Nieuwe reeks 'Actua-Boeken' op Actua-TV

zondag 27 oktober 2013

Het Egmont Paleis in het hart van Brussel is vandaag de exclusieve ontvangstplaats van buitenlandse gasten van de FOD Buitenlandse Zaken. Maar tot 1918 was het Egmont Paleis in Brussel gekend als het Arenberg Paleis.

Het was de Belgische verblijfplaats van de gelijknamige Duitse adellijke familie Arenberg. In 1918 besliste de Belgische regering echter dat alle Duitse bezittingen op Belgisch grondgebied in beslag moesten worden genomen als compensatie voor de oorlogsschade. De familie Arenberg, de rijkste Duitse familie in België, was daarvan het grootste slachtoffer. Naast het Arenberg Paleis in Brussel, bezat de familie het kasteel van Heverlee en uitgebreide bosgebieden en landbouwgronden waaronder de Hedwigepolder en de Prosperpolder. Al die eigendommen werden opgeëist en voor grote delen te gelde gemaakt door de Belgische staat.

Dit sekwester na Wereldoorlog I is nog grotendeels onbekend en ook grotendeels onbesproken, taboe zelf. Monika Triest en haar echtgenoot ontrafelden nu het hele dossier Arenberg en schreven er een onthullend boek over: 'Het grote taboe na de Grote Oorlog. De Belgische staat versus de adellijke familie Arenberg.' Maandag 28 oktober is Monika Triest de gast van Actua-TV in een nieuwe aflevering van 'Actua-Boeken'.

Meteen is dit ook de aftrap van de boekenweek op Actua-TV die loopt tijdens het herfstverlof. Elke dag van het verlof stelt Actua-TV u een nieuw fascinerend boek voor. Om de herfst te vieren geniet u vanaf 28 oktober meteen ook een aanzienlijke korting van 20 of 30 procent (dit laatste voor bestaande klanten) in onze boeken webshop. In het weekend van 2 en 3 november sluiten we het herfstverlof af in het gezelschap van stand up comedian en auteur Wouter Deprez die Mieke Dobbels ontvangt in een nieuwe aflevering van 'Actua-Portret'.

Maandag 28 oktober, 'Actua-Boeken', Monika Triest, auteur van 'Het grote taboe na de Grote Oorlog. De Belgische staat versus de adellijke familie Arenberg', in gesprek met Ludwig Verduyn, om 19.00 uur, daarna te herbekijken in de nieuwscarrousel.

Dinsdag 29 oktober, 'Actua-Boeken', Toon Hillewaere, auteur van 'Edith Piaf. Een liegende legende?', in gesprek met Chloé Wolfs, om 19.00 uur, daarna te herbekijken in de nieuwscarrousel.

Woensdag 30 oktober, 'Actua-Boeken', Kristof Clerix, auteur van 'Spionage. Doelwit: Brussel', in gesprek met Ludwig Verduyn, om 19.00 uur, daarna te herbekijken in de nieuwscarrousel.

Donderdag 31 oktober, 'Actua-Boeken', Hilde Geens, auteur van 'Beetgenomen. Zestien manieren om de bende van Nijvel nooit te vinden', in gesprek met Rik van Cauwelaert, om 19.00 uur, daarna te herbekijken in de nieuwscarrousel.

Vrijdag 1 november, 'Actua-Boeken', Johan Op de Beeck, auteur van 'Waterloo: de laatste 100 dagen van Napoleon', in gesprek met Ludwig Verduyn, om 19.00 uur, daarna te herbekijken in de nieuwscarrousel.

Zaterdag 2 en zondag 3 november, 'Actua-Boeken', Luc Van der Kelen, over zijn memoires 'Koning Albert II en zijn vijf premiers', in gesprek met Rik van Cauwelaert, om 19.00 uur, daarna te herbekijken in de nieuwscarrousel.

Zaterdag 2 en zondag 3 november, 'Actua-Portret', Mieke Dobbels op bezoek bij Wouter Deprez, om 13.00 uur, daarna te herbekijken in de nieuwscarrousel.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'F.C. De Kampioenen' - Het Gala van de Gouden K's 2017 (foto: TVvisie -  Timmy Vanheel 2018)

Carmen verwacht dat Xavier, zoals altijd, ook dit jaar haar verjaardag zal vergeten. Xavier is evenwel in het geheim bij Doortje geweest om haar te vragen hem Carmens lievelingsdans 'Tango d'Amore' aan te leren. Hij vraagt Doortje uitdrukkelijk te zwijgen, want het moet een verrassing blijven...

'F.C. De Kampioenen', om 20.20 uur op En.

Dossiers