Staf en Mathias gaan kopje onder in een zelfgemaakte duikboot

woensdag 17 oktober 2018
Foto: VTM - © MEDIALAAN 2018

Staf en Mathias bouwen een duikboot met twee badkuipen en gaan met een klein hartje onder water in de Sint-Pietersplas in Brugge.

Een duikboot bouwen stond al lang op het redactiebord van 'Het Lichaam van Coppens', maar in dit zesde seizoen moest het ervan komen. De proef had echter veel meer voeten in de aarde dan op voorhand gedacht. Mathias: 'Dit is de meest onderschatte proef uit de geschiedenis van 'Het Lichaam van Coppens'.'

Staf en Mathias willen een boot bouwen met gerecycleerd materiaal. Met twee badkuipen die ze tegen elkaar plakken en een raampje uit de deur van een wasmachine komen ze al heel ver. De 'Zink Pink' is geboren en wordt in een zwembad aan een eerste test onderworpen.

De duikboot blijkt 560 liter lucht te bevatten, wat wil zeggen dat ze minstens 560 kilogram gewichten nodig hebben om het zelfgebouwde gevaarte onder water te krijgen. Staf of Mathias zullen dus opgesloten zitten in een kleine luchtbel onder water met maar liefst 560 kilogram gewicht. Die luchtbel raakt dan ook nog snel op omdat je moet ademen. Bijgevolg kan je jezelf vergiftigen met CO2. Nu wordt pas duidelijk hoe gevaarlijk dit is: als er ook maar iets verkeerd gaat, kan dit fatale gevolgen hebben.

Bovendien blijkt de druk onder water erg groot en blijft steeds toenemen als je dieper gaat. In Nemo 33, de diepste duiktank ter wereld, testen ze verder wat druk doet onder water. Daar loopt het fout: bij een proef met een basketbal onder hoge druk en op 30 meter diepte, explodeert de bal in het gezicht van Staf. De schokgolf geeft hem zo’n harde slag dat een medisch interventieteam ter plaatse moest komen.

Om te testen hoe diep hun duikboot gaat, onderwerpen ze hun Zink Pink aan een druktest. Op het Zilvermeer laten ze de duikboot tot op de bodem zakken, zo’n 20 meter diep. Eens de druk te hoog wordt, verschrompelt de boot in een fractie van een seconde. Opnieuw worden Staf en Mathias met hun neus op de feiten gedrukt. Van de Zink Pink blijft niets meer over...

Maar de broers laten zich niet ontmoedigen: ze bouwen een nieuwe duikboot, de Zink Pink II en bouwen enkele veiligheden in. Met hernieuwde moed en een klein hartje waagt Mathias zich aan een echte duik. Zal hun nieuwe duikboot het houden? En slaagt Mathias erin om een parcours af te leggen onder water?

'Het Lichaam van Coppens', donderdag 18 oktober om 20.35 uur op VTM.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Eviva Espa√Īa - Annemie Struyf

In Carboneras maakt Sabah een afspraak om haar droomhuis voor de tweede keer te bezoeken. In AsturiŽ leven Raf en Birgit voorlopig in hun camper, naast een loods waar ze hun spullen stockeren. In de buurt van Lťon ontmoet Annemie de West-Vlaamse Christine die een herberg uitbaat op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Buurman Gumercindo is haar enige vriend in dit dorp vol ruzies en conflicten.

'Eviva Espana', om 20.35 uur op Eťn.

Dossiers