Maandag in 'Dank Dat U Bij Ons Was': Wie maakt het nieuws?

zondag 16 september 2018
Foto: Canvas - © VRT 2018

'God, wat moeten we met een vrouw beginnen? We kunnen ze misschien de mode laten doen'. Een herinnering van Monique Delvaux, de eerste vrouwelijke journaliste op de tv-nieuwsdienst van de BRT. Martine Tanghe was de tweede, in 1978.

Zo ging dat op de enige plek in Vlaanderen waar je toen aan tv-journalistiek kon doen. Het was een kleine, mannelijke redactie. Waar bovenal kennis telde, en het altijd weer vechten was tegen politieke invloed op de journalisten.

De tijden zijn veranderd. Er zijn nu bijna evenveel vrouwen als mannen. Bert De Graeve heeft de journalisten onafhankelijkheid bezorgd. En naast de inhoud is ook de verpakking belangrijk geworden. Persoonlijkheid mag getoond worden. Al blijft het zoeken hoeveel dan precies.

Deze aflevering focust op de mannen en vrouwen die het nieuws maken. Wat moesten en moeten ze kennen en kunnen? Hoe zijn de verwachtingen en de smaak van de kijkers veranderd?  En klopt de boutade van Phara de Aguirre : 'Een journalist is iemand die ’s avonds kan verbergen dat ie er ’s morgens nog niks van wist.'

'Dank Dat U Bij Ons Was', maandag 17 september om 21.15 uur op Canvas.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Trafiek Axel' (foto: VIER - © SBS Belgium 2019)

Kan je een kind kopen? En wie krijgt het over zijn hart om een kind te verkopen? Axel reist naar de Punjab-provincie in Noord-India op zoek naar kinderhandelaars.

Axel Daeseleire onderzoekt zes controversiële milieus waarbij telkens één ding duidelijk is: alles is te koop. Een vrouw, een dier, een orgaan en zelfs een kind. Voor grof geld en met de juiste contacten is alles mogelijk, regels en wetten spelen dikwijls niet eens een rol. De internationale trafiek brengt Axel Daeseleire onder meer naar Oekraïne, Namibië, Nepal en India.

'Trafiek Axel', om 20.35 uur op VIER.

Dossiers