'Koppen XL': de gestolen kinderen van China

maandag 26 juli 2010

In China is alles in het groot, ook de misdaad. Zo worden er jaarlijks liefst 70.000 kinderen ontvoerd. De meesten worden nooit teruggevonden. 'Koppen XL' volgt een privédetective die dat toch probeert, en praat met ouders van vermiste kinderen én met een ontvoerder.

In China houden ouders hun kind best goed in de gaten, want het land wordt geteisterd door een golf van kinderontvoeringen. Elk jaar worden er 70.000 kinderen door de georganiseerde misdaad van de straat geplukt en verkocht aan de meestbiedende. De politie sluit de ogen. Ze vervolgen zelfs de ouders die er teveel ruchtbaarheid aan geven. In China dulden ze geen negatieve publiciteit.


En het trieste cijfer wordt nog erger, als je weet dat slechts één kind op de twintig ooit wordt teruggevonden. De ouders staan machteloos met hun verdriet, maar er is één man die hen nu hoop geeft. Het is privédetective Zhu. Hij reist het hele land af op zoek naar vermiste en ontvoerde kinderen. 'Koppen XL' volgt deze speurder en praat met ouders van ontvoerde kinderen.

Deze reportage is in het grootste geheim gefilmd. De Chinese autoriteiten en de persvrijheid: het gaat nog altijd niet goed samen. Toch slagen de makers erin het immense probleem bloot te leggen. Ze vinden zelfs een mensenhandelaar die er geen graten in ziet om kinderen te verkopen. 'Tot 1000 euro krijg ik voor een baby, voor een peuter makkelijk het dubbele,' getuigt de man zonder verpinken.

Oorspronkelijke titel: China’s hidden children, een reportage van HBO.

'Koppen XL', dinsdag 27 juli om 21.10 uur op Eén.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Vitaya logo V3 logo Vitaya V3 logo Vitaya

De Belgische tortelduifjes Michel en Sofie ruilen met Jeanette, een alleenstaande moeder van twee zoons. Ze zal met haar zoons een week vertoeven in een riante penthouse met seaview in Blankenberge. Michel en Sofie zullen creatief om moeten gaan met het weekbudget van 80 euro terwijl zij verblijven in een sociale huurwoning in Oosterhout.

'Steenrijk, Straatarm', om 22.25 uur op Vitaya.

Dossiers