'Over Eten': de keerzijde van de avocadohype

dinsdag 20 november 2018
Foto: Eén - © VRT/Koen Bauters 2018

'Over Eten' zoekt het in een nieuwe aflevering wat verder van huis. Bananen, ananassen, passievruchten, mango's... De Vlamingen zijn er dol op, maar in BelgiŽ groeien ze niet. Dus komen ze uit verre landen.

Maar welke prijs betaalt het milieu hiervoor? Kobe Ilsen en Danira Boukhriss gaan op onderzoek uit.

Avocado: groen superfood, maar ook milieubewust?
De populairste, dé hype van het moment, is zonder twijfel de avocado. De meest ge-instagramde vrucht ter wereld en een veel bezongen ster op YouTube. Kobe trekt naar Amsterdam, naar een restaurant waar alleen gerechten met avocado op de kaart staan: van aperitiefhapje tot dessert.

De populariteit van de avocado hoeft niet te verbazen want ze zijn niet alleen lekker, ze zijn ook nog eens heel gezond. Maar er is een keerzijde. De milieu-impact in een aantal van de exporterende landen is enorm. Hoe gaan importeurs daarmee om? En hoe moet de consument daarmee omgaan? Groentechef Seppe Nobels toont Kobe en Danira hoe ze guacamole kunnen maken zonder avocado. Het resultaat is verbluffend.

Groenten van Belgische bodem?
Danira ontdekt een andere waarheid: ook groenten en fruit die wel perfect in België groeien, komen in de supermarkt soms uit verre landen. De Belg krijgt regelmatig asperges uit Peru, aardappelen uit Israël en appels uit Zuid-Afrika op zijn bord. Maar waarom is dat? Moeten we het misschien wat minder ver gaan zoeken? Kobe en Danira komen op het spoor van tal van initiatieven die 'lokaal en in het seizoen eten' hoog in het vaandel dragen. Samen bezoeken ze een zelfoogstboerderij. Op het dak van Pakt, de uitvalsbasis van 'Over Eten' en midden in de stad, groeien groenten en staat de kruidentuin van sterrenrestaurant The Jane.

'Nordic food' van Dagny Ros
In deze exotische aflevering kon ook een BV met exotische roots niet ontbreken, en dat is chef met IJslandse roots Dagny Ros. Aan Danira bekent ze dat ze zich verbaast over onze ontbijtgewoonten: 'Choco bij het ontbijt? Dat is marginaal!'. Dagny houdt van haar 'nordic food'. Danira vergezelt haar bij een show cooking die ze daarover geeft. En 's avonds zet manlief heerlijke, Vlaamse kost op het menu.

'Over Eten', woensdag 21 november om 20.35 uur op Eén.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Stef Wauters - VTM NIEUWS (foto: VTM - © MEDIALAAN 2018)

Stef Wauters presenteert een marathonuitzending naar aanleiding van de verkiezingen. Hij schakelt rechtstreeks over naar journalisten die over het hele land kopstukken van de diverse partijen volgen en de eerste reacties sprokkelen. Elke Pattyn staat klaar in de studio in Vilvoorde om als eerste alle uitslagen te brengen. Die bespreekt ze met de Raad van Wijzen van VTM NIEUWS. Aan het Vlaams parlement ontvangt Dany Verstraeten de hele dag door opmerkelijke politici, maar vooral ook andere mensen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de loop van de campagne. Reporters staan bovendien klaar aan partijhoofdkwartieren of op de plekken waar de partijen verzamelen om met hun militanten de overwinning te vieren, of het verlies door te spoelen.

'De Stem van Vlaanderen', vanaf 8.00 uur de hele dag door op VTM.

Dossiers