'ANBU Gang – A Nation By Us': hoe een Venlose vriendengroep uitgroeit tot hiphopsensatie

vrijdag 9 november 2018

Denkt men aan de Nederlandse rapscène, dan denkt men vaak aan grove straattaal, dure merkkleding, blinkende sieraden, seks, drugs en criminaliteit. Maar wie verder kijkt dan dat, ontdekt een supercreatieve en getalenteerde generatie.

Je ziet het in de docu 'ANBU Gang, A Nation By Us', waarin we de ambitieuze Venlose vriendengroep en hiphopsensatie ANBU Gang volgen die in een jaar tijd het land veroverde met hun muziek.

We zien waar het allemaal begon, als de boys chillen, blowen en muziek maken op de zolderkamer van frontman en muzikaal multitalent Jiri Taihuttu (broertje van filmregisseur en dj Jim Taihuttu), die zijn flamencogitaar inruilde om beats te droppen en te rappen. En maken mee hoe ze uitgroeien tot een rapformatie die Nederlandse poppodia en hiphopfestivals als Paradiso, WOO HAH en Appelsap veroveren.

'Mijn leven was gewoon als iedereen: naar school gaan, werken…beetje saai, ’s avonds chillen… En nu heb ik optredens, zit ik in de studio. Daarvóór had ik nog nooit een studio in m’n leven gezien!' - Mennoboomin - rapper ANBU.

Groot zonder platenlabel
Alles doen de zes vrienden zelf. Van muziek maken en uitbrengen tot het schieten van videoclips en het produceren van merchandise. Zonder hulp van een platenlabel of een uitgekiende marketingcampagne.  En dat alles in een tempo waar de hedendaagse gevestigde orde nog een puntje aan kan zuigen.

Miljoenen views
Puur op eigen kracht wordt ANBU Gang steeds bekender. Zo brengen ze muziek uit met grote namen als Kempi, Jacin Trill en Bokoesam, is de track Barkie Op Zak op Spotify en YouTube respectievelijk vier en twee miljoen keer beluisterd, de hit Glo’d Up het hoogst genoteerde Nederlandse nummer in de 3voor12 Song van het Jaar-verkiezing, tekent Jiri eind vorig jaar bij SPEC, het label van Ali B en gaat Menno een samenwerking aan met Gers Pardoel.

De docu geeft niet alleen een intrigerend kijkje in de wereld van de Nederlandse rapscène en de straatcultuur. Het geeft ook een intiem beeld van een vriendengroep en hun groei naar volwassenheid.

Producent: Pieters Produceert in coproductie met NTR
Regisseur: Nathalie Pieters

'ANBU Gang – A Nation By Us', zaterdag 10 november om 23.00 uur bij de NTR op NPO 3.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'The Voice van Vlaanderen' (foto: VTM - © MEDIALAAN - De Persgroep Publishing 2019)

De kandidaten strijden voor een felbegeerde plek in de liveshows door samen - maar ook tegen elkaar - te zingen in een zangarena. De Battles beloven hard te gaan, want elke coach moet hartverscheurende keuzes maken en zijn team voor de helft uitdunnen.

'The Voice van Vlaanderen', om 20.40 uur bij VTM.

Dossiers