'Brandpunt' onderzoekt paspoortfraude

maandag 14 september 2015

Op een ochtend word je wakker en is je bankrekening geplunderd en blijk je eigenaar van een wietplantage. Dat kan als je slachtoffer bent van identiteitsfraude, de snelst groeiende vorm van criminaliteit.

Iedere dag wordt er in Nederland van zo’n 500 mensen hun identiteit misbruikt. Vaak zonder dat we het weten, geven we met een kopie van ons paspoort, de belangrijkste persoonlijke gegevens af. In 'Brandpunt' de dramatische persoonlijk en financiële gevolgen van paspoortfraude.


En een gesprek met de Bosnische moslim Satko Mujagic, Ooit kwam hij als vluchteling naar Nederland, maar nu controleert hij als inspecteur van de Europese Commissie de kwaliteit van de Europese grensbewaking. Hij ziet met lede ogen de worsteling van Europa met de vluchtelingenstromen. Zijn geschiedenis  is er één van uitersten. Opgesloten in het Servische gevangenenkamp Omarska zag hij met eigen ogen hoe de Servische bewakers moordden en verkrachtten. Opgevangen in Nederland verwerkte hij zijn oorlogstrauma's en begon hij een nieuwe carrière als medewerker van de Nederlandse vreemdelingendienst, IND. Nu ziet hij toe of onze grensbewaking goed functioneert.

'Brandpunt', dinsdag 15 september om 20.25 uur bij de NCRV op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo een logo Eén logo

Joanna Lumley begint aan haar Zijderoute-avontuur in VenetiŽ, waar ze te weten komt hoe de reizen van de Venetiaanse held Marco Polo en de handelaars van de Zijderoute de groei van de stad hebben beÔnvloed. In AlbaniŽ wandelt ze langs de Via Egnatia, de weg die twee uithoeken van het Romeinse Rijk met elkaar verbond - Rome en Byzantium. Vervolgens gaat het richting Turkije, naar Istanbul, dat een cruciale rol speelde op de route door zijn ligging op het kruispunt van Europa en AziŽ. In CappadociŽ verbaast Joanna zich over de indrukwekkende rotsformaties die er voor een uniek landschap zorgen. Ten slotte neemt ze de nachttrein naar de hooglanden in het verre oosten van Turkije, in de buurt van de Georgische grens.

'Joanna Lumley's Silk Road', om 21.55 uur op Eťn.

Dossiers