'2Doc: Girl In Return' bij de VPRO

zondag 17 maart 2019

Stel dat je als kind niet kan aarden in je adoptiegezin? Wat zijn dan je rechten? '2Doc: Girl in Return' laat de persoonlijke consequenties van het huidige internationale adoptiesysteem zien door de ogen van Amy, een geadopteerd tienermeisje.

De film volgt Amy in de strijd met de Deense en Ethiopische autoriteiten om haar adoptie ongedaan te maken. Op tienjarige leeftijd wordt Tigist, zoals ze dan nog heet, geadopteerd door een Deense familie. Het lijkt een mooi idee: adoptieouders die liefde te geven hebben en betere omstandigheden en kansen voor het meisje. Maar hoe werkt het in de praktijk en hoe is het voor haar biologische moeder en oudere zus in Ethiopië die destijds met de adoptie hebben ingestemd?

Anders dan haar jongere zusje die ook mee is verhuisd, aardt Amy niet in haar nieuwe gezin. Als de situatie onhoudbaar wordt, komt ze in een pleeggezin terecht. De band met haar pleegmoeder is liefdevol en ze heeft leuke vriendinnen, maar toch kan Amy maar niet wennen aan de Deense cultuur. Een diep verlangen naar en intens verdriet om het gemis van haar familie, taal en de cultuur in Ethiopië beheersen haar leven. Waar hoort ze thuis?

Van haar veertiende tot haar achttiende volgt regisseur Katrine Kjaer (Mercy, Mercy) Amy in haar zoektocht. Lukt het om Amy’s adoptie te annuleren en kan ze in vrijheid haar identiteit hervinden?

Regie Katrine Kjaer, geproduceerd door Sonntag Pictures, een internationale coproductie met o.a. VPRO.

'2Doc: Girl in Return', woensdag 18 maart om 20.55 uur op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Studio Tarara' (foto: VTM - © MEDIALAAN - De Persgroep Publishing 2019)

Met Ricky in rehab kan Christine niet anders dan Jean Van Hoof terug halen voor de belangrijke benefiet 'De 24u van Tarara' ten voordele van Levenslijn. Heel het team staat onder druk. Zelfs kleedster Babs wordt opgetrommeld om mee te spelen in de sketches, tot groot plezier van Jean. Sandra blijft haar tegenspeler vol argwaan in de gaten houden.

'Studio Tarara', om 20.35 uur bij VTM.

Dossiers