'Gevangen in het Buitenland' bij SBS 6

maandag 17 september 2007

Vanaf zondag 21 oktober is de documentairereeks Gevangen in het Buitenland te zien op SBS 6. De indringende serie gaat over Nederlanders die onder erbarmelijke omstandigheden in een buitenlandse gevangenis zitten.

In de eerste aflevering wordt het verhaal van de 62-jarige Astrid de Gooijer belicht, die al 3,5 jaar zonder proces vastzit in Ecuador. Haar dochter Edith wordt gevolgd als ze voor het eerst na haar moeders arrestatie een bezoek aan haar kan brengen. Ook volgen de camera's Edith bij een persoonlijk onderhoud met de plaatselijke gouverneur, die belooft te zullen helpen haar moeder vrij te krijgen. Gevangen in het Buitenland wordt wekelijks op zondag om 22.00 uur uitgezonden.

Na de eerder dit jaar uitgezonden reportage Gevangen in het Buitenland: De 18-jarige Mandy Pijnenburg, brengt SBS 6 nu een documentairereeks onder dezelfde naam. Over de hele wereld zitten landgenoten onder erbarmelijke omstandigheden achter de tralies. Ze krijgen te maken met overbevolkte gevangenissen, corruptie, slechte medische zorg, geweldsuitbarstingen, nauwelijks voldoende eten, afpersing, verkrachting en mishandeling. Schuldig of onschuldig, de omstandigheden waaronder ze worden vastgehouden, zijn in veel gevallen onmenselijk en uitzichtloos. Hoe houd je hoop in deze nachtmerrie? Wat kunnen de achterblijvers doen? In Gevangen in het Buitenland wordt per aflevering een zaak belicht aan de hand van het bezoek van een naaste.

In de eerste aflevering staat de 62-jarige Astrid de Gooijer centraal. Astrid zit al 3,5 jaar in de gevaarlijkste gevangenis van Ecuador zonder enige vorm van proces. Ze was daar op vakantie toen ze een Ecuadoriaanse vrouw met haar kinderen tegen het lijf liep. De kinderen zagen er slecht uit en Astrid bood aan nieuwe kleren voor ze te regelen. Uit dankbaarheid gaf de vrouw Astrid een flesje bodylotion mee, die Ė nadat ze op het vliegveld uit de rij werd geplukt - echter geprepareerd bleek te zijn met drugs. De advocaat die ze had ingeschakeld, is er met de aanbetaling van 18.000 dollar vandoor en zonder advocaat geldt in Ecuador: geen zaak. En zolang er geen uitspraak wordt gedaan over Astrids situatie, kan ze geen beroep doen op een uitleveringsverdrag. Haar dochter Edith heeft haar moeder al die jaren niet gezien, maar is vastbesloten om haar vrij te krijgen. Ze wordt gevolgd als ze naar Ecuador afreist en haar moeder opzoekt in de gevangenis. Ook volgen de camera's Edith als ze de plaatselijke gouverneur bezoekt om persoonlijk een brief af te geven met daarin een aantal vragen die ze graag beantwoord wil hebben. Uiteindelijk spreekt ze 2 uur lang met verschillende belangrijke mensen, waaronder een advocate, die allemaal beloven hun uiterste best te doen om haar moeder vrij te krijgen.

'Gevangen In Het Buitenland', vanaf 21 oktober op SBS 6.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VIJF logo

Sarah wordt ten huwelijk gevraagd door haar vriend, maar ze is helemaal niet zeker of ze dit wel wil. Op weg naar huis om het huwelijksfeest van haar zus bij te wonen, besluit ze bij haar grootmoeder langs te gaan om raad te vragen. Daar ontdekt ze een groot familiegeheim dat zijn weerslag heeft op de hele generatie vrouwen binnen de familie. Ze besluit op zoek te gaan naar de man die een antwoord kan geven op al haar vragen...

'Rumor Has It', film met oa. Jennifer Aniston en Kevin Costner, om 20.35 uur op VIJF.

Dossiers