'Het Uur van de Wolf': Sylvia Plath Onder De Glazen Stolp

woensdag 22 mei 2019

'Ik schrijf omdat er een stem in mij is die gehoord wil horen' schrijft de Amerikaanse dichteres Sylvia Plath als ze vijftien is.

Tragisch genoeg legt ze die stem in 1963 het zwijgen op, als ze zichzelf op 30-jarige leeftijd van het leven berooft. Dat gebeurt vier weken na de publicatie van haar baanbrekende roman The Bell Jar, een boek dat inmiddels een klassieker is. In de BBC-documentaire ‘Sylvia Plath – Onder De Glazen Stolp’ wordt het semi-autobiografische verhaal achter het boek ontrafeld.


Voor Plath is de naoorlogse Amerikaanse droom een ​​gevangenis, geen paradijs.
Ze groeit op in de tijd van Koude Oorlog-heksenjachten en conservatieve waarden.
Voor slimme, ambitieuze meisjes is het Amerika van de jaren 50 verstikkend. Terwijl Plath haar talent ten volle wil ontplooien en de wereld wil ontdekken en veroveren, wordt ze op alle vlakken aan banden gelegd. Schrijven is haar opstand.

The Bell Jar, Plath’s enige roman, is een pijnlijk verslag van een ambitieuze jonge vrouw in 1953 die niet serieus wordt genomen door de maatschappij. Het leidt tot een depressie, waarna opname in een psychiatrische kliniek de enige uitweg lijkt. Plath trekt de lezer meesterlijk mee in de waanzin van de hoofdpersoon.

Regisseur Teresa Griffiths slaagt er in een ontroerend portret van de begaafde auteur te maken. Ze wisselt reconstructies af met nooit eerder gepubliceerde brieven en dagboekfragmenten. Actrice Maggie Gyllenhaal leest voor uit de roman, terwijl er d.m.v. prachtig archief een impressionistisch portret van Amerika in de jaren 50 wordt geschetst. Daarnaast zijn er diverse openhartige interviews met vrienden en vriendinnen en tevens met Plath's dochter Frieda Hughes.

Regisseur: Teresa Griffiths
Producent: Siân Price en Angus McQueen - YETI Media
Originele titel: Sylvia Plath – Inside The Bell Jar

'Het Uur van de Wolf', donderdag 23 mei om 22.55 uur bij de NTR op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Doorblader onze nieuwsberichten en kom alle nieuwtjes uit televisieland te weten!

Dossiers