'2Doc': Michel – acteur verliest de woorden

dinsdag 12 maart 2019

Wat is een acteur nog, als hij zijn taal verliest? Met die vraag worstelt de Vlaamse acteur Michel van Dousselaere. Voor hem is taal zijn sterkste wapen, hèt middel om zich uit te drukken.

In 2014, als hij gaat repeteren voor de succesvolle voorstelling 'Borgen', wordt bij hem een zeldzame vorm van progressieve afasie ontdekt; een hersenaandoening die het spraakcentrum aantast. In de documentaire ‘Michel – acteur verliest de woorden’ is te zien hoe Van Dousselaere omgaat met zijn noodgedwongen zwijgzaamheid en afscheid neemt van het vak dat hij al zo lang uitoefent.

Samen met zijn vrouw Irma Wijsman, co-regisseur van de film, zoekt Michel (Gent, 1948) naar nieuwe manieren om zich uit te drukken. Ondanks de beperkingen voltooit hij, met behulp van een souffleuse, zijn rol in 'Borgen'. Dankzij zijn interpretatie, spel en indringende blik blijft hij een sterke aanwezigheid op het podium. En ook daarbuiten. In intieme scènes zoekt hij samen met zijn vrouw naar de juiste woorden. Terwijl hij is gehuld in een kolossale stilte, blijft zij geduldig en nauwkeurig zoeken naar de woorden die hij niet meer kan uitspreken. Alles om hem in contact te laten blijven met zijn omgeving.

Door de film heen is een sterke monologue intérieur gevlochten waarin Michel zichzelf toespreekt: over de angst van de acteur die het podium opgaat en zijn tekst niet kent – precies dat wat hem nu overkomt. In 'Michel – acteur verliest de woorden' neemt Van Dousselaere op indrukwekkende wijze afscheid van zijn leven als acteur. Tegelijkertijd laat de film twee krachtige mensen zien die met liefde, verdriet en humor de regie nemen over een dramatische wending in hun leven.

Regie: Irma Wijsman en Patrick Minks
Producent: De Zaak Wijsman / TimeCut Films
Naar een idee van: Irma Wijsman

'2Doc: Michel – acteur verliest de woorden', woensdag 13 maart om 23.05 uur bij de NTR op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'MORTEN' (foto: AVROTROS - © Jaap Vrenegoor 2019)

Marijn Flanders krijgt een opdracht van Evelien Bax om op zoek te gaan naar de schrijfster van het Maison Neuf-manuscript: Eva Laurillard, en komt tot een schokkende ontdekking over haar eigen verleden. De chanteur van Morten Mathijsen blijkt over een nog heel ander wapen te bezitten, waardoor niet alleen de relatie met Evelien Bax op het spel komt te staan maar ook die met zijn vrouw Esther.

'MORTEN'; om 21.15 op NPO 3.

Dossiers