoeken dat idee als uitgangspunt gebruikt. Hij geeft Escher 46 jaar na zijn dood opnieuw een stem; gebaseerd op de rijkdom van Eschers nimmer geopenbaarde brieven en dagboeken.

Het werk van Maurits Cornelis Escher (1898-1972) trekt over de hele wereld nog steeds een miljoenenpubliek. In het kader van Leeuwarden culturele hoofdstad van Europa loopt in de Friese hoofdstad een tentoonstelling. Het is ook de aanleiding voor deze film. Leven en werk van Escher krijgen een nieuwe betekenis aan de hand van zijn eigen uitleg, drie-dimensionele animaties, bewerkte foto’s, een rijk scala aan archiefbeelden en de ooggetuigenissen van de (aangetrouwde) kinderen van de wiskundige (die zich weigerde kunstenaar te noemen).

Het verhaal begint in Italië, waar hij twintig jaar woont en in de avonden, als het landschap zijn kleuren heeft verloren, tijdens lange wandelingen zijn inspiratie vindt. Hij reist naar het Alhambra in Spanje; een keerpunt in zijn leven en kunstenaarschap. Escher komt in Het oneindige zoeken naar voren als een zondagskind, die in bescheidenheid zijn tekenstijl ontwikkelt. Gaandeweg wordt duidelijk dat hij worstelt met zowel persoonlijke als maatschappelijke angsten en met twijfels over zijn immense succes. Zijn hele geschiedenis is doortrokken van een nimmer aflatende zoektocht naar antwoorden, die er niet blijken te zijn.

Regie: Robin Lutz
Productie: Robin Lutz AV Producties

NTR lanceerde onlangs een interactieve website waar de wereld van M.C. Escher van heel dichtbij te ontdekken en beleven is. Nooit eerder was Eschers werk zó gedetailleerd online te bekijken.

'Het Uur van de Wolf', donderdag 13 september om 22.55 uur op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Undercover' (foto: Eén - © VRT 2018)

Undercoveragenten Bob Lemmens en Kim De Rooij installeren zich op de camping van topgangster Ferry Bouman, een van de grootste XTC-producenten ter wereld. Maar Ferry houdt de nieuwkomers in de gaten, zeker wanneer zijn rechterhand John een onaangename ontdekking doet. Gelukkig is Danielle, de vrouw van Ferry, minder op haar hoede.

Spannende fictiereeks over twee undercoveragenten die in het leven van XTC-producent Ferry Bouman infiltreren en proberen zijn vertrouwen te winnen.

'Undercover', om 21.00 uur op Eén.

Dossiers