Steven Van Herreweghe herenigt Mathias Coppens met zijn eerste grote liefde

woensdag 21 februari 2018
Foto: Eén - © VRT/STUDIO NUNU 2018

Nu maakt hij het mooie weer bij VTM, maar de carrière van Mathias Coppens begon bij de openbare omroep, zo blijkt in de aflevering van 'Van Algemeen Nut' van donderdag 22 februari.

Als 13-jarige speelt hij een rol in de gelauwerde tv-film De wereld van Ludovic. De film gaat over twee jonge pubers die verliefd worden en weglopen van huis. Maar de rol was voor Mathias heel speciaal:

'Al na dag één wist ik dat ik verliefd was. Ik ben in mijn leven nog nooit zo verliefd geweest als toen op Bella. Ik moest spelen dat ik verliefd was op mijn tegenspeelster, maar ik wás dat ook in het echt. Maar ik heb het haar nooit durven zeggen.'

Bella woonde tijdens de opnames tijdelijk bij Mathias thuis, omdat ze Nederlandse was. Voor Mathias waren dat twee zalige maanden. Maar in de film zat ook een delicate naaktscène tussen Mathias en Bella. Hoe Mathias die scène heeft aangepakt, ontdekt de kijker donderdagavond in 'Van Algemeen Nut'.

Mathias: 'Ik had zoveel schrik om die scène te spelen, want Bella moest me in de film uitkleden en daarna moesten we helemaal naakt naast elkaar in bed liggen. En dat terwijl ik helemaal zot was van haar. Iedereen begrijpt dat dat als puberjongen niet eenvoudig was.'

De man die zijn volk leerde ademhalen
'Het druk hebben' was ook 51 jaar geleden al het geval. In 1967 maakte de openbare omroep met Eric Gomes een programma hoe de Vlaming moet ontstressen door… 'in te ademen' en… 'uit te ademen'. Eerst had hij een rubriek in het legendarische programma Kwart-Eefje. Nadien kreeg hij zijn eigen programma, Yoga. En dat was een interactief programma, toen dat woord nog niet was uitgevonden.

De tv-kijker werd uitgenodigd om ademhalingsoefeningen voor de televisie te doen. Eric is een pionier van yoga in Vlaanderen. En de openbare omroep is al heel vroeg mee met dat nieuwe fenomeen: de programmamakers willen het welzijn en de volksgezondheid van de Vlaming opkrikken en daarvoor schakelen ze enkele seizoenen Eric in. Steven wil Eric hiervoor huldigen en ook de minister van Volksgezondheid, Maggie De Block heeft een boodschap voor Eric.

Wereldvrede en voetbalgeweld
Aan het begin van de jaren ’80 was er veel geweld in de wereld. De rakettencrisis in ons land, de Koude Oorlog én geweld en hooliganisme in onze voetbalstadions. Twee fenomenen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, maar niet voor Jean-Marie Pfaff. Hij bracht in 1983 een protestsong uit om al dat geweld in de wereld aan te klagen. Huis-DJ van Studio Brussel, DJ Yolotanker maakt op vraag van Steven een remix om de jonge generatie te laten kennismaken met de protestzanger, Jean-Marie Pfaff.

En verder ook te gast in 'Van Algemeen Nut'
- De man die elke week de kijkers welkom heet in de generiek van 'Van Algemeen Nut': Gie Luyten, de meest fenomenale binnenkomer van de openbare omroep
- Marc Van Poucke, pionier van Doe-het-zelf televisie in Vlaanderen. Maar ook de eerste soap die te zien was op de openbare omroep. En dat drie jaar voor de start van 'Thuis'.

'Van Algemeen Nut', donderdag 22 februari om 20.35 uur op Eén.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Dance As One' (foto: VTM - © MEDIALAAN 2018)

Drie danscrews strijden in de spectaculaire finale voor de overwinning en de bijhorende hoofdprijs van 50.000 euro. Nog één keer gooien ze alles in de strijd om uitgeroepen te worden tot beste synchrone danscrew van de Lage Landen. Welke groep blinkt uit in de details? Wie danst het best als één?

'Dance As One', om 20.35 uur op VTM.

Dossiers