Beau geeft daklozen huis

dinsdag 6 november 2018
Foto: RTL 4 - © RTL William Rutten 2018

In navolging van 'Het Rotterdam Project' komt presentator Beau van Erven Dorens volgend jaar met 'De Sleutel', een programma waarin hij daklozen in plaats van geld een appartement geeft.

Zes daklozen uit zes verschillende steden in Nederland krijgen de kans om weer een plaats in de maatschappij te veroveren. Met professionele hulp én de sleutel van hun eigen huis. Hier begint de beproeving pas.

'De Sleutel' gaat verder waar 'Het Rotterdam Project' ophoudt. Wat gebeurt er met de dakloze als hij na jaren op straat opeens in een huis zit? Hoe gaat hij om met de regels van de samenleving, de sociale controle, de eenzaamheid, het huishouden en de verantwoordelijkheid van een nieuwe kans? Het programma is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek van 'Housing First', een idee dat uit Amerika stamt en over de hele wereld veel succes heeft geboekt. Daklozen mogen hun problemen - schulden, verslaving, reïntegratie  - aanpakken vanuit de rust en veiligheid van een eigen woning.

Beau: 'Bij Gerrie, Alan en Marco, deelnemers aan het daklozenproject in Amsterdam, heb ik gemerkt dat een groot deel van verhaal pas begon toen ze een eigen huis hadden gevonden. Met als belangrijkste probleem: hoe hou je dat huis? En hoe vecht je je terug in een samenleving waar je zolang geen deel van hebt uitgemaakt?'

Herstelcoach Rokus Loopik, met wie Beau ook werkt in 'Het Rotterdam Project', is enthousiast. Hij bracht het principe van 'Housing First' in 2006 naar Nederland. Rokus: 'Het is onze plicht dakloze mensen van de straat te halen en ze te leren zichzelf te helpen zodra ze ergens gaan wonen. Veel slimmer, goedkoper en humaner dan met 'Housing First' wordt het niet. Ik heb 200 procent vertrouwen in de samenwerking met Beau, de mensen met wie we gaan werken en de uitkomst van dit programma.'

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VIER logo

Milo is een slaaf die droomt van zijn vrijheid en een huwelijk met de mooie Cassia, de dochter van zijn meester. Hij weet echter niet dat zij al beloofd is aan een corrupte Romeinse senator en dat hijzelf verkocht zal worden aan een nieuwe eigenaar in Napels. Wanneer de nabijgelegen vulkaan Vesuvius dreigt uit te barsten, beseft Milo dat dit misschien wel de laatste keer is dat hij zijn geliefde zal zien.

'Pompeii', film uit 2014 om 20.35 uur op VIER.

Dossiers