'Vranckx en de Nomaden': verhalen over sterke vrouwen

vrijdag 11 oktober 2019

De Nomaden van 'Vranckx' zijn ondertussen een begrip geworden. In oktober komen er alweer drie nieuwe buitenlandse verhalen van jonge Vlaamse reporters.

Eind vorig jaar lanceerde de redactie van 'Vranckx' een oproep naar nieuwe Nomaden om reportages te maken over sterke vrouwen in conflictgebied. Dat deden ze samen met Esperas. Een samenwerkingsverband tussen Moeders voor Vrede, Mama Kivu en Make Mothers Matter. Uit tientallen voorstellen selecteerden ze drie onderwerpen.


Het zijn drie verhalen over de zij-lijn van een conflict, over vrouwen en moeders die werken aan vrede in een conflictgebied, meer bepaald in Brazilië, Nicaragua en Kameroen. In totaal zijn er nu al bijna 60 Nomaden-reportages gemaakt.

Met 'Amazones: Mulheres da luta' maakte Jan De Deken in Brazilië een reportage over vrouwen die er vechten tegen de kap van het Amazonewoud en de problemen die daarmee gepaard gaan.

'Outspoken' is een reportage van Lisanne Corijn en Bram Van Roy over sterke vrouwen in Nicaragua en hun acties tegen hervormingen van de overheid.

In 'A Violent Home' portretteren Thea Mathues en Sam Deckers vrouwen in Kameroen die via vredevol protest en bemiddeling bouwen aan een betere toekomst in hun door burgeroorlog verscheurde land.

Zaterdag 12 oktober - 'Amazones: Mulheres da luta' (Brazilië)
In Brazilië strijden inheemse leidsters voor het klimaat en hun eigen voortbestaan. Met het aantreden van de radicaal-rechtse president Jair Bolsonaro is die strijd urgenter dan ooit. Illegale houtkap, bosbranden en gewelddadige conflicten pieken. De president dreigt geen vierkante meter grond voor de inheemse bevolking over te laten.

Jan De Deken ('The Polar Project') en Thomas Ceulemans volgen de machtige inheemse leidster Sonia Guajajara, en de jonge Maura en Marta, die in het Amazonewoud en de Cerrado hun territorium verdedigen.

Jan De Deken: 'De Braziliaanse ecosystemen en inheemse bevolking waren in geen decennia zo bedreigd als nu. Dat heeft ook op ons impact: de long van de wereld wordt een broeioven die de klimaatopwarming versnelt. Europa is na China de belangrijkste handelspartner van Brazilië en heeft de macht om de Braziliaanse milieu- en mensenrechtenschendingen een halt toe te roepen.'

'Vranckx en de Nomaden', vanaf zaterdag 12 oktober om 20.10 uur op Canvas.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Bake Off Vlaanderen' - finale (foto: VIER - © SBS Belgium 2019)

In de spannende finale strijden de bakkers nog n laatste keer en wordt de winnaar beloond met de iconische 'Bake Off'-trofee.

'Bake Off Vlaanderen', om 20.35 uur op VIER.

Dossiers