Zondag in 'Panorama': wie weet wat over ons?

zaterdag 29 augustus 2015

'Panorama' is al ruim zestig jaar een vaste waarde op de Vlaamse televisie. Het programma doorstaat elke metamorfose en heeft de ambitie om er telkens opnieuw fris te staan.

Ook nu. Voortaan op zondag, met een compleet nieuwe 'look & feel' én met een nieuwe anker: Tim Verheyden.


De spits wordt op zondag 30 augustus afgebeten met Wordt gevolgd, een reportage over de vloedgolf van 'wearables' die op ons afkomt. Ze laten ons toe vanalles over onszelf te meten en dus te weten. Maar wie kijkt er over onze schouder mee?

Meten is weten
Ken jezelf. De allernieuwste apps en wearables kunnen je daarbij helpen. Niet alleen de klassiekers als hartslag en bloeddruk kunnen tegenwoordig worden gemeten, maar ook je stresslevels, je slaappatroon, je hersenactiviteit, tot zelfs je seksleven. Alle gegevens gaan in de cloud en tonen op elk moment je gezondheidsevolutie. Een revolutie in de geneeskunde zeggen believers. 'Je zal in de toekomst bij de dokter kunnen zeggen: ik heb alles al zelf gemeten', legt arts Koen Kas uit.

'Panorama' duikt in de wereld van smart watches, Fitbits en andere health apps. Technologie die gigantisch populair is. Zeker in San Francisco, het hart van de 'Quantified Self' beweging, mensen die waarlijk alles meten van zichzelf, tot hun stoelgang toe. 'Panorama' ontmoet er ook Christel De Maeyer, een QS-pionier in Vlaanderen die bekend is voor het tracken van haar slaap. Ook op de werkvloer zijn wearables hot: bij Deloitte meten ze al interacties binnen een team. Al die technologie beweert ons beter te maken.

Wie weet het nog?
Maar is dat wel écht zo? En wat gebeurt er met die tonnen data die worden gegenereerd? Wie is de eigenaar? Die gegevens blijken ook goud waard te zijn voor andere bedrijven. Socioloog Ben Caudron voelt de hete adem van de commercie. 'Gezondheid is de nieuwe seks, dat verkoopt', waarschuwt hij.

'De speeltijd is over', concludeert ook Paul De Hert (VUB), professor in privacyrecht. Wat er op het eerste gezicht als flashy life style uitziet, blijkt al snel big data business te zijn.

Wordt gevolgd is een reportage van Peter Brems en Hilde De Windt
Presentatie: Tim Verheyden
Eindredactie: Pascal Seynhaeve

'Panorama' op canvas.be
Canvas.be biedt extra content rond de reportages. De buitenlandse reportages zijn vooraf te bekijken. Na de uitzending blijven de afleveringen van 'Panorama' beschikbaar op Canvas.be. 'Panorama' is uiteraard ook actief op de sociale media, onder meer via http://www.facebook.com/panoramacanvas.

'Panorama', zondag 30 augustus om 20.10 uur op Canvas.

DOSSIER: Najaar 2015: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier
Panoramatv

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Doorblader onze nieuwsberichten en kom alle nieuwtjes uit televisieland te weten!

Dossiers