Tom Waes goed in de olie in Azerbeidjan

zaterdag 9 februari 2019
Foto: Eén - © VRT 2019

De oliestaat Azerbeidzjan ligt op de grens tussen Europa en Azi, ten zuiden van Rusland en ten noorden van Iran. Voor de meesten van ons is het een totaal onbekend land.

Maar als het van de regering van Azerbeidzjan afhangt, gaan we er binnenkort allemaal op vakantie. Want tegen 2020 wil het land vijf miljoen toeristen per jaar aantrekken. En liefst veel Europeanen.


Voor u een ticket boekt, gaat Tom alvast eens kijken of het de moeite is. Want al lonkt Azerbeidzjan al een tijd naar Europa, het blijft een land met een dubieus regime…

Tom begint zijn reis in de hoofdstad Bakoe waar alles blinkt en schittert. De hele stad staat vol splinternieuwe gebouwen. Tom is onder de indruk van de rijkdom van de stad maar hij is tegelijk op zijn hoede:

'Dat er op elke straathoek levensgrote foto’s van de president prijken, bezorgde me een Big Brother-gevoel dat me meteen sceptisch maakte over onze bewegingsvrijheid.'

Eens  buiten de hoofdstad is alle pracht en praal compleet verdwenen. Het is duidelijk dat dit de oudste oliestaat ter wereld is. Zo ver hij kan kijken, ziet Tom duizenden verouderde 'jaknikkers' in eindeloze olievelden. Een ecologische ramp. Maar zijn gids Ayten wil hem meenemen naar Yanar Dag, de topattractie van Azerbeidzjan: een eeuwig brandend vuur. Tom gelooft zijn ogen niet.

'Ik voelde plots een diep medelijden met Ayten. Dit was een plek van nationale trots en het deed me niets.'

Veruit het strafste wat Tom meemaakt in Azerbeidzjan, is Naftalan: een kuuroord op basis van… petroleum. Baden in ruwe olie zou goed zijn tegen allerlei ziekten en kwaaltjes en – tegen beter weten in – kan Tom niet anders dan dat eens uit te testen.

'Ik heb achteraf urenlang onder de douche gestaan. Niets ter wereld is zo hardnekkig is als de stank van olie. Om gek van te worden.'

De trip door Azerbeidzjan eindigt diep in de Kaukasus, in het prachtige en verafgelegen bergdorpje Khinalug dat al vijfduizend jaar bewoond wordt door een zeer apart volk. Voor Tom de mooiste plek van Azerbeidzjan.

'De echte rijkdom van Azerbeidzjan zit niet in olie of in gas, maar in de natuur.'

Op zondag 17 februari volgt de laatste aflevering van 'Reizen Waes Europa'. Daarin blikt Tom terug op zijn reisavonturen in deze reeks, met de beste momenten en heel wat extra beeldmateriaal.

'Reizen Waes Europa: Azerbeidjan', zondag 10 februari om 20.00 uur op Eén.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Terzake' (Canvas)

Van 28 november tot 5 december kunnen de Open VLD-leden kiezen wie de opvolger wordt van huidig voorzitter Guy Verhofstadt. Open VLD verkeert in crisis na de nederlaag bij de jongste regionale verkiezingen. Tussen 2003 en 2009 verloor de partij 400.000 kiezers. Open VLD viel ook pijnlijk uit de boot bij de onderhandelingen over de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. Hoe willen de drie kandidaat-voorzitters de achteruitgang keren? Terzake ging ook praten met de traditionele achterban van de liberalen, de kleine zelfstandigen. Waar leggen zij de oorzaak voor wat fout gelopen is? En welke richting vinden zij dat hun partij uit moet? Verder schetst het programma ook een profiel van de drie kandidaten. Waar staan ze voor en hoe denken ze hun partij uit het slop te trekken?

'Terzake', om 20.00 uur op Canvas.

Dossiers