'Eindelijk Thuis': De reis terug naar je geboorteland

zondag 10 februari 2019

In het tweede seizoen van het programma 'Eindelijk Thuis' maakt presentator Daan Nieber met geadopteerde kinderen en één van hun adoptieouders een reis door het geboorteland.

Gedurende een week duiken ze samen in de totaal andere cultuur en bezoeken plekken uit het verleden van het adoptiekind. In de hoop dat dit spannende en emotionele avontuur ze dichterbij elkaar en dichterbij zichzelf brengt.


In  zes afleveringen reizen we door de hele wereld onder andere naar Roemenië, Mexico, Brazilië en Zuid-Korea. In elke aflevering staat het avontuur van één ouder-kindkoppel in één land centraal.

In aflevering 1 reizen we af naar Roemenië. Mihaela is geadopteerd uit Roemenië toen ze 18 maanden oud was. De zorg in het Roemeense kindertehuis dat in de Ceausescu periode is neergezet was niet optimaal. Mihaela was nog nooit buiten geweest en kreeg alleen maar pap in een flesje dat ze zelf naar binnen moest zien te krijgen. Omdat ze in het kindertehuis weinig aandacht kreeg heeft ze een heel sterk overlevingsmechanisme ontwikkeld. Moeder Jacqueline heeft haar met alle zorg en liefde omringd maar het lukt haar niet om tot Mihaela door te dringen. Mihaela is heel erg op zoek naar haar identiteit en verzamelt thuis alles wat met Roemenië te maken heeft. Tijdens de reis ziet Mihaela voor het eerst het land waar ze vandaan komt en brengt ze een bezoek aan de kliniek waar ze geboren is en aan het kindertehuis waar ze verbleef. Als ze danst met een leeftijdgenoot in klederdracht en in de spiegel kijkt zegt ze: 'Dit klopt zo, dit ben ik.'

Geadopteerden worstelen vaak op een bepaald punt in hun leven met hun identiteit. Waar kom ik vandaan? Hoe had mijn leven eruit gezien als ik niet geadopteerd was? Hoe ziet de plek eruit waar ik ooit ten vondeling ben gelegd?

In 'Eindelijk Thuis' gaan we op zoek naar antwoorden. We dompelen ons onder in de cultuur van het land van herkomst en bezoeken plaatsen als het weeshuis waar het leven van de adoptieouder en -kind ooit samen begon. Wat doet deze rootsreis met hun onderlinge band? Helpt het hen problemen uit het verleden uit te praten en dichter bij elkaar te komen?

'Eindelijk Thuis', vanaf 11 februari om 21.15 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Terzake' (Canvas)

Van 28 november tot 5 december kunnen de Open VLD-leden kiezen wie de opvolger wordt van huidig voorzitter Guy Verhofstadt. Open VLD verkeert in crisis na de nederlaag bij de jongste regionale verkiezingen. Tussen 2003 en 2009 verloor de partij 400.000 kiezers. Open VLD viel ook pijnlijk uit de boot bij de onderhandelingen over de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. Hoe willen de drie kandidaat-voorzitters de achteruitgang keren? Terzake ging ook praten met de traditionele achterban van de liberalen, de kleine zelfstandigen. Waar leggen zij de oorzaak voor wat fout gelopen is? En welke richting vinden zij dat hun partij uit moet? Verder schetst het programma ook een profiel van de drie kandidaten. Waar staan ze voor en hoe denken ze hun partij uit het slop te trekken?

'Terzake', om 20.00 uur op Canvas.

Dossiers