Laatste aflevering van 'Rijker dan je Denkt?'

maandag 22 januari 2018
Foto: VTM - © MEDIALAAN 2016

In de laatste aflevering van 'Rijker Dan Je Denkt', op 23 januari, worden Staf en de experten verwelkomd in Antwerpen, meer bepaald in de recent gerenoveerde zalen van de Zoo.

'Het wordt dus een beestige dag!', zegt Staf opgetogen. De prachtige art-nouveau-stijl van het Elisabeth-gebouw vormt het ideale decor voor de laatste schattingsdag. Een ketting van Salvator Dalí, een matroesjka-pop en een oude Leica-camera: ook tijdens deze slotdag passeren een heleboel curiositeiten de revue.

Eén man kon geen betere locatie kiezen om zijn voorwerp te laten taxeren. Op de schattingsdag in de Zoo daagt hij op met een miniatuur van het imposante beeld dat aan de ingang te pronken staat: een bronzen kameel. Volgens expert Bruno Speybrouck gaat het wel degelijk om een origineel miniatuur van de hand van Josuë Dupon, één van de belangrijkste Belgische beeldhouwers, die in Antwerpen verschillende beelden heeft ontworpen. Het bronzen werk is dus een flinke duit waard. Als Staf de prijs hoort, staat hij perplex: 'Zelfs die kameel zou zich een bult schrikken!'

Maar de bronzen kameel is zeker niet de enige schat die ontdekt wordt tijdens de taxatiedag. Een jonge man komt naar expert Jo Vandercappellen met een gouden halsketting, die volgens zijn grootvader gemaakt zou zijn door Salvator Dalí, de wereldberoemde surrealistische schilder. 'Zonder twijfel een échte Dalí', bevestigt de expert, die meteen zijn signatuur opmerkt in het goud. De ketting is bovendien gebaseerd op een bekend schilderij van hem. Maar stijgt ze daardoor ook in waarde?

Expert Karl Marcelis krijgt dan weer een klein schilderijtje van de hand van Chauvin onder ogen. De eigenaar, die al jaren rommel- en brocantemarkten afschuimt, vond het een mooi werk, maar daar denkt zijn vrouw anders over. Staf doet een bod van 150 euro en voor die prijs mag hij het meteen mee naar huis nemen van haar. Haar echtgenoot wacht toch liever het oordeel van de expert af. Een verstandige beslissing, zo blijkt. Volgens Marcelis is het werk 175 jaar oud en was de schilder een soort impressionist avant la lettre. Grote schilderijen van hem worden voor €40.000 geveild. 'Sorry Staf, de deal gaat niét door', lacht de eigenaar als hij de prijs te horen krijgt.

Iemand anders heeft dan weer twee striptekeningen bij: één van Lucky Luke en één van Jerommeke. Beide zijn gepersonaliseerd en gehandtekend door de striptekenaars zelf. Dat ze origineel zijn, staat buiten kijf, maar de eigenares heeft tot op heden geen idee van de waarde ervan.

'Rijker Dan Je Denkt?', dinsdag 23 januari om 20.35 uur bij VTM.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Alejandra Theus, Ini Massez en Tine Embrechts in 'Zie Mij Graag' (foto: Eén - © VRT 2018)

Na haar tegenslag met Willem en de mysterieuze vrouwenstem aan de telefoon toen ze Jean-Philippe opbelde, besluit Anna dat ze voorgoed klaar is met mannen. Wanneer ze avances krijgt van een vrouw, vraagt ze zich af of ze misschien altijd al lesbisch was. Terwijl Anna met de hulp van Sas en Nicole aan haar experimentele fase begint, worstelen Ben en Sien met de ongewenste zwangerschap. Gunther en Nicole kunnen het alvast niet laten om zich ermee te moeien.

'Zie Mij Graag', om 20.35 uur op Eén.

Dossiers