Een indringend portret van Jacques Brel in 'Het Uur van de Wolf'

woensdag 3 oktober 2018

Voorafgaand aan ieder concert geeft hij over, uit angst. Als hij op een dag drie keer moet optreden, geeft hij drie keer over. Het is één van de talloze ontboezemingen die de in 1978 overleden chansonnier Jacques Brel doet in de documentaire 'Gek van het leven'.

De film is een overweldigend, muzikaal portret van een genie; mysterieus en welbespraakt. De documentaire wordt uitgezonden in 'Het Uur van de Wolf' op 4 oktober a.s., veertig jaar na zijn overlijden.

Regisseur Philippe Kohly laat alleen Brel zelf aan het woord. De zanger is afkomstig uit een Brussels bourgeois-gezin. Zijn vader is directeur van een kartonfabriek, een baan die hij ook voor zijn zoon Jacques ziet weggelegd. Die trouwt op zijn 21e en krijgt drie dochters, maar kent een enorme onrust: de angst om een burgerman te worden is groot.

Als hij 24 is laat hij alles in de steek en vertrekt naar Parijs, met enkel zijn gitaar en 23 chansons op zak. Het duurt drie jaar voordat hij er doorbreekt. In 1959 zingt hij 'Ne me quitte pas'. Een lied dat hem zeer populair maakt bij vrouwen. Het is zeker geen liefdeslied, verklaart hij in de film: het bezingt de lafheid van mannen. Brel vindt het lastig met vrouwen om te gaan, de vriendschap met mannen gaat hem veel gemakkelijker af. 'De trouw van mannen aan andere mannen roert me tot tranen toe. Dat vind ik mooi en edelmoedig. Het etovertreft alle andere gevoelens'.

Op de bühne is Brel een klasse apart, iedere avond biedt hij zijn publiek een intense ervaring. Maar op zijn 37e , als hij ook in de Verenigde Staten doorbreekt, neemt hij onverwacht afscheid van zijn publiek: hij zal nooit meer op tournee gaan. Hij heeft geen zin meer in het applaus en het gegil, het heeft weinig betekenis meer voor hem. De optredens zijn een sleur geworden, hij wil meer bewegingsvrijheid.

Regisseur Kohly heeft een indringend portret gemaakt, vol met aantrekkelijk archief van Brel van zowel interviews als optredens, waarbij hij de minder fraaie kantjes van Brels persoonlijkheid niet schuwt. Een odyssee van een getalenteerd én getormenteerd zanger die tijdens zijn 49 avontuurlijke levensjaren nergens vrede vindt.

Regisseur: Philippe Kohly
Producent: Morgane Production
Oorspronkelijke titel: Jacques Brel – Fou de vivre

'Het Uur van de Wolf', donderdag 4 oktober om 23.00 uur bij de NTR op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VIJF logo

Kapitein Sullivan gaat verder met zijn pogingen om het politie- en het brandweerdepartement nader tot elkaar te brengen. Ben en Miranda hebben een eerlijk gesprek over hun huwelijk waardoor Miranda een moeilijke beslissing neemt.

'Station 19', om 21.25 uur op VIJF.

Dossiers